Mycket bra med förtydligande, transparens och involvering, fortsätt så!Hej och tack för många bra synpunkter som är väldigt värdefulla för oss!
Vi på NORR har börjat ett samarbete med Utsidan och jag tar tillsammans med Christer hand om sidans utveckling. Christer har redan skrivit några rader i sin blogg, men vi kommer med mer konkret info inom kort.
Förstår att det här kan kännas som en stor förändring för er som har varit aktiva medlemmar under många år. Och att några av er undrar vad som händer med Utsidan. Vill därför redan svara på några frågor i denna tråden.
Ha en fin helg och fortsätt med kritik, synpunkter och felrapporter.
- Utsidan har inte blivit uppköpt, men NORR kommer att bli delägare och driva sidan tillsammans med grundarna. NORR är ingen stor kommersiell byrå utan ett gäng av fem frilufts- och naturintresserade journalister och formgivare. Vi tror att vi kan bidra på ett bra sätt.
- Konceptet och idén bakom Utsidan – där medlemmarna är medskapare – kommer absolut inte att ändras. Samtidigt vill vi erbjuda mer läsning i form av t.ex. nyheter, reportagen, krönikor eller tests. Men även här ska vi involvera medlemmarna. Och inte bara producera klickvänliga "Top 10 Guides".
- Var inte orolig om bloggarna! De ska verkligen lyftas. Ge oss lite tid med detta och fortsätt gärna att ge oss feedback. Tänk dock också på hur blogg-sektionen känns för besökare som inte har varit aktiva medlemmar sedan längre. Hur hittar de inläggen? Hur är deras läsupplevelse? Hur får vi dem att komma tillbaka, följa, kanske skriva själva? Tycker att just den sektionen har så mycket potential. Att det vore roligt att få in mer nya skribenter och samtidigt skapa mer uppmärksamhet för existerande bloggar. Hur får vi till det?
- Forumet fungerar ju i grunden väldigt bra! Här har vi hittills egentligen inte gjort några jättestora ändringar (förutom typsnittet och den redan korrigerade "signalröd-chocken" i början), men vill gärna stegvis förbättra användarvänligheten med er hjälp. Utmaningen här är väl att förenkla utan att tappa funktioner som är viktiga för er som använder forumet regelbunden. Även här får man tänka lite på nya besökare som ska ha det så enkelt som möjligt att starta eller delta i diskussioner.
- Ja – kompassnålen i den nya logotypen är faktiskt liiiite snett. Toppen att några av er har lagt märke till det. Det är kanske liiite jobbigt i början (eller hur Christer?), men efter tag kommer det blir bra. Precis som med typsnittet och den röda färgen när allt är finjusterat.
Philipp
Jag har precis skapat en ny forumtråd, och tycker det var väldigt bra att få upp automatiska tips på redan existerande trådar när man börjar skriva. Bra, bra.
Vad gäller bloggar: Jag tror det går att göra mycket med att lyfta fram den enorma mängd kvalitetsartiklar som finns bland bloggarna.
När jag först startade en blogg här förstod jag inte alls skillnaden mellan blogg och artikel och förstår fortfarande inte. Det första jag gjorde på Utsidan, var att skriva en artikel, typ reseberättelse, för det kunde man göra utan att starta upp något. När jag sedan skulle skriva artikel nummer två tänkte jag, äh lika bra starta en blogg om jag ska göra flera. Men innehållet var ju samma både genremässigt och i alla aspekter. Jag gjorde då ett foruminlägg just angående hur artiklar och bloggartiklar är samma sak och hur konstigt det blir i mitt huvud. Kika gärna på de resonemangen.
Jag vill fortfarande hävda att merparten av bloggartiklarna på den här sajten är lika eller mer intressanta än artiklarna, och förtjänar lyftas lika tydligt i flödet. Dessutom utgör de ju en e-n-o-r-m kunskapsbas, så en utveckling av sök- och filtreringsfunktioner kopplat till både artiklar, bloggartiklar (om de nu måste hållas isär) och foruminlägg, skulle ju vara super. Men som sagt, jag tror på att inte göra skillnad på artiklar och bloggartiklar i flödet. I 90% av fallen är de lika bra! För den som söker info om t ex en viss trakt, är de lika relevanta! (Just nu när jag söker info om en passage i Sarek, så söker jag först och främst via Google, och landar ofta i olika innehåll på Utsidan. Det kan vara både artiklar, bloggar och foruminlägg, och alla sorterna kan vara relevanta!)
Sedan, när det gäller det stora hela och byråns inblandning, så är det ju jättebra att ni är friluftsnördar. Frågan att ställa, är snarare: Är det alls önskvärt att växa? Är det målet? Eller kan ni tänka er en annan sorts, mer hållbarhetsorienterat mål?
Själv har jag knappt känt lust att skriva några blogginlägg sedan pandemin. Jag har känt oro över "fjällvandringsboomen" när massorna dels vill ut dit dels promt ska lockas ut dit, men gärna bekvämt, och då ska det tillgängliggöras, och det lustiga är att alla som älskar friluftsliv ler glatt och tycker det här är ju jätteroligt att fler vill ut! Men där och då kanske vi inte tänker så mycket på vad det riskerar medföra i det långa loppet vad gäller slitage, intressekonflikter, allas vår allemansrätt osv...
Det här blir ju lite en åsiktsfråga förstås och jag tror absolut inte att alla på Utsidan står för samma syn, men kanske många av oss i alla fall tänker tanken, att är den utveckling som varit på sistone verkligen hållbar? Och då har jag tänkt, att om jag bidrar till att väcka intresse genom mina skildringar - vill jag det? Jag vet inte. Jag har brottats i ett år med frågan om jag verkligen ska skriva om min solovandring förra sommaren genom The Dark Side i Rapadalen. Eller om jag snarare vill bidra till att behålla det mer okänt. Just nu är jag ungefär här i mina tankar, att det hade varit så satans roligt att få dela mitt intresse - för jag har ju upplevt det ensam - med likasinnade och det vill jag fortsätta göra!!! Här behöver jag Utsidan! Men jag är inte alls så säker på att jag vill bidra till det där andra. Det där som en viss förening formulerar "tillgängliggöra för nya målgrupper".
En tillväxtambition för den här sajten riskerar ju hamna i klinch med det här andra, och jag tror att just det kan vara en anledning till att några av oss reagerar. Här finns ju innehåll av medlemmar som ägnat sig åt det här som ett specialintresse under många år... Det är så härligt kunnigt, nördigt och smalt. Så långt ifrån av allmänintresse. Och just därför är det bra. Kanske är det inte menat att bli av allmänintresse. Där har ni en nöt att knäcka.
Senast ändrad: