udvik skoskav utan tejp

I den här frågan är jag helt tvärt emot övriga tydligen. Vill du ha torra och skavfria fötter så ska du ha torrt på fötterna och absolut inte plastpåsar, fuktiga och stela neoprenstrumpor och dylikt.

Använd ylleknästrumpor, gärna av lång modell så de sitter uppe ordentligt, kronans stålgrå är exempelvis utmärkta, och en rejäl raggsocka eller kraftig ylle/polyester yttersocka. Byt strumpor varje rast och torka dom genom att hänga dom i byxbenen, knyt fast övre ändan i skärpet. Den metoden användes på jägarförbanden under många veckor i fält helt utan torkmöjligheter, och skoskav var helt oacceptabelt att råka ut för under sådana omständigheter.

Visst, pjäxorna blir med tiden lite småfuktiga och kan vara ganska kalla och stela första halvtimmen på morgonen, men tinar snart upp. Genom strumpbytena så tar man hela tiden ur den värsta fukten och är torr mot huden. Och då slipper man också skav.

Sedan är det ju andra basala saker som att faktiskt snöra upp pjäxorna ordentligt så att strumporna inte korvar sig osv.
 
Håller med om att plastpåsar och neoprenstrumpor är ett otyg som gör huden fuktig och lätt korvar sig och skaver.
Ska pröva konceptet att byta strumpor några gånger per dag och se om det funkar för att hålla fötterna varma och torra även på flerdagsturer.
 
Mina erfarenheter

Viktigt är att ha torra strumpor, det minskar risken för skavsår.
Pjäxor ska vara mjuka att böja, det är när foten naturligt böjs i varje skidtag som det blir nötning om skosulan böjs mindre än foten.
Naturligtvis är det så att fötterna blir stryktåligare med träning.
Sen är det ytterst viktigt att omedelbart åtgärda saken med plåster/tejp om man får den allra minsta känning av begynnande skoskav. Att skjuta upp den saken gör att det bara blir mycket sämre.

Numera har jag hund som drar min pulka men innan dess gjorde jag många vinterlångturer med tält och pulka som jag drog själv. Då använde jag breda skidor med stövelbindning och Nokia Naali vinterstövlar med löstagbar innersko av filt. Jag var alltid helt torr och varm om fötterna. Aldrig någon antydan till skavsår. Inneskorna passade bra att ha på i sovsäcken så där var det också varm om fötterna. Enda nackdelen med vinterstövlar är att de inte är så vridstyva, att styra i nedförsbackar blir svårare, Det spelar kanske ändå inte så stor roll, med en tung pulka att dra blir ändå skidåkningen lidande.
 
Kan jag inte tejpa mina fötter skulle jag vända blicken åt skorna. Kan skorna åtgärdas på något vis? Finns det några kanter, sömmar som kan störa? Har tejpat ett par skor med gott resultat. En gång när jag fick rejäla skavsår och inte hade bra tejp med lade jag paret extra strumpor runt hälen och tog mig ganska smärtfritt hem.
 
Sportslick å plastpåsar var en hit

Det är länge sen vi tog tåget hem efter 14 dagar med måste blötsnö, vindar med orkanstyrka, 42 kg tung pulka, nätter med minus 25 grader i kombination med trasigt liggunderlag och faktiskt några fantastiskt fina soldagar. Men andra ord en enorm upplevelse och fantastiskt tur

Erfarenheterna då. Sportslick, kanon. Minskade definitivt risken för skavsår och tog någon enstaka sekund att smörja på morgonen. Rekommendationen är dock att ha sticket i sovsäcken.

Största problemet med blöta pjäxor är att de är is på morgonen. Det tar väldigt hårt på materialet också att skida med is i 30 min innan de töar. I år använde vi plastpåsar vilket funkade kanon. Pjäxorna blev hyfsat torra och var inte en isbit på morgonen. Strumpbyte 1-2 gånger per dag (det är så pass många strumpor jag lyckas torka på låren) funkade också bra. Kari Tra, bra grejer.

Efter 14 dagars skidåkning så klarade jag mig förvånansvärt bra. Inga köttsår, inga stora blåsor. Bara lite ömmande fötter någon gång i mitten.

Just nu använder jag plastpåsar mellan yllestrumprona och neoprenskorna också när jag paddlar. Rekommenderas.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg