Nordkalotten i juli i somras: dimma, regn, hagel. Storm och snö under en heldag plus en natt. Morgonen efter när vinden lagt sig har det mesta tinat, men då såg det ut så här:
Hade stormvindar även två veckor senare, fast utan snö då.
Det hade inte varit roligt med ett enkelväggstält utan innertält och badkarskant som hindrar blåst längs backen och kyler ner sovsäcken. Ett enkelväggstält med helt tät duk som man tätar helt mot backen blir för övrigt en riktig kondensfälla. Med innertält får man som bekant en duk mellan sig och det av kondens blöta yttertältets insida.
Min kåta har jag anpassat så den ska klara storm+. Det är inte så ovanligt förekommande. Däremot har jag inga förhoppningar om att den ska klara orkan, och det jobbar jag inte heller med att kåtan ska klara. Orkan är dock i motsats till stormvindar relativt ovanligt. Har aldrig råkat ut för det än så länge med kåtan, efter dryga 500 kåtanätter, så där går min gräns för vad jag bakar in i förväntningsbilden. Den gränsen sätter folk olika, troligen beroende på ens referenspunkter och preferenser som är olika. Storm och inte endast i byarna har jag däremot upplevt vid tiotalet tillfällen, med kåta och tält. När man gjort det, säger förnuftet att det är bäst att försöka göra något så marginalerna är med en och inte mot en.
Vet att kåtan inte hör till lättpackning, men jag modifierar även mina väsentligt lättare tält, jackor etc. så de ska klara vad jag förväntar mig att de kan utsättas för. Ringstind har t.ex fått extra stormlinefästen på den bredare delen av duken, markant skillnad vad gäller hur vindpress då hanteras, bara av den lilla viktökningen. En reparationsbågdel är alltid med.
Jag har själv vandrat i västra Padjelanta, som den här tråden refererar till, med kåtan, men haft tur med finväder. Det är dock inget man kan räkna med. Runt nollan nattetid var inget ovanligt. Särskilt inte runt Áravaggé, där det var minusgrader. Har all anledning i världen att förvänta sig lägre temperatur än 3-4 plusgrader nattetid. Snarast normalläge. Och vid storm, räkna med att rafta tillbaks i storm för att grejerna är anpassade för finväder och inte pallar stormvindar? Tror inte det. Det går att göra bättre ifrån sig, om man inte fixerar sig så vid vikt. Bara 0,5-1 kg till relativt ett, ja vad, 750 grams tarptält?, och det gör på marginalen väldigt mycket utan att det för den skull blir obekvämt tungt eller utrymmeskrävande i packningen. Kanske skulle anpassa grejerna lite efter var det vandras? Säkerhetsgrej, och om inte annat slipper man sabba sin korta semester.
Att använda grejer anpassade för finväder och inte ha några marginaler relativt det, är inget att ge som allmän rekommendation och vurma för att sprida tycker jag. Konstigt att när det vandrats med grejerna i västra Padjelanta, hänvisa till att det vandras mest i anslutning till leder och inte sällan med stugor lätt nåbara. I västra Padjelanta finns inga leder eller stugor lätt nåbara. En kåta är inte heller något att ge som allmän rekommendation, då den kräver en hel del jobb inte minst för att klara hårda vindar på öppet kalfjäll eller tundra på ett bra sätt, men det gör jag heller inte utan förbehåll eller utan att ta upp nackdelar.
Angående badkarskant som är till för att hindra kall vind att dra in längs marken där man sitter/sover och hindra vatten att rinna in, så kan en sådan i ett enkelväggstält förvärra läget med kondens och vatten inifrån. När det blåser så pass hårt att tältet försluts och det inte ventileras så bildas mycket kondens som kan börja droppa, rinna ner under natten, var tar den vägen? Jo det var ju det bl.a. Monsen råkade ut för, det hade bildats pölar på tältets innergolv, om inte sovsäcken under nattens lopp tagit hand om dem och sugit upp dem. Badkarskanten utgör garant för att vatten inifrån stannar där.
Med en kåta i bom/poly slipper man de problemen, får bra genomluftning, men får några nya plus att vikten avskräcker många.
Raskesven