När man pratar om gasbrännares problem med att ge bra låga och god effekt, vilken höjd över havet talar man om då i runda drag? Handlar det om 2000 m eller 5000 m?
Kan passa på och även höra om hur ni löst problematiken vintertid med gaskök. Är det lätt att förvärma gasflaskorna i sovsäck o dylikt eller finns särskilt bra tips här?
(nu har jag inte provat på nedanstående utan baserat på rimliga antagande)
Alla brännare lider av faktumet att det är mindre syre för given volym luft vid hög höjd (det är nästan halva trycket 5000 meter gentemot havshöjd). I blandarröret där bränslejeten från munstycket drar med sig luft så blir det gärna för fet blandning då det är samma volym luft som dras med men bara hälften med syre i det och det brinner fel och fett. hur köket reagerar på detta beror på kökens konstruktion och bl.a hur magert det brinner vid havsnivå. jag gissar att hattbrännare är mindre känsliga än koppbrännare.
Framför allt får man nog lära sig att om man kunde blåsa på med 3-4 kW värmeeffekt på marknivå så får man ta det lugnare vid 5000 meters höjd då en låga av viss storlek under grytan kan bara lämna hälften så mycket värme (halva massan), och drar man på för att det skall värma fortare så rinner lågan bara över grytkanten och man eldar för kråkorna.
När det gäller Optimus Nova så står det i instruktionerna att det kan börja brinna fett och med gula lågtoppar över 4000 meter höjd och man bör köra på med låg pådrag och använda så 'lätt' bränsle som möjligt (läs bensin). just att många drar på för att snabbt få värme och inte anpassar pådraget efter den faktiska syremängden är nog en orsak varför en del anser att köken är komplett odugliga på hög höjd medans andra inte klagar fast det är samma kök på samma höjd.
kan man byta munstycke så kan man prova med allt smalare munstycke (dvs bensin och fotogenmunstycke) ju högre upp man är så att det brinner rent utan/minimalt med gula toppar.
---
Om man spar lite varmvatten i en termos som man sedan häller i en bägare/gryta och inte är över 35 grader C (dvs inte varmare än pinkjummet) så kan man doppa ned gastuben för att värma den snabbt. gasens värmekapacitet ligger ungefär på 2.3 kJ/kg/K medans vatten ligger på 4.2 kJ/kg/K vilket gör att det går inte åt så jättemycket vatten för att värma upp gasen till hanterbar temperatur.
men det är klart ju varmare tuberna är (om man dessa har i sovsäcken) ju mindre med varmvatten går det åt - det gör inget att ha en skvätt jummet vatten runt tubfoten som tuben kan dra värme ifrån under användning, speciellt om tuben börja närma sig tom.
Tänk på att campingasoltuben kan tömmas helt med 0.5 bar tryck så länge den är över 11 grader C varm, tex för att få ut sista slatten ur en nästan tom tub - 0.5 bar ger hyffsad fart på dom flesta gasolbrännare.