Både rekommendationerna och den "klara bilden" av hur giftig stenmurklor är, går ju uppenbarligen stick i stäv med den erfarenhet som tusentals människor under hundratals år har gjort.
Jag betvivlar inte att murklan är giftig, men det forskningen har kommit fram till kan inte vara mer än en del av hur det verkligen förhåller sig - annars skulle många, många kärnfriska människor ha dött eller insjuknat knall och fall!
Vad jag menar är att det förmodligen finns parametrar som murkelforskarna ännu inte har tänkt på, men som också borde styra rekommendationerna.
I de flesta delar av världen har man valt att inte äta svamp alls, även under tider då man svalt. Så var det ju också i Sverige, det är alltså bara i några få delar av världen där man verkligen ätit svamp t ex i östeuropa och Finland. Och frågan är väl i vilken utsträckning de ätit just stenmurklor där?
Boken "Flugsvampen och människan" av Ole Högberg är en intressant läsning, handlar bland annat om synen på svamp historiskt i olika kulturer, med utbredningskartor över vart man ätit svamp och vilka svampar man traditionellt ätit svamp. Traditionen att äta svamp i Sverige är kortare än 100 år!