Vandra i regnbyxor

Åtminstone vissa typer av regnkläder bör inte bäras direkt mot huden, eftersom det leder till
avkylning. Varför exakt minns jag inte, men jag har kunnat konstatera det själv vid ett tillfälle.
 
Only skin out

Har alltid frågat hur man uppnår taktegelprincipen i nederändan med ovan.
Rävens svar anade jag innan. (Shorts och gummistövlar är lärande i regn...)
Egen erfarenhet av Mex-tex är för svettigt, dvs våt innifrån och neråt, som jag går...
Allt kanske inte går att lätta bort utan att avstå?
//J
 
Jag hade samma tanke ett år. Insekterna var rätt lugna just den sommaren (men jag antar att de kan bli jäkliga, för om det är vindstilla finns de ju med även ovan trädgränsen), men jag fick ffa problem med att vatten rann ned i kängorna, som sedan inte var vidare roliga. Strumporna fungerar tyvärr som "veke" och drar ned vattnet i skorna. Oskönt var bara förnamnet.


Men Räven... det vet du väl att en riktig lättpackare SKA vara blöt om fötterna :)

Så går det när man inte är "all the way"... Om du hade vandrat i gympadojjer såsom 1a lättpackarbudet påbjuder så hade du redan varit blöt om fötterna och följdaktligen inte märkt någon ytterligare väta.

Uffe
 
Jag kör på tre olika benkläder:

Vandringstights ca 200-300g
(materialet är inte det lättaste med dessa är de jag går i oavsett vad jag har över så de är valt för att vara skönt mot huden. Designen är egen och jag har byxlinningen en bra bit ovanför höftbältet för komfort, ser dock skitkul ut med brallor som nästan når en till armhålorna!)
Vindbyxor ca 100g
(20kr på secondhand, går att rulla upp till sk piratshorts och har en snodd längst ner som man kan dra åt lite var man vill på benet.)
Regnbrallor ca 200-300g
(gamla helyhansen i nån typ av militärgrön vävplast, det andas 1982 om dem men jag vet inte, second hand 30kr, ska få gylf-öppning när jag kommer mig för.)

Regnbrallorna är det plagg jag inte skulle tumma på, speciellt inte när man inte kan hålla sin egen hastighet utan har andra att anpassa sig efter (gå ensam är inget för mig), då funkar inte tänket att man går sig torr. desutom ska man kunna använda dem i blöta videsnår utan att det rivs sönder.
Kan ev komma att bytas ut på test mot byxholkar då ventilationen i dessa är dålig.

Vindbrallorna skulle jag kanske kunna undvara om det inte vor för att jag tjänar så lite i vikt på det.

Vindringtightsen har bevisat sittvärde lite för många gånger för att få bli hemma, sydd av en stuv så ser ni någon med konstiga kakibyxor med flourcerande orange text av en textilpenna på röven så är det jag!

Klasiska vandringsbyxor i stil med fjällräven och liknande har jag dissat för länge sedan.
sådanna liksom zipoff utgör dock en skön vardags garderob.
 
Jag kör på tre olika benkläder:


Vindringtightsen har bevisat sittvärde lite för många gånger för att få bli hemma, sydd av en stuv så ser ni någon med konstiga kakibyxor med flourcerande orange text av en textilpenna på röven så är det jag!

"Sittvärde" - är det att de inte spricker när man sätter eller hukar sig (som oelastiska brallor kan)?
 
Vad jag ogillar skarpt med tights för friluftsbruk (och tro mig, jag spenderar åtskilliga timmar varje vecka i sagda plagg) är att de inte riktigt gillar ris, stenar och grenar, dvs sånt som liksom utmärker själva utelivet. Sömmar mm fastnar och slits sakta men säkert sönder. Orienteringstights är lite bättre, men de tycker jag å andra sidan oftast är för osköna. Det är nåt speciellt med det elastiska materialet i just tights-sömmar som tenderar att haka i allt möjligt och rivas upp.

Vandringsbyxor har jag - ironiskt nog - till det mesta utom just vandring. Det säger sig nästan självt att man inte fiskar i tights (inga fickor, fastnar i saker, risk att myggen sticker igenom beroende på tjocklek), och ö h t så är varken tights eller tunna prasselbyxor någon särskilt långlivad höjdare om man exv arbetar i skogen eller gör nåt annat där man utsätter sig för lite klös.
 
Jag ska ut på min första tur med lätt packning nu innom kort..
Och med kläder för benen har jag tänkt ha med
nätfodrade piratbyxor (som kostade 100 kr)
ullboxers från icebreaker
Packaway regnbyxor
Ett par varma goa ullsockar

För grejen är den att jag ska ut och cykla, cykla enhjuling (det måste ju va ultralätt), så kängor har jag ingen nytta av, så skorna som ska med är ett par keen sandaler med täckt tå..
Jag är medveten om att jag kommer va blöt om fötterna, men hade tänkt gå utan sockar då, på kvällarna blir det med sockar och kanske sandaler om dom är torra..

Jag funderar om jag ska packa med långkallingar också men har inte riktigt kommit fram till nått..

Låter det vettigt? (förutom enhjulingen då)
 
Det är alltid intressant med oortodoxa sätt att tänka och klä sig. Jag har ju inte provat, men det första som sticker upp huvuudet är min gamla tumregel: Varför gå i regnkläder när det inte regnar?

Nu är ju den frågan inte direkt överförbar från överkropp till underkropp, eftersom man då som redan påpekats kan klara sig med kortbrallor i riktigt bistra väderlekar utan att riskera hypotermi. Något som Colin Fletcher tagit upp i Complete Walker-böckerna.

För min personliga del så är det snarare en kombination av ris, kvistar och insekter som gör att jag gärna vill skydda benen med heltäckande klädsel. Men detta är ju individuellt. Och beror dessutom på vilken typ av turer man gör. Går man Kungsleden så är ju inte vegetationen något som helst problem, så länge man håller sig på leden.

Min egen kombination är för närvarande:
Shorts/kalsonger 100 g
Hemsydda långbyxor 160 g
Regnbyxor/holkar/shorts ca 200 g

Jörgen
 
Enbart kallingar och regnbyxor

På en vandring för något år sedan när vädret växlade mellan varm och strålande sol till några plusgrader, regn och blåst. Vid detta tillfälle hade jag enbart kalsongar och regnbyxor. Benen tycker jag klarar låg temperatur om det är kallt/blåser och då enbart kalsonger med långa ben (hade då i tunn ull, har även provat bomull/polyseter (50/50)). När det blev kallt eller regn åkte regnbyxorna på. Jag hade ett par regnbyxor med nätfoder vilket jag tyckte gav god komfort, har även tidigare provat trelagers vilket jag tycker har sämre konfort direkt mot huden.
 
Lim

Inför årets Sarektur så fyndade jag ett par LIM byxor som jag tänkt ha som regnbyxa på turen... med mig hade jag också ett par Tierra zip-off brallor som jag haft i många år (och varit mycket nöjd med).I år använde jag Tierra byxan första dagen... resten av de 9 dagarna bar jag LIM byxan... riktigt nöjd är jag!

Står emot mygg, håller tätt, torkar snabbt och andas helt ok (!) främst kanske pg a att man kan öppna dem på sidorna, klart bättre än LIM jackan som saknar ventilationshål...

Resåren nertill håller fukten utanför kängorna... mycket användbara nere i Rapadalen som är ganska blöt och snårig.

Nästa år så funderar jag skarpt på att möjligen ha med ett par lättare shorts och bara LIM byxan som långbyxa.

Thomas
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg