En liten fundering
Många, speciellt de som tältar i skärgården, önskar ett "självstagande" tält, vilket översätts till "kupoltält". Jag förstår frågan/önskemålet, men är det inte så att alla tält måste förankras så de inte blåser bort, om vinden blir lite kraftig och man inte har rejält med "ballast" inne i tältet?
Vad jag funderar på, är om inte massor av tält som behöver 1-2, eller t.o.m. fler, tältpinnar för att spänna ut absiden/absiderna, i praktiken är lika "självstagande" som de som inte har absider som behöver spännas ut.
Om vi t.ex. tar Exped Orion och Exped Venus, så anses Orion vara "självstagande" men inte Venus. Varför? Enda skillnaden är att Orion ger bättre spänn på tältet inkl. absider utan tältpinnar, men med 2 tältpinnar på Venus absider så blir det lika "självstagande"/fristående som Orion utan pinnar, dessutom fäst i marken. Och även utan några pinnar så kan Venus bli OK utspänt - förutom för absiderna som hänger slappa, men som kan häktas upp.
Alltså: Glömmer man inte ofta behovet av förankring till mark mht. till vind när man talar om "självstagande" tält? Om tältet faktiskt ändå måste förankras på några punkter så blir ju "självstagande" mindre viktigt (men är ett plus).
Som sagt: Bara en liten (teoretisk) fundering.
.