Kul tråd!
Vi tar det viktiga först. Uppflammade värmeljus.
De allra flesta värmeljus har inte stearin utan parrafin. Om det inte finns tillräcklig luftcirkulation runt värmeljuset eller om man tillför extern värme blir parrafinet så varm att det fattar eld. Hela parrafinet står alltså i ljusan låga.
Om man i ett sådant läge får lite småpanik och tar tag i det eller puttar till eller nåt så finns stor risk att det skvätter, på händer och annat. Då får man brinnande parrafin på händerna. Inte så mysigt.
Ibland kan man läsa i media om att värmeljushållare har återkallats eller nåt sånt. Det beror på att det inte har varit tillräcklig cirkulation runt och det finns risk att ljuset flammar upp. Om det finns risk att det kan hända i en värmeljushållare för friluftsbruk bör det under alla omständigheter inte vara tillåtet efersom följderna kan bli så extraordinärt jobbiga.
Det kan väldigt farligt att sätta värmeljus i en hållare som inte är avsedd för värmeljus eftersom den kanske inte har tillräcklig ventilation.
Jag tror inte stearin har denna känslighet, i vart fall inte inom de normalare omständigheterna. Det finns värmeljus med stearin, kronljus gör sådana. Jag vet dock inte var de kan köpas, jag har fått mina av en polare. De är snart slut och då tänkte jag antingen kolla med en restauranggrossist eller be någon butik ta hem. Vet någon var de finns i Göteborgstrakten så är den informationen välkommen. De brinner förresten längre också.
Nu till lite annat.
Jag har det varmt och gott här hemma i soffan, kanske lite väl varmt under den nya lampan, ja, det är värst vad varma de nya lamporna är! Undrar hur mycket energi de fordrar. Ja, det känns nästan som solen värmer hjässan på mig.
Hur mycket värme kan ett par uppladdningsbara batterier producera, någon som vet?
Vad gäller fjällets fuktighetsbekymmer så har jag förlagt mina gamla fysikkunskaper men jag har lite pur praktisk livserfarenhet.
Fuktigt tält upplevs torrare om man eldar, oavsett om det är gas eller ljus eller vad man nu fått fatt i. Så snart eldlågan släckes blir det hu och bävan, fuktigare. Men då har jag hunnit ner i sovsäcken och känner mig varm och god.
Den upplevda fukten minskas alla kategorier, oavsett om det eldas eller inte, eller har eldats eller inte, med god ventilation.
Fuktiga kläder torkar jag ibland i absiden genom att elda i ett kokkärl med björkbark eller annan som kan tänka sig att brinna även vid surare humör. Det sura humöret brukar bli lite bättre om det först får ligga och rinna av sig i absiden en stund, sedan torkats något genom att få flytta in i tältet en stund där konforteldning pågår. Barkhumöret blir fortare bättre med god ventilation. Har man tur att stöta på en björk som är lite större kan man hitta torr bark under ytan på den fuktiga.
Lagen säger nu att markägaren blir sur om man pillar på hans bark så om man inte vill byta ut sina sura sockor till en sur markägare kan man antingen tälta där man har frågat markägaren om lov :-* eller se till att röja undan efter sig.... ;-)
Vid eldningen i absiden ryker det som tusan så det gäller att ordna med drag åt rätt håll osv. Det blir fuktig rök så försök hålla sockan från sidan. Den praktiska erfarenheten säger att sockan blir torrare före än efter denna procedur, oavsett vad den borttappade fysiken säger om det.
Större beklädnad torkas genom att tas på kroppen utanpå något torrare och sedan blåser man på med gasen en stund så det blir bastuvärme. Tjôta, ja, med bibehållen ventilation. Fleece och superunderställ och sånt torkar ganska raskt. Ullen värmer gott även i sitt sura tillstånd.
Sedan finns det en helig regel. Det är sovsäcken. Den ska på alla tänkbara sätt skyddas från fukt. Om man till exempel har för vana att gå in i innetältet med dyngblöta regnkläder (jo, en del klampar in med sina blöta regnkläder och så är allt snart blött, själv gör jag som hemma, tar av mig i farstun), jo, om man nu drar mig sig vätan i så här så packar man ihop sin sovsäck och gömmer på bästa ställe tills man ska ha den igen, -innan man går ut! Sedan torkar man upp tältet med lite eldande innan man tar fram den. Om man har en hyfsat torr sovsäck sover man gott och blir själv inte så sur om dagarna och har lättare att hantera den sura omgivningen. En modern syntetsäck klarar lätt tre-fyra-(fem) dagar innan den ens upplevs obehaglig om man bara pysslar om den. När jag blåser på gasen på morgonentorkar ytkondensen och då gäller det att pasa på att stuva ner den.
Sedan vad gäller att packa ihop sig och sitt och gå hem till soffan för att det blitt så surt så tycker jag det är ganska kul att träna på tekniken att kunna hantera hela kalaset. Den tekniken gör att jag idag fortfarande har det riktigt trevligt när de första börjar bege sig. Dvs jag har större marginal. Ett par tre dagars hällande rör mig inte så värst, ta i torrt trä.
Slutligen så är inte ezbits så dumma. De kan man både torka kläder och tält med. Och en gammal hederlig metallflaska kan man hälla smällhett vatten i, trä strumporna utanpå och så blir de också lite gladare. Utöver mig som får en kamin i sovsäcken på natten, fast då trär jag en torr strumpa över den. Annars bränner jag mig.
Alla tips och kommentarer mottages tacksamt!
Anneli