Jag frågade runt lite för några decennier sedan om hur folk lärt sig sätta upp sina fjälltält. Nästan alla hade satt upp det på gräsmattan hemma en vacker sommardag när det inte regnade. De flesta hade bara satt upp det en enda gång innan de började sin fjällvandring…
Jag har också sett många fjällvandrare med bruksanvisningen i hand jobba med att få upp sina tält till fjälls. Det ser kul ut.
Första gången i solsken en varm sommardag med bruksanvisningen i handen låter bra tycker jag
Sedan tror jag att man skall sätta upp det i värsta tänkbara väder, alltså snö, slask, regn och hård blåst, ju hårdare dess bättre – först då lär man sig någonting. Jag tycker också att ett krav skall finnas med, det får inte komma in en enda droppe vatten i innertältet. Då kan man mäta hur bra man var på att få upp tältet.
Sen tycker jag att man skall sätta upp det massor av gånger, ju fler dess bättre. Man skall kunna sitt tält, det kan spara en väldigt massa bekymmer.
Den värsta storm, eller om det nu var orkan, jag varit med om till fjälls sommartid var en intressant upplevelse. Vanliga stormar och oväder har jag haft många – men den här hade så stark vind att jag bara låg rakt ned så platt jag någonsin kunde mot marken och höll mig kvar i stenar och grästuvor med huvudet mot vinden, sidledes hade jag helt enkelt blåst bort. Jag kunde inte andas utan att trycka mun och näsa mot marken så att huvudet gav skydd mot vinden, eller hålla handen framför munnen som skydd, först då fick jag luft.
Att sätta upp tält var inte ens att tänka på. Jag försökte flytta mig i skydd av en sten som var kanske 30 cm hög och det tog lång tid att komma dit trots att det bara var kanske 2 meter. Fick jag in vind mellan kroppen och marken bara det minsta så började jag lyfta och fick använda all min kraft för att hålla mig kvar på marken.
Detta har bara hänt mig en enda gång på alla år så jag vågar påstå att detta händer mycket sällan – men det kan alltså hända.
Jag vet inte hur många sekundmeter det krävs för att man inte skall kunna andas utan skydd för näsa och mun, vet någon?
Stormar kräver kunskap om att sätta upp sitt tält. Stormar brukar komma hastigt, det ligger så att säga i stormens natur. Det är sällan man från en högfjällsplatå hinner söka upp skyddande omgivningar, det gäller att få upp tältet snabbt som attan och sedan in i skydd. Om man i en sådan situation inte tränat med sitt tält så får man det onödigt jobbigt och man kan till och med bli av med sitt tält helt och hållet – eller, det vanligaste, tältet blåser sönder.
Hård vind, alltså inte storm, inträffar ofta och leder sällan till några problem. Kan du stå upp i vinden skall du också få upp ett tält. Kan du inte stå upp i vinden utan måste krypa så börjar problemen komma, speciellt om det samtidigt är nederbörd.
Är du i ett skyddat läge, eller kan ta dig dit, så finns inga som helst problem med att få upp ett tält snabbt och enkelt. Då bara det blåser lite mer än normalt.
En gång skulle jag upp från Sitojaure för att sedan gå ned till Aktse. Det gick inte, det var helt omöjligt. Jag fick motvind. Den var så stark att jag inte kunde gå mot vinden. Jag försökte sänka packningen för att få lägre tyngdpunkt, högre tyngdpunkt, jag packade om ryggsäcken så att dess vindfång blev mindre, jag försökte sätta ryggsäcken på magen för att kunna gå framåtlutad mot vinden – det gick bara inte! Jag fick gå ned en bit på Sitosidan och sov natten där i lugn och ro med perfekt vindskydd av fjället, det var nästan vindstilla där.
Thomas