Några funderingar till er som använder Trangia:
1. Är HA värt de extra kronorna över UL, några nackdelar med HA förutom priset?
Brukar vara 3-4 personer när vi är ute, mest dagsturer...
Nej. De är väl värda vartenda extra öre!
2. Vill helst undvika teflon/nonstick, men
fungerar det att steka i de obehandlade pannorna, eller bränner det väldigt lätt fast?
Begripligt ställningstagande, men faktiskt lite överflödigt med dagens nonstick-beläggningar
- om man inte eldar på som en vilde under dem... Men nåväl, det är inget ovanligt beslut
så låt oss titta på dina återstående alternativ:
A Dina gamla vanliga tjockare aluminiumkärl från det tidigare Trangiat.
B Ultralätt nutida UL aluminium, dvs kärl i en modernare och tunnare legering.
C Hårdanodiserad version av den moderna tunnare legeringen.
D Nutida versionen av den laminerade aluminium + rosfritt stål DuoSSAL-plåten.
Vi koncentrerar oss på stekegenskaperna eftersom allihop kokar vatten och hanterar
värmning av 'gryta' på ungefär samma sätt som ditt gamla kök. Så länge du stannar
kvar i 60-talet och envisas med spritbrännare... Så stekpannan i:
A och B = stekfett / mat bränner lika gärna fast i bägge.
C = bättre men inte perfekt, lite lättare att diska rent dock iom den tätare slätare ytan.
D = ännu bättre och ytterligare mycket enklare att diska rent (i värsta fallet tar du Svinto - eller våt sand...)
Så rekommendationen
från mig blir definitivt stekpanna i DuoSSAL.
Tänker främst testa med spritbrännare först, som vi är vana vid, om det spelar någon roll.
Senare kanske uppgradera till gas eller multibrännare.
Det är här du tänker fel - lika envist som Trangia kramar sin antika spritbrännare gör du det.
Kom in i nutiden och ta chansen, nu i samband med uppgraderingen av ditt kök, att satsa på
en GB74 gasbrännare, för bruk under de tre varmare klimatsäsongerna - eller en Trangia-
konverterad Polaris multibränslebrännare
med tystbrännarhatt monterad i "X2-brännarkoppen"
(artikelnr
BF788205 som lös reservdel), för bruk under alla våra fyra klimatsäsonger...
Det är nämligen reglerbarheten av själva brännarlågan som ytterst avgör hur du lyckas med
stekningen i stekpannan, inte brännaren eller bränslet. Och inget, i princip, slår reglerbarheten
hos en GB74 eller en Polaris med tystbrännarhatt i X2-kopp.
(N.B. Trangias egen X2 kan du glömma, den reglerar nästan lika illa som spritbrännaren!)
Du har en del ytterligare kommentarer om brännare
här.
Enligt min ödmjuka uppfattning finns inte det ultimata Trangiaköket att köpa som färdigt kit,
det får man pussla ihop av / ur flera kit eller köpa som
reservdelar från Trangias webshop uppe
i Trångsviken. Den består av övre och undre vindskydden i HA (de glänser inte så irriterande
som naken UL - och röda vindskydd finns ju inte att få längre), kastrullerna sedan i DuoSSAL,
UL eller Nonstick (beroende på hur viktkänslig / myt-bunden man är) och sedan stekpannan
otvetydigt i DuoSSAL. Kaffepannan finns bara att få i aluminium, så där får man ta vad som finns...
Till detta en Trangiakonverterad Polaris multibränslebrännare med tystbrännarhatt monterad i
X2-brännarkopp. (Eller GB74 om man bara turar under varma halvan av året...)
Hur du gör hittar du
här m.fl platser på Utsidan. Återkom gärna om du vill ha handledning / mer
info om hur man gör för att montera Polarisen i Trangiat...
Duossal, det är deras kastruller / pannor med rostfritt stål på insidan? Det låter ännu bättre,
men de är extra tillbehör eller, finns inte i set?
Jodå
Trangia 25-21 t.ex.
Vet du om de bränner fast lättare än aluminium om man steker i dem?
Tvärt om, de är klart bättre att steka i - så med din aversion mot teflon etc tycker jag att
du ska sikta in dig på åtminstone stekpannan i DuoSSAL.
/Odd