Det finns ju avelsstrategier för renrasiga hundar men visst så avlar vissa för mycket på vissa erkänt bra jakthundar osv. Det existerar garanterat samma sak oavsett blandras eller renrasigt så jag tror inte man kan beskylla renrasiga hundar som dåliga per automatik, snarare tvärtom. För Gordon Setter ser det till exempel ut såhär (
http://www.sgsk.se/RAS.html):
Bakgrund
Gordonsettern är en numerärt liten ras där knappt 140 valpar registreras årligen (medeltal för 2005-2009).
Kullstorlek: 7,7 valpar/kull (medeltal för 2005-2009).
Såväl tik- som hanhundspopulationen domineras av en skandina*visk linje vilken importer*ades från England för drygt hundra år sedan. Stammen är i princip identisk med den norska, och utbytet över gränsen är stort. I Norge registreras omkring 750 valpar/år. Under senare tid har nytt blod tillförts via parningar med utomnordiska hundar.
Genetisk variation
Rasens inavelsökning har dämpats markant under den senaste femårsperioden och har sjunkit från 5,3 % till 1,5 % (medeltal för 2005-2009). Som en följd av detta har avelsbasen breddats och den effektiva populationen ökat från 47,4 till 141,5 djur (medeltal för 2005-2009).
Hanhundsanvändning
En hund rekommenderas under sin livstid lämna högst 25 % av det genomsnittliga antalet registrerade valpar per år i sin ras. En gordonsetterhane bör således vara far till högst 35 valpar i Sverige. Enligt samma rekommendation bör en hund lämna högst 50 barnbarn. Fjorton gordonsettrar, varav sex är födda utanför Norden, över*skrider detta mål. Dessutom har även sju närbesläktade tikar mer än 50 barnbarn. Sannolikt är det otillräckligt att enbart begränsa en enskild hanes användning, kanske bör också hundens hel- och halvsyskon omfattas.
Mål
•Öka den effektiva populationen mot det önskvärda antalet på 200 djur.
•Bibehålla en inavelsökning under det rekommenderade värdet 2,5 % baserat på fem generationer.
Strategi
•Stimulera nyttjandet av fler hanhundar, såväl svenska som utländska.
•Begränsa matadoraveln (högst 35 avkommor per hanhund i Sverige).
•Inte para mer närbesläktade individer än kusiner (inavelsökning 6,25 %).
•Beräkna inavelsökning för tänkta kombinationer och publicera detta på valplistan.
För blandraser finns det troligen ingen koll alls.