BRA gratis tork
Hej
Jag tyckte köptorkarna var löjligt dyra för vad de är och hittade en bruksanvisning på nätet.
Detta behövs:
En flyttlåda
En gammaldags glödlampa 60-100W + armatur för denna
En kniv
Två pinnar
grillspett stål eller bambu
Bonus: datorfläkt med lämplig drivning
Ta bort botten på lådan och skär ut 4 rejäla öppningar längst ner på varje sida av lådan. Skär ett hål i mitten på toppen av lådan (storlek som en datorfläkt). Några cm under överkant sticker du in två pinnar på var sin innersida av lådan (som ska utgöra stöd för grillspetten). På spetten kan du sedan hänga långa saltade kött"strimlor/remsor" som blir underbar "beef jerky" efter ca 48 h. Termostat behövs inte, det blir aldrig för varmt. Fläkten kan användas för att snabba på processen men behövs inte. Jag har hitintills kört utan fläkt.
Ska du torka grönsaker/frukt så behövs någon form av galler/nät och fler våningar.
Löjligt enkelt att bygga och i mitt fall gratis/befintliga delar. Obs man kan äta köttet som det är, dvs rått eller så mixar man det till pulver och blandar med fett så har ni den OPTIMALA friluftsmaten pemmican. Dvs den mat Indianerna åt när de skulla ta långa turer. Ingen värmekälla behövs heller och vikten är ca 1/2 mot frystorkat. Låter jätteäckligt men smakar gott.
Hej
Jag tyckte köptorkarna var löjligt dyra för vad de är och hittade en bruksanvisning på nätet.
Detta behövs:
En flyttlåda
En gammaldags glödlampa 60-100W + armatur för denna
En kniv
Två pinnar
grillspett stål eller bambu
Bonus: datorfläkt med lämplig drivning
Ta bort botten på lådan och skär ut 4 rejäla öppningar längst ner på varje sida av lådan. Skär ett hål i mitten på toppen av lådan (storlek som en datorfläkt). Några cm under överkant sticker du in två pinnar på var sin innersida av lådan (som ska utgöra stöd för grillspetten). På spetten kan du sedan hänga långa saltade kött"strimlor/remsor" som blir underbar "beef jerky" efter ca 48 h. Termostat behövs inte, det blir aldrig för varmt. Fläkten kan användas för att snabba på processen men behövs inte. Jag har hitintills kört utan fläkt.
Ska du torka grönsaker/frukt så behövs någon form av galler/nät och fler våningar.
Löjligt enkelt att bygga och i mitt fall gratis/befintliga delar. Obs man kan äta köttet som det är, dvs rått eller så mixar man det till pulver och blandar med fett så har ni den OPTIMALA friluftsmaten pemmican. Dvs den mat Indianerna åt när de skulla ta långa turer. Ingen värmekälla behövs heller och vikten är ca 1/2 mot frystorkat. Låter jätteäckligt men smakar gott.