Hejsan!
Jag har länge grubblat över om jag för min UL-vandringsutrustning ska ha kokkärl i aluminium eller titanium. Titanium som bekant har en högre kvot styrka/vikt än aluminium och kärl av titanium kan därmed göras tunnare och lättare än motsvarande i aluminium.
Efter att ha läst ett inlägg här på utsidan dock så fick jag mig en tankeställare: Värmeledningsförmågan hos titanium är sämre än den hos aluminium och givetvis måste ju metallkärlet vara värmeförmedlaren mellan den förbrända gasen och vattnet som ligger i kärlet.
Så min fråga till er blir då, vad har ni för erfarenheter av titaniumkärl i jämförelse med aluminiumkärl? Jag vill gärna gå ner i vikt med mitt kök då jag i nuläget använder kokkärl i aluminium men jag vill inte att bränsleförbrukningen ska höjas för mycket pga dålig värmeledningsförmåga. Då skulle det ju istället kunna bli en förlust i det långa loppet.. jag är det man kallar en gramjägare
Alla erfarenheter vore intressanta att höra!
/Gustav
Jag har länge grubblat över om jag för min UL-vandringsutrustning ska ha kokkärl i aluminium eller titanium. Titanium som bekant har en högre kvot styrka/vikt än aluminium och kärl av titanium kan därmed göras tunnare och lättare än motsvarande i aluminium.
Efter att ha läst ett inlägg här på utsidan dock så fick jag mig en tankeställare: Värmeledningsförmågan hos titanium är sämre än den hos aluminium och givetvis måste ju metallkärlet vara värmeförmedlaren mellan den förbrända gasen och vattnet som ligger i kärlet.
Så min fråga till er blir då, vad har ni för erfarenheter av titaniumkärl i jämförelse med aluminiumkärl? Jag vill gärna gå ner i vikt med mitt kök då jag i nuläget använder kokkärl i aluminium men jag vill inte att bränsleförbrukningen ska höjas för mycket pga dålig värmeledningsförmåga. Då skulle det ju istället kunna bli en förlust i det långa loppet.. jag är det man kallar en gramjägare
Alla erfarenheter vore intressanta att höra!
/Gustav