Utan kök?

Går oftast att hitta bränsle även på kalfjället

Trådskaparen hör av sig.
Är imponerad av det där Kelly-tinget, det ser smart ut och verkar vara stormsäkert. Men hittar man verkligen tillräckligt med bränsle på t.ex. kalfjället?
[edit: typo]
Det finns en hel utsidan-tråd på det ämnet: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=356862
Det beror lite på var man går. Högalpin terräng är svår, men generellt sett går det bra på kalfjället (övning krävs dock).
Själv har jag med några esbit-tabletter i reserv, men har inte behövt använda dem ännu (Förutom när jag skulle bjuda Martin fjäderlätt på kaffe i Stockholm, men då var det ju tidsbrist;)).
 
Tung vedspis sparar inte mycket vikt

Den ser fin ut, men är liksom Kelly kettlen ganska tung. Man får tänka på att man måste vara ute ganska länge innan man sparar in den vikten på bränslet. Lätta kök väger ju mindre än 100g och då har man 400g kvar till bränsle innan man kommer upp i vikten bara på vedköket. 400g bränsle borde räcka ganska länge. T ex listar en vandrare att hans ultralätta spritkök inklusive bränsle väger 400g för en 10-dagars tur.
 
Händig man gjorde kök på 85 gram

Fast då finns det hemmagjorda och lätta vedkök också: http://www.andersj.se/vedkok1.htm

Åtskilliga hembyggar- och sytips finns förresten på den imponerande sidan, http://www.andersj.se/ . Det tog en stund innan jag blev övertygad om att det faktiskt var en privatperson som generöst och elegant delade med sig av alla möjliga idéer med ritningar och allt.
 
Jag undrar om någon lättpackare någonsin har funderat på att spara vikt genom att vandra utan kök/kokkärl/bränsle?
Eller är det en alltför frånstötande tanke att bara äta macka och kall müsli under en flerdagars sommarvandring?

Om "flerdagars" är 3 dagar så finns det åtminstone en fjällvandrare som tycks vara nöjd med att lämna köket:

"Gäller det endast en färd på två eller tre dagar förenklas proviantutrustningen högst avsevärt. Man kan då ej behöva så mycket kokkärl och bör kunna reda sig långt med påbredda smörgåsar, färdiglagade pannkakor, hårdkokta ägg och dylikt."

Hamberg i Sarekguiden http://runeberg.org/sarek/0043.html
 
Jag undrar om någon lättpackare någonsin har funderat på att spara vikt genom att vandra utan kök/kokkärl/bränsle?
Eller är det en alltför frånstötande tanke att bara äta macka och kall müsli under en flerdagars sommarvandring?

Är väl inga konstigheter. Har jag gjort många gånger för fådagarsturer. Ibland med endast musliblandning + kaffe pulver som enda förning. Mest för snabbt och lättsamt om man fokuserar på vandring och inte lägerliggande, men tänker man på vikter går väl break-even vid några dagar, gentemot frystorkat + toppgasbrännare & gas eller alternativt lättviktskök. Det jag saknar mest är varmt kaffe. Men funkar att blötlägga pulvret en stund å dricka kallt. Folk är överlag överdrivet bekväma av sig, i relation till att de lägger semesterveckor på att kånka runt en rygga i oländing terräng bland mygg i regn och sova i ett trångt tält på en tunn madrass.

Det finns en tjusning i minimalism, att klara sig med minsta möjliga . Och tråklivet i lägenhet och stad blir desto trevligare när man är åter och njuter av vardagslyxen.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg