Kokar man med lock och vakta lågan noga så behövs det inte speciellt stor låga på brännare (typ ett blått skinn över hattbrännarens yta) när man kokar i en trangia 27 - 2-port ris och 20 minuterskokt drar ungefär 8-9 gram gasol och problemet var snarare att få låga tillräckligt liten på brännaren - stora energikrävande bubblor kokar inte maten fortare än mindre bubblor. Riktigt energislösande matlagning är att koka utan lock då det kan dra 4-5 ggr mer bränsle för samma 'bubbelstorlek' i grytan som under lock.
kör man MF och och gasbrännare med begränsad regleregenskap så är det svårt att dra på lågan tillräckligt lite för att inte koka onödigt hårt, likadan om man har kök-system som drabbas av vindstörningar hela tiden och måste hålla en större låga av den orsaken.
I förberedelse, ta och koka dina potatisar i campingköket istället för den vanliga grytan hemma - väg gastuben före och efter, och därefter fundera på att minska på lågstorleken utan att det påverkar kokresultatet.
potatis hållbarhet är ändå bäst i 'natura' - innan det skals eller någon annan behandling.