Topprepsutrustning

Grymt dem va billigare! tar dem istället! Jupp ska så klart ha en polare med men vi tänkte dela 50/50 på hela potten så det svider inte så mycket :D.
 
Jag har under en meter för att göra en fransk prussik när jag rappelerar ner efter ankarbygge :)
Kul att kunna vara en del av hjälpen! Lycka till och häng kvar på forumet, jag har lärt mig en massa här!
 
Det tänker jag absolut göra! Härligt med folk som engagerar sig så mycket. Jag ska ta en liten slinga att repelera med så du blir nöjd :D.
 
Jag vill börja med att säga att jag inte har intentionen att låta nedlåtande eller vara otrevlig, alls. Men, detta är ett internetforum. Den som ställer frågor här kan inte veta graden av seriositet, kompetens, eller erfarenhet hos den eller de som svarar. Särskilt inte om ens egen erfarenhet är mycket begränsad. Dvs du kan inte veta om de svar du får här är något att ha från någon som faktiskt har något att komma med eller om det är svar från någon som tycker om att svara men egentligen inte vet vad den pratar om.

GÅ EN KURS!

Jag kan inte nog understryka vikten av det. Det kommer bli billigare, du kommer att bli snabbare, effektivare, bättre, mindre pinsam, säkrare, snyggare, vad vet jag, men för tusan, gå en kurs.

För snart tjugo år sedan gjorde jag själv misstaget att inte gå en kurs. Det tog långt mycket längre att behärska grundläggande saker än det borde gjort, det var ibland mycket mer obehagligt än det kunde varit, det blev också dyrare eftersom jag köpte på mig fel saker eftersom jag inte visste bättre. Dagens kurser är inriktade mot just topprepsbygge och firning. Gå en sådan (kanske i göteborg eller bohuslän om det är fullt i Skåne?) och köp saker efteråt, då kommer du själv att kunna besvara alla frågor ovan.

Nej jag är inte instruktör.

Mvh Per Larsson
 
Självfallet har du rätt! Jag är inte helt lost har varit på internet ett tag nu vet hur det fungerar. Men det är alltid bra att ta in en andra titt på grejerna från någon annan.

Jag ska absolut at en kurs om inte bara för att få säkra på våra svenska klubbar. Försökte få plats här i malmö hela förra året men lom alltid forsent. Hur ser det ut på andra klubbar? Är det dåligt med kurstillfällen där också?
 
Jag tror du kan gå en kurs med Dansk bjergklubb eller vad de nu heter, eller andra danska klubbar som håller kurser i Skåne.
 
Självklart borde man gå en kurs, jag har själv gått och därefter samlat information både vid klippan, internet och vänner.
Men TS efterfrågade vad man tyckte om hans köp för ett startpaket, vilket jag inte tycker det är något fel i att fråga på ett forum. Dom flesta som skriver har uppenbarligen koll då man bara kan kika runt på resten av trådarna. Det är inte säkerhetstips som har skrivits här, utan utrustningstips på hur TS får ett prisvärt startpaket.
Sen måste jag också understryka vikten av att gå en kurs om man inte känner någon pedagogisk person som har klättrat i flera år.
 
Som vanligt finns det alltid flera sätt att inhämta bästa information om hur man gör när man klättrar.
Det finns olika bra instruktörer, olika bra böcker, olika bra websidor osv, och det är olika på personer hur de har förmåga att inhämta och tillgodogöra sig information, samt vad man har för kontaktnät.

Jag gick efter nåt års klättrande en fortsättningskurs i klippklättring. Det kändes som en bra kvittens på att jag hade koll på vad jag höll på med, men ledde inte till några aha-upplevelser. Jag ledde vid det laget flerreporsturer, och hade tillägnat mig kunskaperna för detta genom goda kamrater, böcker osv. Kurser är bäst för många, men en begränsning är förstås att det är en relativt begränsad tid under en kurs, då mycket ska hinnas med, samt absorberas av eleven.
 
2 skruvkarbiner bara???

Alright final build :D

http://www.addnature.com/view_wishlist.aspx?wishlist_id=5626191&key=b8c4de8a

tusen tack igen för all hjälp! Vilket underbart forum att ha till hands!!


Hej,
Nu såg jag inte din sista önskelista enligt ovan. Men på ditt tidigare inlägg med #5626215 så har jag följande kommentarer.

...Först lite om mig så du vet vem som kommenterar. Har klättrat rep i 10 mån och gick Skåne KK´s grundklippkurs i April, därefter har jag varit på Kullaberg 6 gånger.

Jag antar att du vet att man från SKF och även i Stora Klätterboken rekommenderar minst 3st punkter att bygga ett ankare från mm. Samt när man firar ned sig ska man ha flera säkringar för sig själv.

För ankaret
----------------
* Kilpetare: Jag gick på Wild Country´s variant, den har en platt kort sida som lämpar sig att slå med handflatan på.
* Rep-skydd: Köp färdiga eller bygg eget (jag köpte Biltemas PVC slang med repsnöre + karbin för att knyta fast det. Du kan även sy egna...
* Skruvkarbiner: Du behöver definitivt fler, upp till 8 st i ett ankare (om du bygger by the book). Jag tycker att man ska ha en skruv på varje punkt, jämviktar du ihop 2 av punkterna så går det åt en 4:e. En Jesuspunkt / Centralpunkt bör du ha 2 till, uppe i 6 st nu. Förläng över kanten, i med 2 till för slutligen trä topprepet genom.
* Icke-låsbara karbiner: 2 st kan ersätta en skruvis, du kan använda en som lås på repskyddet så den inte glider iväg.
* Hjälm: Ska man alltid ha utomhus, enligt mig
* Sele mm: Blir säkert bra
* Dynamist rep: Du kan få billigare från andra europeiska sidor. Köp impregnerat om du har budget annars köp det du har utrymme för
* Kilar: Jag köpte detta, när jag köpte på webbutiken hade de det tillsammans med DMM´s Offset 7-11 kilar. Kitet verkar inte finnas kvar nu. Offsets funkar riktigt bra på Kullaberg.
http://www.bergfreunde.de/dmm-offset-nuts-klemmkeile/
* Statiskt: Köp tjockare 10mm eller mer, men jag är nojjig =) jag har ett 20 m
* Slingor: En är definitivt för lite, för dig själv eller ankaret? På Kullaberg kan en 240 slinga ersätta en kil, på Kullabersklipporna Karstens Ränna och Stenstugorna är det bara slinga av en stor sten.
120 slinga ska du ha för dig själv precis innan du firar ner dig (cow tail i boken). Ta två av varje.

* Rep-bag: Om det finns utrymme i budgeten så är den praktisk annars köp IKEA bag.
* Wire-karbin för sätta kilar på
* Rep: Jag har följande Mammut Supersafe 10,2 mm, 60 m

För personlig säkerhet (per person)
-------------------------------
* Sele, broms, låskarbin.
* 120 slinga + låskarbin (cow tail)
* Prusiksnöre (autoblock) + låskarbin
* Handskar, minimera risken för att du bränner dig om repet glider för snabbt (autoblocken ska dock fixa detta)

Sist men inte minst jag köpte det mesta av ankarsetet på www.BergFreunde.de men vilken sida du använder är upp till en själv. Men ovannämnda har bättre priser än AddNature, vi pratar om minst 1000 lapp skillnad med ovannämnda lista. Jag har dock tagit i överkant avseende minimum utrustning för säkerhetens skull. Gå en kurs och kan ni absolut inte vänta se verkligen till att första gångerna ni är ute så går ni med en erfaren, inte att Ni chansar på att någon kan visa Er... Lycka till och var försiktig
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hkan81 Topprepsutrustning Klättring allmänt 5

Liknande trådar