Valet står mellan Primus ETA Power EF och traniga 27-3HA med gasbränare

Kör på Trangia, fältmässigt och funktionellt ut i fingerspetsarna:). HA är inte alls nödvändigt, använder själv T27-3 med gas som fungerar ypperligt när vi är ute 1-2 pers. (För 3 pers anv jag ett T25-4 och samma gasbrännare som till T27).
 
Låter lite märkligt. Förbränningen sker i brännaren och när lågan når värmeväxlaren har förbränningen redan skett. Har du någon länk till någon undersökning? Jag är nyfiken. Sökte lite själv på Sintef men hittade inget. Jag är inte någon stjärna på att söka iofs...

thomas

Citerar mig själv och inser att jag måste haft hjärnsläpp. Självklart sker förbränningen i lågan. Hittade någon artikel på nätet om CO från stormkök och det handlar om aböjning av och form på av lågan. Så länge man inte kör köket i tältet har det ingen betydelse.

Jag är fortfarande intresserad av länk. Hittar inte ens tidningen Vildmarksliv...
thomas
 
Kanske

är det rapporter om karbonmonoksid och kokeapparater från FFI som du menar kan laddas hem från http://www.ffi.no/no/Search/Sider/results.aspx?k=Martini Svein http://www.ffi.no/no/Rapporter/10-01888.pdf
http://www.ffi.no/no/Rapporter/97-04713.pdf

http://rapporter.ffi.no/rapporter/2012/00404.htm En sammanfattning av en studie med EtaPowerkastrull och Optimus 111 eldad med fotogen och Coleman Multifuel 550 eldad med bensin (heptan).

http://rapporter.ffi.no/search-all.asp?norsk=1&query=Carbon+monoxide+
http://rapporter.ffi.no/rapporter/2012/00404.pdf

Obs den senaste länken är den mest relevanta och detaljerade.

Författarens slutord:
4.1 Konklusjon
På bakgrunn av resultatene fra denne undersøkelsen er det grunn til å rette oppmerksomheten mot risikoen ved bruk av denne kjelen med varmeveksler (Primus EtaPowerTM) til koking i telt eller lignende ved ellers ordinære bruksbetingelser. Særlig koking sammenhengende over lenger tid der kjelen fylles med snø/is gjentatte ganger for smelting og koking er forbundet med stor fare.


Nån mätning från förbränning med gas har jag inte hittat men jag skulle tro att värdena blir bättre.

Hur högt kastrullen sitter i förhållande till brännaren och lågan har stor betydelse. Lägre effekt ger mycket lägre kolmonooxidemissioner.

Thure
 
är det rapporter om karbonmonoksid och kokeapparater från FFI som du menar kan laddas hem från http://www.ffi.no/no/Search/Sider/results.aspx?k=Martini Svein http://www.ffi.no/no/Rapporter/10-01888.pdf
http://www.ffi.no/no/Rapporter/97-04713.pdf

http://rapporter.ffi.no/rapporter/2012/00404.htm En sammanfattning av en studie med EtaPowerkastrull och Optimus 111 eldad med fotogen och Coleman Multifuel 550 eldad med bensin (heptan).

http://rapporter.ffi.no/search-all.asp?norsk=1&query=Carbon+monoxide+
http://rapporter.ffi.no/rapporter/2012/00404.pdf

Obs den senaste länken är den mest relevanta och detaljerade.

Författarens slutord:
4.1 Konklusjon
På bakgrunn av resultatene fra denne undersøkelsen er det grunn til å rette oppmerksomheten mot risikoen ved bruk av denne kjelen med varmeveksler (Primus EtaPowerTM) til koking i telt eller lignende ved ellers ordinære bruksbetingelser. Særlig koking sammenhengende over lenger tid der kjelen fylles med snø/is gjentatte ganger for smelting og koking er forbundet med stor fare.


Nån mätning från förbränning med gas har jag inte hittat men jag skulle tro att värdena blir bättre.

Hur högt kastrullen sitter i förhållande till brännaren och lågan har stor betydelse. Lägre effekt ger mycket lägre kolmonooxidemissioner.

Thure

Precis den är det, tack Thure :).

Vet inte varför jag skrev Sintef, har bestämt för mig att de skriver Sintef i artikeln. Eller så minns jag fel.

...tidningen vildmarksliv är på nätet också, har inte adressen i huvudet. Ska kolla när jag kommer hem. Ibland lägger de upp artiklar som pdf, denna är dock från senaste numret...

//J
 
Egentligen får ingen del av blåa delen av lågan beröra kalla ytor innan det brunnit ut om man skall ha låg CO.

När man sätter grytan ovanpå som i trangian så inträffar det ovillkorligen att lågan berör grytan och plattar ut den - dock så har den kylda gasen en chans att värmas och brinna igen då det finns en het reaktionsskikt som brinner blått under en stor del av grytbotten och de kalla halvförbrända gaserna närmast grytanytan har chans att blandas upp med dom hetare gaserna och bränna igenom igen ganska bra med relativt liten utsläpp..

Läget är helt annorlunda om lågspetsarna blåser in i ett kallt galler eller flänspaket då avstånden mellan flänsarna är för små för att upprätta en låga i dessa, avgaserna kyls av på alla sidor och har aldrig chans att brinna igen i ett senare steg på samma sätt som det gör när lågan flyter ut på en plan botten och diffusionsbrinner - vilket gör att CO-utsläppet ökar drastiskt om man drar på så mycket att lågspetsarna på den yttre mantellågan slår in i kylflänsarna och den delen som ännu inte hunnit brinna följer med ut med avgaserna.

Med detta så läcker man också energi då den oförbrända kolvätena och CO annars skulle ge värme om det förbrändes korrekt.
 
Citerar mig själv och inser att jag måste haft hjärnsläpp. Självklart sker förbränningen i lågan. Hittade någon artikel på nätet om CO från stormkök och det handlar om aböjning av och form på av lågan. Så länge man inte kör köket i tältet har det ingen betydelse.

Jag är fortfarande intresserad av länk. Hittar inte ens tidningen Vildmarksliv...
thomas

Inte så konstigt, jag slog rekord genom två nära på varandra följande hjärnsläpp. Som Thure konstaterat är det FFI som gjort mätningarna. Och tidningen heter friluftsliv.no. ;)

Till mitt försvar så handlar den mycket om vildmarksliv (och expeditioner) :).
Senaste numret presentererar ffi-s mätningar tillsammans med mätningar utförda av backpackinglight.com och några uppmärksammade fall i Norge. Det är första artikeln
I en serie artiklsr i ämnet så mer lär komma...

...artikeln finns inte publicerad på hemsidan...

//J
 
hej!
nu ligger två val för mig när det gäller kök. det ena är Primus ETA power EF
och det andra är traniga 27-3 ha med gasbrännare.

för och nackdelar vill jag höra.

båda verkar vara stabila.

Jag hade valt Trangia alla gånger.
I mina ögon finns inget smartare system. Bränsleeffektivt och enkelt. Utan att ha provat ETA Power EF vill jag ändå påstå att det är ett dåligt försök till en Trangia-motsvarighet. Trangia är än idag oslagbart genialt, och dagens UL-modeller är väldigt lätta. Varför gå ifrån ett fungerande koncept?

Frågan är om du föredrar 2st kastruller á 1L (Trangia), eller 1st á 2L (Primus)?
Trangia 25 har större grytor och väger bara ca 160g mer, vilket kan vara värt att ta i beaktande.
Själv gillar jag inte riktigt 27an. Det är för litet för sin storlek, om man säger så =) Ska jag ändå fippla med stormkök tar jag hellre med 25an. Det enklare handhavandet uppväger lätt den lilla viktskillnaden.
Koktiden är dessutom mycket kortare på 25an med de brännare jag prövat (optimus nova samt 199 hattbrännare). 27ans grytor är så små att lågorna går utanför om man inte minskar effekten väldigt mycket. Trangias gasbrännare kanske är bättre?
 
Tycker liksom

skogsbaronen ovan att dessa val har lite olika användningsområden.

För enkel matlagning/vattenkokning för en eller två personer tycker jag att ett toppmonterat kök t ex Primus EtaExpress har fördelar vikt och volymmässigt. Bra med ett stabilt stativ under gaspatronen.

Är det lite mer varierad matlagning gillar även jag Trangias 25 modell med gasbrännare. Är vi många tar jag med 4,5 literskastrullen (där 25 kökets får plats innuti) och kör med Gunnar Finns Arctic fotogenvariant. Har ett löst vindskydd runt.

Thure
 

Bilagor

  • IMG_8235.jpg
    IMG_8235.jpg
    66.4 KB · Visningar: 2,412
  • IMG_8246.jpg
    IMG_8246.jpg
    66 KB · Visningar: 748
skogsbaronen ovan att dessa val har lite olika användningsområden.

För enkel matlagning/vattenkokning för en eller två personer tycker jag att ett toppmonterat kök t ex Primus EtaExpress har fördelar vikt och volymmässigt. Bra med ett stabilt stativ under gaspatronen.

Är det lite mer varierad matlagning gillar även jag Trangias 25 modell med gasbrännare. Är vi många tar jag med 4,5 literskastrullen (där 25 kökets får plats innuti) och kör med Gunnar Finns Arctic fotogenvariant. Har ett löst vindskydd runt.

Thure

Jag tackar ödmjukast för nedersta bilden.
Häromdagen satt jag och funderade på en smidig lösning för att kunna ställa större grytor på trangiat, och det där var ju så enkelt och funktionellt som det kan bli =)
 
Jag tackar ödmjukast för nedersta bilden.
Häromdagen satt jag och funderade på en smidig lösning för att kunna ställa större grytor på trangiat, och det där var ju så enkelt och funktionellt som det kan bli =)

Viktigt att borra hålen nära yttre flänsen för att inte undre vindskyddet skall bucklas av påfrestningen från skruvarna. Låsmuttrar även under vindskyddet. Reglering av höjden m h a de muttrar som ligger ovan vindskyddet.

Idén är inte min från början fick den från en gammal tråd troligen den här http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=15353 och en senare där Bengt Sandborgh delgav sina erfarenheter.

Thure
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg