Vad gör du för miljön?

Det som gör mig lite förbryllad är den nya flugan med klimatneutralisering. Det ligger en god tanke bakom. Eller? Har sett det överallt: Åk med oss- vi är klimatneutrala! Systemet går ut på att man neutraliserar sitt utsläpp av fossilt C02 genom att minska ett annat fossilt utsläpp med motsvarande grad. Resultat: Noll i nettoutsläpp. Det här går folk på och flyger vidare med gott samvete.

Ja, det är lite konstigt. Problemet är att det fungerar att göra så just nu eftersom det inte är tillräckligt dyrt att "kompensera" utsläppen (och eftersom "kompensationen" fortfarande innebär att någon människa i ett u-land får låta bli att utvecklas). Poängen med ett sånt system måste vara att det blir så dyrt att t ex flyga till Thailand att folk låter bli (därför att man prioriterar andra saker såsom värme, elektriskt ljus och rent vatten). Till den dag då man verkligen kan fånga in CO2 från atmosfären i *stor* skala så finns det inget sånt som kompensation.

Handeln med utsläppsrätter lider av samma problem. Det är inte ett sätt att kunna bibehålla nuvarande livsstil, utan ett sätt att tvinga folk att byta till en mer hållbar livsstil. Men så länge utsläppsrätterna finns i överflöd kommer man att ha råd att köpa rätter i tron att man eliminerar utsläppens skadliga effekter. När systemen fungerar så kommer folk däremot inte att ha råd (och kommer kanske istället att ägna sig åt nyttigare och mer meningsfulla aktiviteter).

Men såna här handelssystem måste finnas, för folk byter inte livsstil frivilligt, och under en inkörsfas så blir de verkningslösa.
 
Nej jag missar inte din poäng. men jag vänder mig emot att du anser att du har rätt alltså behöver du inte ens ge källor (vem är det då som inte ens försöker)?

Sen att du kommer med nedvärderande utryck i ditt svar är ju inte något som höjer nivån precis.

Kom gärna med åsikter, men kallar du det fakta får du vackert ange källor.

Källan är förnuftet. Man kan tänka ut det här. Visst skulle jag kunna ge dig namnet på forskare XY som tänkt ut detta, men du har väl också en hjärna? Och som jag skrev i inlägget, du kan väl googla lite.
 
Vad jag gör

1. Sänkt temperaturen i mitt hus med några grader
2. Cyklar istället för att åka bil gällande korta distanser
3. Har aldrig lampor tända i onödan
4. Källsorterar
5. Köper sällan varor från utlandet
6. Uppmanar folk om miljötänkande
 
Känns lättare att rabbla saker man gör som INTE är bra för miljön!

1. Glömmer släcka lamporna titt som tätt.
2. Flyger minst 10-15 ggr om året.
3. Äter kött i massor.
4. Dricker kaffe flera gånger om dan i pappersmuggar.
5. Duschar läääänge.
6. etc.etc.

Hata mig inte nu, gör faktiskt en även en del för att minska miljöpåverkan:

1. Har ingen bil åker kollektivt. till jobbet.
2. Har gasspis men använder den aldrig.
3. Köper ekologiskt/närproducerat så mycket jag kan.
4. Har energilampor, energikylskåp, bärbar dator etc..
5. Har ingen el i sommarstugan = elbefriad minst 1månad om året.

Okej jag är en dålig människa.... :(
 
vi e så fukkade.. 3/4 av jordensbefolkning har helt andra bekymmer än att fundera på miljö, dom fullständigt spyr ut miljögifter utan en tanke, här hemma tramsar vi med fisande kossor.. problemet ligger inte hos kor, lampor, bilar eller något annat som vi tror att vi kan förändra.. problemet är att vi är för många, det kvittar vad vi gör så kommer vi närmre räkningens dag om inte 70-80% av jordens befolkning försvinner spårlöst.. om alla slutar att äta kött så kommer odlingstrycket att öka så att markerna kommer att vara obrukbara innan vi vet ordet av det.. nä, ett par feta vätebomber väl placerade så att en 3-4 miljarder stryker med är vår räddning..
 
Jag är en ännu sämre människa än Soderkisen för jag gör ingenting. Att försöka minska sin påverkan på växthusgaserna är meningslöst eftersom stora delar av jordens oljetillgångar kontrolleras av skurkstater. Nu senast har visst Turkmenistan börjat dela ut 120 liter bensin i månaden gratis till alla intresserade invånare.

Å andra sidan innebär "klimatkatastofen" inte stort mer än en långsam omfördelning av förmögenhet från nuvarande sjötomtsinnehavare till framtida sådana. Så varför bry sig.

Förresten är Sverige en klimatpåverkande skurkstat eftersom man ekonomiskt understödjer befolkningstillväxt.
 
Jag är så pessimistisk att jag tror det är kört. Vi har redan rubbat jämvikten, och helvetets alla krafter har brutit loss, nu är det bara att invänta ragnarök. Problemet är att folk inte bryr sig. Man kan inte ta till sig att jorden kan gå under och människan kan dö ut. På riktigt!!!

Man brukar ju säga att jorden har gått under fem gånger, och den kommer att göra det igen. Faktum är att det är ingen stor händelse för jorden med en liten undergång. Jorden klarar sig, den kommer att komma igen, fast den här gången med människosläktet bevarat som fossiler i berget i sällskap med dinosaurier och trilobiter.

Vi måste tänka om hela våra liv. Miljöanpassning handlar inte om tåg i stället för flyg, det är bara skrap på ytan. Miljöanpassning handlar om att inte resa alls, vare sig vi eller vår mat eller något annat. Vi Uppsalabor kan vandra Upplandsleden i stället för att åka till fjällen. Med ryggsäckar egenhändigt sydda av vadmal tillverkat av våra egna får.

Vi köpte precis en ny spis med induktionshäll och på hemvägen började vi prata om modern hemutrustning, och kom på hur ruskigt omoderna vattentoaletter är! Just nu känner jag för att slänga ut vår direkt och skaffa mulltoa i stället. En sån med en snurrande skiva inuti, som man skulle kunna konstruera så man drar den för hand.

Dessutom skulle jag vilja skaffa ett eget vindkraftverk och solceller på taket. Helst skulle jag vilja säga upp elabonnemanget, för då kanske man tänker sig för litet mer än när elen bara "strömmar härs och tvärs igenom tråden".

Men just nu går jag bara och drömmer,
+åker ofta kollektivt, fast vi bor på landet och folk tittar snett på oss när vi står vid busshållplatsen, tänker väl "jävla Stockholmsgrönavågare" eller nåt,
+stänger av pannan och eldar 165 kvadratmeter med en enda kakelugn, förutom ett stort rum som vi stänger på vintern och låter vara kallt.
+sopsorterar, förstås,
+köper litet ekologiskt, litet rättvisemärkt och litet svenskt,
+duschar var tredje dag
+ingen reklam
+lånar böcker och läser tidningar på biblioteket
+tänker efter 17 gånger innan jag konsumerar, jag avskyr prydnadsaker utan funktion, det är det värsta jag vet, och jag ifrågasätter alltid om jag verkligen behöver det jag köper.
+dricker kranvatten
+lagar trasiga kläder istället för att slänga och köpa nytt
+slänger aldrig matrester, utan äter dem nästa måltid
+använder tygblöjor på barnen (jag vet inte om det gör så stor skillnad men jag inbillar mig det)
+tvättar och diskar alltid med fulla maskiner (det är väl också en självklarhet?)
+sminkar mig inte och färgar inte håret

och liknande småsaker.
 
Det verkar som...

Det verkar som att : bara jag gör miljövänliga val så behöver inte jag känna mig skyldig...
Usch, va tråkigt, det hjälper ju inte miljön....
Näe. här krävs krafttag, alla måste, jag menar alla,på hela jordklotet, sluta köra bil, lägg ner alla transporter i luften, till sjöss, på land, stäng av allt som går på kol-olja.
Lägg ner/stäng alla fabriker som smutsar ner på minsta sätt, pust det var en liten början det där, men håll med om att det skulle ju iallafall göra lite nytta eller hur????, sen kan du ju stå o diska din ketchupflaska o känna dig nöjd....
peter den radikale
 
Peter, faktum är att du har rätt trotts ironin. Men, det skulle inte fungera heller.

Lägger vi ner industrierna kommer det att bli kaos. Alla kommer att åka ut på landet för att fixa mat. Visserligen kommer svälten att breda ut sig och ta bort det mesta av miljöföroreningen (oss människor) men innan dess kommer vi att ha kraschat ekosystemen. Skjutit alla älgar osv.

De enda som kan ha en hög befolkning och samtidigt bevara miljön är de som har en avancerad teknologi. Tyvärr har vi inte riktigt den teknologiska nivån än, men är på god väg. Vi borde ta fram teknologierna först, innan vi släpper in kineserna och indierna i det industriella finrummet, men nu får vi stå vårt kast.
 
Jag är en ännu sämre människa än Soderkisen för jag gör ingenting. Att försöka minska sin påverkan på växthusgaserna är meningslöst eftersom stora delar av jordens oljetillgångar kontrolleras av skurkstater. Nu senast har visst Turkmenistan börjat dela ut 120 liter bensin i månaden gratis till alla intresserade invånare. ... Så varför bry sig.


Ha, jag är ÄNNU sämre för jag är inte bara passiv, jag arbetar AKTIVT för en sämre värld! Frågan är bara om jag ska arbeta med miljönedsmutsning eller gå direkt på att starta kärnvapenkrig? :p

"House, you lived in a house? We used to live in one room, all twenty-six of us, no furniture, half the floor was missing, and we're all huddled together in one corner for fear of falling."

"You were lucky to have a room! We used to have to live in the corridor!"

"Oh, we used to dream of living in a corridor. ..."


Monty Python - Poor Sketch
 
Senast ändrad:

Liknande trådar