Underställ, temperatur och fukttransport

Jag kör tunna bomulls t-shirts ibland när det passar och jag vet att jag kommer bli dyngsur av svett. (Viss typ av verksamhet i arbete och friluftsliv kan trots allt innebära transpirativa riskmoment trots goda intentioner, om man säger så...) Den typ av t-shirt som passar bäst är svår att få tag på eftersom den bör ligga under den vanliga på 140/160 gr. m2), genom företag specialiserad på kampanj tröjor kan man ev. köpa ett antal. Med mig har jag nån extra i ombyte. Den blöta torkar hyfsat snabbt och kan ibland få torka till utanpå en fleece tröja eller ett lättare ylleunderställ.
En annat sätt jag använt är att växla med en brynja underst. Genom att växla så har jag torrt ombyte på rasten och oftast torrt till nästa rast genom att den tunna fått torka. En tunn syntet funkar också men känns kallare att ta på samt doftvarning efter ett tag.
 
Vid vilket väder upplever du problemen? Är det sommartid eller vintertid? Som du skriver i inledningen är det ju lager-på-lager principen "som gäller" och hur ett underställ känns beror ju på vad fu kombinerar det med.

Problemet är obetydligt under sommartid då jag har bomullstischa, piké eller sweatshirt som enda plagg på överkroppen. Utetemperaturen är då ofarlig och tillåter kontinuerlig avdunstning som gör att bomullen bara blir måttligt blöt.
Om jag i samma förhållanden använder det avseende mjukhet, tjocklek och textur mest bomullslika, nämligen CoolMax, så är det varmare än bomullen.
Problemet finns när det inte är sommar.
Eftersom jag utvecklar mycket värme även vid måttligt hög ansträngning så skulle jag eftersträva att kunna ha ett enda plagg på överkroppen, ett plagg som ger ett jämnt mikroklimat med extremt god ångtransport, en lätt resistens mot kyliga vindar, som medger kylning där kroppen vill kylas och som inte blir iskallt direkt mot huden.
Om det uppstår en situation där vädret trots allt blir för svalt så vill jag kunna ta på mig en windbreaker och fortsätta köra hårt utan att fördenskull smälta bort.
 
(...) Problemet finns när det inte är sommar.
Eftersom jag utvecklar mycket värme även vid måttligt hög ansträngning så skulle jag eftersträva att kunna ha ett enda plagg på överkroppen, ett plagg som ger ett jämnt mikroklimat med extremt god ångtransport, en lätt resistens mot kyliga vindar, som medger kylning där kroppen vill kylas och som inte blir iskallt direkt mot huden.
Om det uppstår en situation där vädret trots allt blir för svalt så vill jag kunna ta på mig en windbreaker och fortsätta köra hårt utan att fördenskull smälta bort.
Jag känner igen problematiken, och därmed även din "målbeskrivning" ovan. Blir också hur varm som helst även vid måttlig aktivitet, men förvandlas till en istapp så fort jag stoppar :)

Hemmavid skulle jag faktiskt inte drömma om att dra på mig något annat än en skön bomullströja när jag ska ut och springa, men där är ju inte bomullens svagheter relevanta - "vilofasen" inträffar när jag är tillbaka hemma, jag slipper frysa i en sjöblöt tröja, och kan få den torr med annat än egen kroppsvärme till nästa gång.
Ute på veckolånga tältturer, utförsåkning etc skulle inte detta fungera. Så fort jag stannar blir även måttligt fuktiga bomullsplagg som kylklampar, dessutom i stort sett omöjliga att få torra över natten (om man inte, återigen, offrar egen kroppsvärme och i värsta fall sin sovsäck för att driva på förångningen).

Jag är inte säker på att man fixar problemet med ett enda plagg. Efter ett ganska stort antal år är jag dock helt nöjd med min egen modell: ett tunt (140 g/m2) merinoullsunderställ plus en löst sittande, mycket tunn men tätvävd gammaldags herrskjorta av polyester/bomullsblandning.* Den sammanlagda vikten ligger väl under 300 g.

Ullen buffrar kroppsfukten och känns i stort sett alltid "lagom" varm mot huden; skjortan är precis lagom luftgenomsläpplig för att hindra fuktansamling men ändå skydda mot vinden. Man kan alltså vara mycket tunnklädd och ändå slippa känslan av kallt stål mot huden när det blåser.
För mig funkar detta combo utmärkt ner till temperaturer kring och strax under nollan (vid måttlig vind). Är det fortfarande för varmt, knäpper jag helt enkelt upp skjortan, kavlar upp ärmarna etc. Är det jättevarmt OCH vindstilla tar jag av skjortan och går i ulltröjan. I de (sällsynta) fall det blåser så hårt att skjortan inte räcker som "skalplagg", tar jag min lätta regnjacka (2,5 lagers pertex shield+, 25000 MTVR) utanpå hela paketet.
Inget membranplagg jag hittills testat "andas" så bra att jag vill ha det som ordinarie vindplagg, men vid så höga vindstyrkor är inte ventilationen längre något problem.

Vid rast blir jag som sagt kall direkt och slänger därför genast på "tjocktröjan" (av ull) - men det hade inte hjälpt mycket, om jag haft en dyngsur bomullströja undertill.

* Andra använder annat som "vindblus", t ex tunna löpartröjor, men den gången jag testade en som var helt i syntetmaterial tyckte jag faktiskt den kändes svettigare. Men jag kanske bara hade otur.
 
Jag brukar köra ett liknande upplägg som föregående talare. En underställströja i ull och sedan en bomullsskjorta ovanpå. I mitt fall brukar det bli försvarets gamla m90-skjortor, mest för att det är de jag har, och man iaf tidigare kunnat komma över dem för en tjuga eller så.

Funkar från typ 10-15 plus till ganska många minusgrader, iaf om det är vindstilla.

Värt att tänka på om man ska vara ute ett tag är ju att man för det första minimerar svettandet genom att klä av sig "så mycket som möjligt", dvs så att man helt enkelt inte blir alltför svettig.

Jag tycker också att det fungerar lite iaf att försöka "värma ner", dvs inte gå från svettigaste branten pang på rast, utan försöka gå ner i aktivitet lite så att min kroppsvärme får torka upp tröjan lite medan jag fortfarande rör mig, men inte längre svettas.

Sedan är ju ett *ordentligt* rastplagg ovärderligt. Jag skaffade en tunn dunjacka för några år sedan, och den är fantastisk. Så liten och lättpackad att den kan få följa med på sommarfjället som säkerhet, och ändå varm nog att jag haft den när jag åkt bakpå på skoter (mycket kallare och yschligare än att köra själv) och varit rätt nöjd i en 10-15 minusgrader :D. Älskar den där jackan :D.
 
Tackar

Tackar för bra tips. Det verkar finnas en viss enighet om att bomull inte är diskvalificerat i alla tänkbara utesammanhang.
Jag får visst även ge ullen lite fler chanser.
 
Testutfall

Tog idag en tur på triken. Vädret lite grann rått med ensiffriga temperaturer, enstaka regnstänk förekom.

På benen hade jag ett par Houdini Motion Pants (softshell utan membran). Som förväntat levererade de hundraprocentigt. Jag utvecklar inte mycket värme i benen men blir heller inte kall om dem. Under hade jag Craft boxers med Windstopper eftersom just grenen frontar fartvinden när man kör liggcykel.

Överkroppen hade Ullfrottétröjan och en löparjacka i softshell (materialet kallas inte så men motsvarar softshell i karaktär). Med fanns även en täckväst, som ej kom till användning.
Förutom handskar även en buff i microfiber samt en tunn, åtsittande elastisk bomullsmössa.

Initialt kändes det lite kyligt men jag kunde sitta still i vinden en kvart och snacka med en kompis. När jag satte fart igen blev det en aning kvalmigt och jag förnam att jag nog var svettig, varför jag öppnade jackans dragkedja för att kyla bålen något. Efter ca 15 km stannade jag och gick omkring lite. Det var en aning kyligt men inte så att jag måste ta fram täckvästen. Det kändes då, efter ansträngning, som att systemet inte var i full balans då en viss svettning kändes samtidigt som jag märkte av kylan.

På återfärden hade allt stabiliserats/balanserats och mikroklimatet kändes helt perfekt. Sannolikt hade tröjan hunnit ta åt sig fukten så att kvalmigheten hade upphört och en jämn behaglig värme producerades.
(ull värmer ju när det tar åt sig fukt)

Buffen, som var tänkt som ett vindskydd som vid behov kunde tas bort, gjorde inget väsen av sig. Den var lite fuktig när jag kom hem.
Bomullsmössan var klart fuktig men hade hela tiden gett ett adekvat vindskydd. Den kontinuerliga tillförseln av svett och mössans uppsugande effekt gjorde att den blev ett lager av lagom värmande tyg som förhindrade direktkylning av huden samt att den förhindrade att svett rann ner i ögonen.

Som tidigare nämnts i tråden så ska man se upp med att överklä sig.
Om man som jag är varm av sig så är detta extra sant. Vid kyligare förhållanden är strategiska värmeplagg som mössa, halsduk och handledsvärmare lätta att ta på och av, om ventilation med dragkedja inte räcker. Vid kroppsansträngning i måttligt äventyrliga klimatzoner är sådana plagg säkerligen bättre alternativ än fleece och dun/syntetloftplagg.

Som synes inga nya, revolutionerande rön, men jag var nästan helt nöjd med klädprestandan och tror inte att det är realistiskt att begära bättre funktion. När det blir kallare kommer jag att försöka repetera försöket i kombination med hårdare ansträngning.
 
För en del specialiserade aktiviteter likt cykling och längdskidor etc. Finns det kläde med vindtät front, där fartvind kan förväntas, och på baksidan så är det väl ventilerande tyg i syntet/funktionstyp. Finns utförande för både nederdel och överdel samt mössa (vad jag sett). Det är väldigt litet användningsområde (aktiviteter med vind framifrån) men oerhört bra för just deras avsedda tillfällen.
 
För en del specialiserade aktiviteter likt cykling och längdskidor etc. Finns det kläde med vindtät front, där fartvind kan förväntas, och på baksidan så är det väl ventilerande tyg i syntet/funktionstyp. Finns utförande för både nederdel och överdel samt mössa (vad jag sett). Det är väldigt litet användningsområde (aktiviteter med vind framifrån) men oerhört bra för just deras avsedda tillfällen.

Ja, och i synnerhet för mig som vid cykling har helt ryggstöd av nät är detta av intresse. Jag har faktiskt en vindväst med endast mesh i ryggen, men tillfället att använda den har inte dykt upp ännu. (vädret slog ju om betydligt från senkommen sommarvärme till ordinarie oktoberväder) Ser den västen som ett väldigt lätt förstärkningsplagg att ha med om man kör tunnklädd. Har man från början mer täckande, vindtäta kläder är den ju onödig att ha med.
Har även vintertights med mer skydd fram, men eftersom det pga min liggande position blir upp snarare än fram så är nyttan diskutabel när det gäller fartvinden. Regn däremot kommer ju uppifrån i regel.
 
För en del specialiserade aktiviteter likt cykling och längdskidor etc. Finns det kläde med vindtät front, där fartvind kan förväntas, och på baksidan så är det väl ventilerande tyg i syntet/funktionstyp. Finns utförande för både nederdel och överdel samt mössa (vad jag sett). Det är väldigt litet användningsområde (aktiviteter med vind framifrån) men oerhört bra för just deras avsedda tillfällen.


Biltema har lite tjockare underställ med en Windstopper variant i fronten
 
Biltemas är dock rätt oformligt och pösigt. Säkert vindtätt men väldigt usel passform. Har ett par 3/4 långkallingar men använder dem inte pga passformen.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
belcanto 100% merinoull i underställ? Kläder 56
vandrafjäll Jag har släppt en film om det jag skidar i, underställ Devold och Klättermusens skalkläder. Kläder 1
Chevalier Varför färre underställ med polokrage? Kläder 10
Mattias på myren Söker förslag på lager 2 underställ Kläder 0
SankaBoy Underställ i helst bambu av längre modell Kläder 31
triptrapp Fjällräven bergtagen underställ Kläder 3
Wolfred Underställ Kläder 3
Almasfar Råd om underställ Devold/Woolpower Kläder 8
Mr. T Thermo-underställ. Kläder 11
storskogen Sökes: Underställ (baslager) med hel dragkedja Kläder 2
Tobias.H Underställ - Woolpower LITE eller 200g Kläder 7
murakami Underställ Haglöfs Kläder 7
Silver Fang Vilken underställ till vandring Kläder 18
skral Underställ för 4700 - nån som är sugen? Kläder 22
Moga Underställ i linne, hur bra är det? Kläder 7
staffan.rosvall Underställ med lång passform? Kläder 8
miaz onesie / one piece underställ/pyjamas i tjockt material Kläder 17
fotografiskt Riktigt varmt underställ Kläder 16
Urwaldjaeger Woolpower-underställ att sova i Kläder 14
EricG Vilket underställ? - Trött på att vela mer! Kläder 38
Foss Kläder (underställ) till Öppet spår Kläder 0
Mattias1981 Prisvärt underställ?? Kläder 11
pelka Merinoull underställ? Kläder 64
Pellepelikan Underställ, Ull eller syntet? Kläder 16
orjanraberg Underställ i Coolmax? Kläder 2
sverigeturist Underställ inaturmaterial Kläder 11
Demogorgon Underställ Kläder 9
filippus Underställ, byxa och ryggsäck Kläder 6
Oskar R. Tips på KLIFRIA underställ Kläder 5
Siggan Tips på BRA underställ? Kläder 51
AndersOleander Tvätt av underställ i merinoull Kläder 7
fuzzyl underställ sommartid?! Kläder 25
DonnieD Nytt underställ, Under Armour? Kläder 31
Sph1nx Underställ i syntet+ull Kläder 16
oberg_niklas Underställ i ylle eller delar där av Kläder 30
xtrem Ull underställ inför vintern! Kläder 2
sajberjohan Taigas Underställ Kläder 0
Gotlandrunt Mörkblått underställ med vita ränder Kläder 2
henkepenke86 Var köpa Helly Hansens underställ i Göteborg? Kläder 2
grodanbolle Ullmax underställ, vikt? Kläder 43
sverigeturist underställ - tips från tyskland - nya utveckling Kläder 5
zvalan Underställ i siden/ull kombination? Kläder 12
glanne Klättermusens ull-underställ Kläder 1
Egel Devold underställ Kläder 3
bouic Underställ i Ull Kläder 16
sajberjohan Underställ av ylle Kläder 16
cayenne Bra underställ? Kläder 19
sandwichman underställ i coolmax? Kläder 1
Picolina McKinnley som underställ Kläder 6
david78 Underställ för barn? Kläder 7

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg