Knepig tråd det här, svår att släppa.
Vad man har för maxpuls är olika beroende på vilken aktivitet man sysslar med, men i princip så är vältränade löpare mer effektiva i löpning och därmed kan de ha en lägre maxpuls i löpning än i något annat mer ovant...
Det är oklart vad du vill ha sagt men resonemanget låter helt bakvänt. Ju bättre löptränad du är desto lägre puls kommer du att ha vid en given löphastighet. Du sänker "pulsprocenten" med träning. Springer jag idag 5 km på 20 min med snittpuls 85% av maxpuls så kommer träningseffekten att medföra att jag längre fram kan göra samma distans på samma tid men med lägre snittpuls eller ligga på samma puls men få en bättre tid. Maxpulsen har inte direkt med saken att göra.
1) Man måste mäta upp sin maxpuls i den aktivitet man vill testa.
Varför det? Maxpuls är maxpuls. Man har bara en. Att man inte kan uppnå den i alla aktiviteter är ovidkommande. Jag kan ana vad du menar men kan inte se att du vinner något på att fastställa flera "maxpulser". Du tillför bara behov av en konverteringstabell..
Konditionsträning är effektivast vid 85-95% av maxpuls.
2) Därför rekommenderas att man för konditionsträning försöker ligga på den nivån. Kondition är träning av hjärta, lungor, blodcirkulation och syreupptag.
Vad har du för källa på det? Det du nämner är saker som tränas med lätt löpning enligt både Salazar och Daniels. Daniels nämner kardiovaskulära systemet, tillväxt i antal och storlek på mitokondrierna, förbättring i hastigheten med vilken syre används i metabolismen, tillväxt i kapilärsystemet (ökar blodflödet i musklerna). ”These adaptions to training improvethe muscle’s capacity to recieving and processing oxygene. The muscles also can become better at conserving stores of glycogen… metabolizing fat for energy and dealing with lactic acid”
Detta är alltså effekter av träning vid pulsintervallen <79 % enligt Daniels och högst 70% enligt Salazar. Det är långt ifrån dina 85-95%. Det är fö ett väldigt brett intervall, med tanke på att det ligger så pass högt. Att springa på 95% av maxpuls går ju inte ens att jämföra med 85%. Den ena ytterligheten kan man hålla i en bra bit över en timme, den andra några minuter...
Om du med kondition menar maximal syreupptagningsförmåga så skulle det vara roligt att se dina källor. Daniels och Salazar rekommenderar intervaller för att höja syreupptagningen, och de anger goda skäl för det. Intervaller körs i pulsintervallet 98-100%. Var har du fått dina värden från?
Mjölksyra produceras snabbare än man bryter ned den vid 75-85% av maxpuls. man får alltså mjölksyra i musklerna över ca 80% av maxpuls. Även mjölksyratröskeln kan mätas med blodprover, för ett specifikt arbete.
Nja, mjölksyran finns där och ackumuleras hela tiden,. Halten stiger med belastning. Mjölkyratröskeln kan så klart mätas men till vilken nytta? Man känner när man är där och ”där” inträffar långt ifrån alltid vid samma puls.
3) För att orka springa längre sträcka tränas uthållighet på ca 70-80% av maxpuls. Detta är mer grenspecifik träning, t ex löpning med effekt på muskulatur, hålfasthet i senor, skelett och muskler samt löpteknik/löpekonomi.
Väldigt oklart stycke. Vad menar du egentligen?
Stämmer om ”hållfastheten”. Löpekonomi och löpteknik (olika aspekter av samma sak) är något helt annat och tränas med korta intervaller och backträning. Daniels kallar ”korta intervaller” för repetitions. Han skiljer dem från vanliga intervaller genom att vilan mellan arbetspassen är mycket längre. Salazar är inte lika specifik men han beskriver ungefär samma sak. Glöm att springa backe eller repetitioner på 70-80% av maxpuls. Finns nog inget som driver puls som backar. Jag vet, jag springer praktiskt taget alltid i ett kuperat område.
Att springa 30 minuter med mjölksyra är det få som klarar med effektiv löpning (hastighet) samtidigt.
Mjölksyretröskeln varierar, som nämnts, men ligger för många vid ca 4 mmol BLa (blood lactate accumulation). Det du menar är kanske att man inte kan springa 30 min om man befinner sig över sin tröskel? Mjölksyreströskeln motsvarar ungefär den tävlingsfart man kan hålla i en timme.
4) Därför tränas ofta kondition som intervaller där man springer i 15/30/60 sek eller 2-6minuter per intervall på så nära maxpuls man kan. Vilar med långsammare löpning mellan intervallerna kortare tider. Detta kan ju även ske naturligt på en löpslinga där man tar i lite mer, och sedan lungare, i perioder. Backträning mm är motsvarande intervaller.
Stämmer detta verkligen med ditt tidigare "Konditionsträning är effektivast vid 85-95% av maxpuls."?
Det är skillnad på de kortare och de längre intervallerna. De har helt olika syfte, tränar helt olika saker. De korta kör du för löpekonomin och farten. Samma sak för backträningen. Löpekonomi handlar om att inte förbruka mer energi än nödvändigt för en given fart. Fartträning handlar om att få klipp och fart i benen. Korta intervaller ger effekt på båda. Salazar avråder direkt från att använda pulsen som måttstock vid korta intervaller.
Långa intervaller tränar man för att öka den maximala syreupptagningsförmågan. Salazar om långa intervaller:
“VO2max training is best done via intervall workouts… The key is to realize that you need to be moving at a pace significantly faster than you normally run.
Type of training
VO2max training
Description
Fast-paced intervals lasting about 3 to 10 minutes each. [han avråder från intervaller längre än 1 600 m].
Target pace
Slightly faster than race pace.
psysiological effect
Intensity of effort improves mitochondrial efficiency beyond levels obtainable from base training.”
Daniels
“As I already mentioned, the purpose behind interval training is to stress the runners VO2max (aerobic capacity)…The intensity of power interval training should be between 95 and 100 percent of VO2max or 98-100 percent of HR max…”
Vad har du för källa för dina uppgifter?
Både dina pulsintervall och den effekter du uppger för pulsintervallen skiljer sig betänkligt från dessa båda herrar. Tränar du själv efter intervallen du uppger?