Torkade egen mat, mums!

Lite tur mattips
var ute och vandrade i alperna i fem dagar och torkade mat själv, blev riktigt lyckat och gått!
här är en liten lista på de olika sakerna vi torkade:
potatis - skuren i småbitar och kokad i saltvatten innan den torkades
morötter - rivna
purjolök - skuren i småbitar
tomater - i skivor
zucchini - i skivor
torkade allt på en torkapparat i 1 - 3 dygn, går att torka i ugn på svag värme eller utan något, tar bara lite längre tid.
vi blötla grönskerna i vatten i ca en halvtimme innan vi kokade allt i ca fem minuter, och serverade med couscous. det var den godaste turmat jag har ätit!
 
Torkad strömming / ”Strömmingschips”

Lämpar sig väl att ta med på vandring. Den är lätt att bära och blir inte dålig så länge som den hålls torr. Kan ätas som knapriga chips:

Klipp strömmingsfileer i lämpliga bitar och sätt dem på en plåt
Salta

Torka i ugnen i 130 grader i ca 1,5 h
 
Allt går att torka....

Även ärtsoppa och rödbetor! Och det blir garanterat godare än frystorkat...
Torkade krusbär ger sting i morgongröten, torkad köttfärs med torkade tomater (det senare finns numera torkat att köpa på stan) ger en smarrig köttfärssås i fält och den egentorkade blåbärssoppan smakar grymt mycket godare än Ekströms... Och så kan man reglera sockermängden och bara det är en bonus...

Vänligen/Dag
 
Köttfärssås är en höjdare. Åtminstone min köttfärssås.
I övrigt har jag lite blandade erfarenheter av egentorkat, känns lite slumpartat. Ibland blir det superbra och ibland ganska dåligt.
Men å andra sidan tycker jag att Real och Wildlife är bra, enkelt och gott.
 
Köttfärs

Stek mager köttfärs i en belagd stekpanna utan fett för att få färg. Sprid sedan ut köttfärsen i en långpanna och torka i ugnen med luckan lite på glänt över natten. Max 50 grader varmt får det vara! Resultatet blir små torra korn som håller sig bra även under en längre tur.
Tillaga sedan denna färs genom att lägga det i en kastrull med vatten och låta det det koka upp. När det börjkat koka tillsätts makaronerna tills dessa är klara! Låt svalna något! Strö över rikligt med riven parmesanost och det är klart att äta!
Mycket gott! efter en dags vandring på fjället !

Smaklig måltid!
Lars
 
vi hade med oss både egentorkat å frystorkat på senaste vandringen, gissa vad som vi helst åt...

Jag har inte torkat så mycket förut men kan lätt säga att det blir fler gånger! Såå mycket godare! Förrra vandringen torkade jag nötfärs och denna vandringen torkade min käre älgfärs, älgfärsen blev mycket bättre! Han torkade även köttchips av rökt rådjursbog, hur gott som helst!!!

Är hur peppad som helst att pröva att torka fler saker!!!
 
Stek mager köttfärs i en belagd stekpanna utan fett för att få färg. Sprid sedan ut köttfärsen i en långpanna och torka i ugnen med luckan lite på glänt över natten. Max 50 grader varmt får det vara! Resultatet blir små torra korn som håller sig bra även under en längre tur.
Tillaga sedan denna färs genom att lägga det i en kastrull med vatten och låta det det koka upp. När det börjkat koka tillsätts makaronerna tills dessa är klara! Låt svalna något! Strö över rikligt med riven parmesanost och det är klart att äta!
Mycket gott! efter en dags vandring på fjället !

Smaklig måltid!
Lars

Inga kryddor alls?
HåkanF
 
kryddig färs

jag saltar,sätter finmalen svartpeppar,chilipulver,cayennepeppar.
sen brukar jag blanda med gul lök,purjo,krossad vitlök,ärtor när det är dags att äta med tex fullkornssnabbmakaroner kokta med en grönsaksbuljongtärning.
 
Torkade en del mat till senaste längre turen och det var helt klart en positiv upplevelse. Känns bättre att stå för arbetet själv också jämfört att köra med fabrikspåsar. Köttfärssås, lövbiff(bit?) och kycklingfilé blev det senast och det fungerada bra med alla tre.

Dock fick jag dåliga recensioner av min bror som senast provade torka lax. Tydligen svårt att få det bra vid tillagning. Kan det bero på att lax är ganska fet kanske...

En tork vore något att leasa inför längre turer då ugnen lätt blir uppbokad många timmar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
seasteel Torkade grönsaker i mataffären - ny produkt för mig Friluftsmat 9
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
tlundberg Stycktorkade ingredienser vs torkade färdiga måltider Friluftsmat 12
Rodluvan Torkade gröna tomater!? Friluftsmat 14
BadCash Göra egen turmat? Friluftsmat 8
fredrikw Göra egen sportdryck Friluftsmat 2
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg