Vad man har för maxpuls är olika beroende på vilken aktivitet man sysslar med, men i princip så är vältränade löpare mer effektiva i löpning och därmed kan de ha en lägre maxpuls i löpning än i något annat mer ovant med t ex armarna belastade. Däremot så kan träning i sig innebära att maxpulsen sjunker långsammare med åldern än för otränade, tränade får en bättre marginal innan de slår i taket.
1) Man måste mäta upp sin maxpuls i den aktivitet man vill testa. Den kan variera mycket mellan olika individer och men kan alltså inte gå på ålder eller tabeller.
Konditionsträning är effektivast vid 85-95% av maxpuls.
2) Därför rekommenderas att man för konditionsträning försöker ligga på den nivån. Kondition är träning av hjärta, lungor, blodcirkulation och syreupptag.
Mjölksyra produceras snabbare än man bryter ned den vid 75-85% av maxpuls. man får alltså mjölksyra i musklerna över ca 80% av maxpuls. Även mjölksyratröskeln kan mätas med blodprover, för ett specifikt arbete.
3) För att orka springa längre sträcka tränas uthållighet på ca 70-80% av maxpuls. Detta är mer grenspecifik träning, t ex löpning med effekt på muskulatur, hålfasthet i senor, skelett och muskler samt löpteknik/löpekonomi.
Att springa 30 minuter med mjölksyra är det få som klarar med effektiv löpning (hastighet) samtidigt.
4) Därför tränas ofta kondition som intervaller där man springer i 15/30/60 sek eller 2-6minuter per intervall på så nära maxpuls man kan. Vilar med långsammare löpning mellan intervallerna kortare tider. Detta kan ju även ske naturligt på en löpslinga där man tar i lite mer, och sedan lungare, i perioder. Backträning mm är motsvarande intervaller.
Därav är det kanske inte så vanligt att man ligger över 90% (och än mindre 95% i snitt) på 30 minuter.
5) Men mycket beror förstås på hur man har mätt upp och angett sin maxpuls, samt vilken typ av träning man önskar åstadkomma, kondition eller uthållighet (eller rent av snabbhet och styrka eller löpskolning).
Man blir bra på det man tränar på!