Topprepsutrustning

Hej,
* Skruvkarbiner: Du behöver definitivt fler, upp till 8 st i ett ankare (om du bygger by the book). Jag tycker att man ska ha en skruv på varje punkt, jämviktar du ihop 2 av punkterna så går det åt en 4:e. En Jesuspunkt / Centralpunkt bör du ha 2 till, uppe i 6 st nu. Förläng över kanten, i med 2 till för slutligen trä topprepet genom.

Varför ska du addera saker som kan gå fel med skruvkarbiner och flera punkter?
Omständigt och onödigt måste jag säga, beroende på plats givetvis men receptet du skrev för ett vinnande toppankare är lite över kanten (wordpun).
Säg att du har två fästpunker med två rep eller två ändar. Du knyter dessa med en vanlig åtta eller slinga om det är vassa kanter (med slinga behövs det såklart en skruvis men vid t ex träd räcket en åtta bra).
Sedan jämviktar man ganska så lätt repen INNAN man knyter första punkterna så vips, behöver du ingen extra knytpunkt som försämrar repets hållbarhet eller skarpa drag mot dom första knutarna om det är en dum vinkel.
Därefter en dubbelåtta och sen i med två karbiner.
Är det en superdupervass kant? använd då en ryggsäck, repskydd eller annat tåligt.
klaaart!
 
* Kilpetare: Jag gick på Wild Country´s variant, den har en platt kort sida som lämpar sig att slå med handflatan på.
* Rep-skydd: Köp färdiga eller bygg eget (jag köpte Biltemas PVC slang med repsnöre + karbin för att knyta fast det. Du kan även sy egna...
* Skruvkarbiner: Du behöver definitivt fler, upp till 8 st i ett ankare (om du bygger by the book). Jag tycker att man ska ha en skruv på varje punkt, jämviktar du ihop 2 av punkterna så går det åt en 4:e. En Jesuspunkt / Centralpunkt bör du ha 2 till, uppe i 6 st nu. Förläng över kanten, i med 2 till för slutligen trä topprepet genom.
* Icke-låsbara karbiner: 2 st kan ersätta en skruvis, du kan använda en som lås på repskyddet så den inte glider iväg.
* Hjälm: Ska man alltid ha utomhus, enligt mig
* Sele mm: Blir säkert bra
* Dynamist rep: Du kan få billigare från andra europeiska sidor. Köp impregnerat om du har budget annars köp det du har utrymme för
* Kilar: Jag köpte detta, när jag köpte på webbutiken hade de det tillsammans med DMM´s Offset 7-11 kilar. Kitet verkar inte finnas kvar nu. Offsets funkar riktigt bra på Kullaberg.
http://www.bergfreunde.de/dmm-offset-nuts-klemmkeile/
* Statiskt: Köp tjockare 10mm eller mer, men jag är nojjig =) jag har ett 20 m
* Slingor: En är definitivt för lite, för dig själv eller ankaret? På Kullaberg kan en 240 slinga ersätta en kil, på Kullabersklipporna Karstens Ränna och Stenstugorna är det bara slinga av en stor sten.
120 slinga ska du ha för dig själv precis innan du firar ner dig (cow tail i boken). Ta två av varje.

* Rep-bag: Om det finns utrymme i budgeten så är den praktisk annars köp IKEA bag.
* Wire-karbin för sätta kilar på
* Rep: Jag har följande Mammut Supersafe 10,2 mm, 60 m

För personlig säkerhet (per person)
-------------------------------
* Sele, broms, låskarbin.
* 120 slinga + låskarbin (cow tail)
* Prusiksnöre (autoblock) + låskarbin
* Handskar, minimera risken för att du bränner dig om repet glider för snabbt (autoblocken ska dock fixa detta)

Herregud vad prylar, har du tittat för mycket på: http://www.youtube.com/watch?v=bsAiOYXC-k0

Under det året jag började klättra ute och klättrade mest topprep så hade jag (förutom personlig utrustning) 4 skruvkarbiner, 2 st 60 slingor och 2 st 120 slingor vilket räckte 8 ggr av 10. Det ända jag saknade var ett statiskt rep, annars hade det varit komplett topsrepskit.

JAg tycker att TS inte ska köpa en ända pryl (bortsett från skor, sele, broms och kritpåse) innan du har gått en kurs eller hängt med några erfarna klättrare ut. Då kommer du själv inse vilka prylar du behöver samt hur du ska använda dom.
 
Jag anser inte att det jag har skrivit är på något sätt fel och kommer inte svara alla personliga påhopp som jag har fått ta emot på pm. Här följer en länk till ett SKF dokument på ankare som alla kan begrunda.

http://www.klatterforbundet.se/pdf/...kommenderade_Tekniker_2010_v03_2010-04-25.pdf

...om nu vissa här anser att det är over-kill att följa de "standard-tips" så får Ni tycka så. Ni har säkert klättrat många år och vet hur man kan bygga ett säkert topprepsankare utan att titta i någon guide. Men för tråd-startaren som nämnde att denne vill ut så fort som möjligt då kurser inte fanns tror jag det är bättre att lära sig bygga ett över-dimensionerat ankare (läs: följa kurs och SKF) än bygga ett som är precis lagom (och riskera missa något).

Jag gick en klippkurs och har haft extrem god användning för den. Ni som har varit på Kullaberg (t.ex. Karstens ränna) och anser att det är onödigt med massa extra karbiner + kilar, får ni själva stå för. Jag tycker fortfarande att du ska ha med dig ett gäng skruvkarbiner, då jag inte såg någon i ditt kit #5626215.

@Pandan, du har rätt att man kan skippa centralpunkten i ditt scenario. Då jag föredrar 3 punkter att jämnvikta så blir det enklare att ha en centralpunkt, och sen över kanten. Helvete att jämnvikta 3 punkter och ha den över kanten. Har man två punkter så är det ju bara göra som du föreslår.

En fördel med en centralpunkt och förlänga över kanten, är att man kan säkra direkt från central-punkten alt. knyta in dig i den när man säkrar upp andre man (man lämnar vissa Kullabergs-klippor på toppen).
 
Mycket sant och allt är såklart beroende på situationen. Tråkigt om du fått påhopp i pm.
Huvudsaken TS ska tänka på är väl att lära sig av erfarna klättrare och sedan utgöra vad som kan behövas.
Säkerheten först såklart :)
och lycka till på projekten!
 
Så länge jag får vara ärlig mot folk kan jag inte rekommendera skruvkarbiner på andra punkter än till bromsen och i centralpunkten. Mer skruvkarbiner ger 0 % extra säkerhet jämfört med standardkarbiner. Det absolut viktigaste är att det statiska repet inte skaver sönder mot kanten och att alla säkringar är riktigt riktigt bra.
 
Oj vilken diskussion det blev :D. Kul att folk dela med sig! Det viktigaste är att vi tycker att det är kul och att vi kan minimera riskerna med det vi gillar. Jag har köpt att som jag skulle köpa och tack för tipsen som jag fick. Ska ta en runda till kullaberg nu till helgen tänkte jag skriver ett meddelande här på söndag igen om jag överlevt :p

Ha en skön kväll sov gott!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hkan81 Topprepsutrustning Klättring allmänt 5

Liknande trådar