Vandrings hastighet och tur planering

Var ute och gick i skogen med gps p åslagen och fick fram 6.2 km/h i relativt kupperad terräng 225 höjdm på 10 k m med stavar utan ryggsäck dock lite för varmt klädd,och gick ned till 6.0 när blev mörkt med pann lampa.
Det var en markerad stig men med mkt stenar och rötter och inget grus eller övrig markeredning.

Ska gå med packning samma sträcka och jfr 23 kg som jag hade i sommras på 11 D. Då gick jag ca 19 km dag utan vilodagar och blev sjuk efter halva tiden och det blev lite lägre takt och fler timmar.
Hur snabbt man går i fjällen kanske blir 50% pga att man stannar och fotar justerar packning,vadar,kollar efter rösen eller på kartan osv.

Inte alltid som man kan planera så det blir lagom långt varje dag och många klarar av att gå extra en dag för att ta in ev försening eller att man lägger in reservdagar eller har öppen hemresa dvs ej köpt biljett.

En upptäckt med att gå i södra Norge motsv Sälen/Idre i S i höjd var ju att det blev för mörkt att gå på natten jfr med i N S även i slutet av Juli, och en kväll blev det lite svårt hitta tältet när man varit och hämtat vatten ca 100-150m bort och fick gå till leden och ej närmate vägen.Kanske var klockan ca 11.00.
En kväll fick jag ha ficklampan på telefonen på för att säkert köra gasköket i Absiden i ett litet tält.

Samma problem uppstår ju om man går en hösttur och alt är ju att ta med en liten enkel pannlampa.
Jag hade ett tält med myggnät inner och om solid runt så hade det blivit lite skumt inne i tältet.
Att sätta på väckning var ej aktuellt mer än sista dag för att passa bussen,detta är ju annars bra för den som vill jag kom iväg ca 10.00 normalt och före 08.00 sista dagen.
 
Går man med ryggsäck i riktigt stökig skog, och inte satsar på att ha bråttom kan man komma upp i hastigheter på max 2 km/h. Stanna, fota, vila mm...självklart! I september hade jag och kompisen en dag då vi gick 9 km på 8,5 h. Haha...
 
Oerfarna vandrare brukar glömma bort hängraster, fotografering, spårtolklning samt mat och strumpbytarraster, med dessa med 0 km/h timme skall in i dagens maschtid och då sjunker hastigheten betydligt.

Väger packningen rejält så sjunker du ner i jorden och hanstigheten blir åter 0. Rejäl vind och regn sänker även de hastigheten.

När alla minus är med i ekvationen brukar man säga att vid goda konditioner kommer man upp i 4,5 km/tim och då går allt väl och packningen är lätt dvs under 15 kg. Oftast går det betydligt långsammare.

Att tränad trupp med 27kg lst plus kunde gå 12 mil/dygn är numera få förunnat..

Om du tittar på gångare, utan pckning så går de långa distanser fortare än vad det löps. Men inte med 23 kg ut!

Börja läs Jörgen Johansson .eller några av de andra lättpackningsbiblarna samt lättpackningstrådarna här och på andra utsidor på nätet.

go tur
 
Senast ändrad:
Oerfarna vandrare brukar glömma bort hängraster, fotografering, spårtolklning samt mat och strumpbytarraster, med dessa med 0 km/h timme skall in i dagens maschtid och då sjunker hastigheten betydligt.

Väger packningen rejält så sjunker du ner i jorden och hanstigheten blir åter 0. Rejäl vind och regn sänker även de hastigheten.

När alla minus är med i ekvationen brukar man säga att vid goda konditioner kommer man upp i 4,5 km/tim och då går allt väl och packningen är lätt dvs under 15 kg. Oftast går det betydligt långsammare.

Att tränad trupp med 27kg lst plus kunde gå 12 mil/dygn är numera få förunnat..

Om du tittar på gångare, utan pckning så går de långa distanser fortare än vad det löps. Men inte med 23 kg ut!

Börja läs Jörgen Johansson .eller några av de andra lättpackningsbiblarna samt lättpackningstrådarna här och på andra utsidor på nätet.

go tur

Visa mig vilken tränad trupp som någonsin regelmässigt gått 12mil/dygn, och nej gångare är inte snabbare än löpare
 
  • Gilla
Reactions: HPT
Även jag brukar planera runt 3km/h i vandringshastighet med packning, lite snabbare 4-5km/h om jag har en lättgången led att följa men även betydligt långsammare ner mot max 2km/h vid stenskravel, besvärlig skogsterräng eller kraftiga stigningar. Givetvis tillkommer tid för paus och raster, vad, fota, njuta av utsikt etc.
Vid fjällvandring utanför led brukar jag planera 10-15km/dag. dagar med fint väder och lättgången terräng kan man gå längre, andra dagar med regn och tyngre terräng kortare sträcka. Så med en snittdag på 10-15km brukar det finnas lite marginal i planeringen.
 
Jag brukar inte klocka, men jag gick en gång på främst asfalterade vägar i rask takt (med normal "hajkpackning") och lyckades då komma upp i ungefär 6 km/h.

En tumregel jag hört är en kilometer på en kvart (d.v.s. 4 km/h), men det tror jag var på grusvägar.

Som seobserver och smux är inne på så om man ska titta på hur mycket man avverkar på en dag behöver man också ta hänsyn till raster.
 
Bästa Björnbusen

Nu lade du till regelmässigt, det skrev aldrig ego, men vi tar Nappelons Austerlich slag som exempel. Innan du skriver nästa gång om gångare och löpare bör du studera Guiness utmärkta rekordbok bättre.
Medvetet tog jag inte med stopp för nr 1 och 2, de senare endast för dem som läst manualen.

go tur
 
Jag har nog aldrig hållit så noga reda på hur fort jag kan gå i fjällen eller sydeuropeiska berg, men jag har oftast lyckats bra med att bedöma den förväntade tidsåtgången till avsett mål, m h a kartan. Ett mått jag haft i huvet har dock varit att stiga 300 höjdmeter inom en timme, och det stämde bra till c:a 70 års ålder.. I början av mitt vandringsliv (som i egentlig mening började vid 45 års ålder) kunde det handla om 400 meter på samma tid.

Min sista riktigt stora vandring var mitt avsked till Sydalperna 2016 (19 dagar), vid 71 års ålder, och min sista fullt genomförda fjällvandring, i Jämtland året därpå, varade 8 dagar. Den började med Enafors-Ulvåtjärn, 18 km, och det var nog ungefär längden på även de övriga etapperna. Den tog OJMR 8 timmar. Vad som bestämmer farten kan utom stigningen vara terrängens beskaffenhet, grubbel över vägval etc. Jag har förflyttat mig med 1 km/h eller så i riktigt krävande blocklandskap.

Idag gör artros och ryggelände mig långsammare än åldern motiverar. Min sista bergsvandring började på min 75-årsdag 2019 -- efter det och efter pandemiåren har jag bara, sommaren 2022, genomfört låglandsturer i Småland och Skåne och märker att redan relativt platt skogsterräng (med diverse grindar och stättor) saktar ned farten. Kanske ska sikta mer på småvägar där man ofta faktiskt ser mer. Jag har nyligen testat hur fort jag kan gå på låglandet, utan att forcera steget, och det är 5 km/h -- jag är inte särskilt lång eller långbent.
 
Förr i tiden när jag hade hårdare pannben och mer muskler så kunde jag snitta 25-35km/dag i oledad fjällterräng.
Idag har jag lärt mig att det inte är så kul... sänk ambitionerna så blir du inte besviken. Ha tid för sovmorgon, lång lunchrast och mycket fotande. Går man 15km/dag så hinner man ändå se ganska mycket på 8 dagar, och dubbelt så mycket på 15 dagar.
3km/h på kalfjäll och 1,5-2km/h i skog känns rimligt om man har sällskap och inte bara är ute för att gå.
 
Mitt syte med tråden var ju att man ska veta innan man planerar sin tur hur långt man ˋvillˋgå och hur snabbt man ev kan gå för att ta igen dagar om man blir sjuk eller skadar sig.
Sedan är man ju ofta i ˋhänderna´på gpx spår som andra lagt ut på någon sida eller tex ut.no och DNT sida och man får läsa noga hur de planerar för många går ju mellan stugor och då kanske med dubbla medelhastigheten på en dag mot tältare som ej är extrema U.L.vandrare.
Jag ska gå nu i höst eller till våren samma sträcka som utan packning med den maxlast som säcken är tilv. för.
Samt öva lite mer i brant terräng att anv händerna att dra sig upp ev med cyckelhjälm på samt med packning och ev justera säcken och packa så vikt kommer nära ryggen och ej så högt.
Någon som anv klätterhjälm när man går själv på mer utmanande leder och där färre går och man kanske ej får hjälp,vid fall bakåt tar oftast ryggsäck emot men även risk komma på sidan och då större risk få huvudskador.
 
Lite halvt OT men jag blir impornerad när jag läser om alla på forumet som går i så snabbt och bara plöjer mil efter mil, dag efter dag, med tung packning. Själv brukar jag ha som mål att hålla strax över 4 km/tim på leder, 3 km/tim i kuperad terräng, och ta 5 minuter rast/vila 5 minuter var 45:e minut. Brukar ha 23-26 kg på ryggen.

Visst, när jag var 10 år yngre kunde man kanske trycka 3-3,5 mil/per dag men idag så är jag mycket nöjd om jag når 2,5 mil/dag med packning, men då är jag mör.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hsp Ta vandrings stav vid start i fjällen Fjällvandring 48
Lawren Vandrings- och klätterpartner i Sarek Fjällvandring 0
MikeLima Vandrings tips Fjällvandring 3
etxctiv vandrings sällskap v32 kanske ? Fjällvandring 0
Skrubb Vandrings- och resesällskap V29. Fjällvandring 0
Melhike Vandrings Tält Fjällvandring 9
Vägslav Vandrings plan Jotunheimen! Fjällvandring 3
Moxer Vandrings kompis i början av Maj 2010? Fjällvandring 2
Bulingen Den mest krävande vandrings-leden/sträckan? Fjällvandring 4
Johan Li Vandrings kängor eller stövlar till barn? Fjällvandring 13
Jocka Vandrings tips! Fjällvandring 2
dykaren78 Vandrings leder Fjällvandring 3
finse Tidenes tur: Aconcagua og Ojos de Salado Fjällvandring 0
oskar_thulin Söker vandringskompis till Sarek-tur i mitten av augusti Fjällvandring 8
Wotan88 Reseplanering: Sarek-tur sep-okt Fjällvandring 16
553344 Frågor om Sarek- och padjelanta-tur med bla Álátjåhkkå Fjällvandring 7
lovikkavanten Tur kring Sarvesvagge? Fjällvandring 4
Charlotte J Bunnerfjällen nästa vecka - val av tur Fjällvandring 2
Lindamariaerika Förlänga tur mellan enafors och ramundberget. Gå via gåsen eller annat? Fjällvandring 7
Lappen69 Tvådagars tur från Abisko(?) efter midsommar Fjällvandring 2
Christoffer_123 Synpunkter önskas på tidig tur t/r Kvikkjokk Fjällvandring 14
Slitvargen Silvervägen 3-4 dagar. Frågor om tur i Arjeplogsfjällen Fjällvandring 4
intelligence Val av sovsäck till padjelanta-tur mot slutet av augusti Fjällvandring 4
freddoc Råd kring tur i Sarek Fjällvandring 18
Axe Muddus . Hjälp att välja tur för en tältnatt med barn. Fjällvandring 8
utesälen Kort tur runt Abisko Fjällvandring 9
Christoffer_123 Förslag på 4-dgrs tur Laponia? Fjällvandring 2
andy69 Behöver tur-råd SÖ om Staika! Fjällvandring 17
Martinnn Erbjuda guidad tur Nikkaluokta-kebnekaise Fjällvandring 3
klqrq Förslag på tur? Fjällvandring 3
mkruse Sarek - tur och utrustningshjälp önskas Fjällvandring 52
Varnbrink Förslag på Tur i Norge tors-sön? Fjällvandring 6
Erik.erik Tips på tur i Sarek i slutet av augusti Fjällvandring 7
danielm71 Tur Suorva Fjällvandring 34
saraabeiramar Tur från Ritsem på Gränsleden och till Narvikfjellene Fjällvandring 12
tildap Tips på tur i Bergen Norge Fjällvandring 1
Gunnar81 Tur i Padjelanta och Sarek Fjällvandring 7
saraabeiramar Rådgivning för tur igenom Skandinavien Fjällvandring 4
Vajja Tips på 4dagars tur runt Abisko/Björkliden Fjällvandring 9
danisko Bild från din senaste tur Fjällvandring 265
Zaine Behöver tips på tur :) Fjällvandring 2
Gunnar81 Bilder från en liten tur i Jämtlandsfjällen Fjällvandring 1
Viktorsodd Varierad ca 6 dagars tur i Norge (september) Fjällvandring 7
ludde0719 Tips på kort tur i Jotunheimen! Fjällvandring 4
TittiFaber Tips på tur Sarek Fjällvandring 3
Måns S Tips på tur för nybörjare Fjällvandring 7
nicko_ Hur ofta vaxar ni kängorna ute på tur? Fjällvandring 8
Avarage Förslag på 3-4 dagars tur Abisko Fjällvandring 9
Topi 6 årings första tur kring Abisko > Njulla Fjällvandring 5
Vortexstar69 Tur Katterjåkk - Nikkaluokta Fjällvandring 4

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg