Jo, jag är lite förvånad över hur otroligt vanlig denna typ av bladgeometri är på svenska handgjorda knivar/knivblad. Mer eller mindre det enda som förekommer. Vissa hävdar ett den är överlägsen till täljning.
Men den är väl bara en kompromiss som överlevt från tider när man hade mindre tid och slipmaterial att undvara vid knivtillverkning? Man hittade helt enkelt en balans mellan arbetsinsats, åtgång av slipmaterial och prestanda.
Geometrin gör ju att den skär sämre och begränsar användarens möjliga vinklar mot ämnet/arbetsstycket. Enda fördelen är att ett sådant blad är starkare mot brott i sidled, men det är knappast relevant på ett litet skärande verktyg som en kniv är.
Jag tror och tycker sammanfattningsvis att det är en relik som levt kvar, utan att knivtillverkare och användare reflekterat så mycket. Eller så har de det, men är rätt nöjda ändå.
Jag är helt öppen för motargument och andra åsikter. Man har ju haft fel förr
Men den är väl bara en kompromiss som överlevt från tider när man hade mindre tid och slipmaterial att undvara vid knivtillverkning? Man hittade helt enkelt en balans mellan arbetsinsats, åtgång av slipmaterial och prestanda.
Geometrin gör ju att den skär sämre och begränsar användarens möjliga vinklar mot ämnet/arbetsstycket. Enda fördelen är att ett sådant blad är starkare mot brott i sidled, men det är knappast relevant på ett litet skärande verktyg som en kniv är.
Jag tror och tycker sammanfattningsvis att det är en relik som levt kvar, utan att knivtillverkare och användare reflekterat så mycket. Eller så har de det, men är rätt nöjda ändå.
Jag är helt öppen för motargument och andra åsikter. Man har ju haft fel förr