Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Vad säger ni om ikeas +365-serie?
Är dom grymt prisvärda, kostar ju bara en bråkdel av många andra köksknivar?
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/categories/series/34759/
IKEA tillverkade för några år sedan en kockkniv i VG-10 (Slitbar). Den var ett riktigt fynd för sitt pris. Nackdelarna var en något tveksam ergonomi, precisionen i ihopsättningen, samt att bladet var lite för kort (20 cm om jag minns rätt). Men som sagt, allt som allt en hyfsad kniv med tanke på prislappen.

Denna serie innehåller ett kinesiskt CrMoV-stål, HRC 58. Det är ett OK stål men inte mer. Priset är dock så pass lågt att jag personligen anser att dessa knivar är mer prisvärda än de så upphypade Globalknivar.

~Paul~
 
IKEA tillverkade för några år sedan en kockkniv i VG-10 (Slitbar). Den var ett riktigt fynd för sitt pris. Nackdelarna var en något tveksam ergonomi, precisionen i ihopsättningen, samt att bladet var lite för kort (20 cm om jag minns rätt). Men som sagt, allt som allt en hyfsad kniv med tanke på prislappen.

Denna serie innehåller ett kinesiskt CrMoV-stål, HRC 58. Det är ett OK stål men inte mer. Priset är dock så pass lågt att jag personligen anser att dessa knivar är mer prisvärda än de så upphypade Globalknivar.

~Paul~

Jag har en släkting som använder Sagaform Edge https://www.prisjakt.nu/#rparams=ss=sagaform edge
Jag säger att ikeas knivar är bättre fast att Sagaforms kostar ca 3 gånger så mycket, visst har jag rätt?

Är ikeas dom mest prisvärda i dagen läge?

Själv är jag så dum att jag gått på niten med Global.
 
Senast ändrad:
1. Jag har en släkting som använder Sagaform Edge https://www.prisjakt.nu/#rparams=ss=sagaform edge
Jag säger att ikeas knivar är bättre fast att Sagaforms kostar ca 3 gånger så mycket, visst har jag rätt?

2. Är ikeas dom mest prisvärda i dagen läge?

3. Själv är jag så dum att jag gått på niten med Global.
1, Ja, det kinesiska stålet i IKEA-knivar anser jag är aningens mer slitstarkt än det tyska, på licens tillverkade i Kina Werkstoff Nr 1.4116 (53-55 HRC). Egentligen borde det heta 5Cr15MoV eftersom den kemiska sammansättningen är snarlik.

Så du har rätt i det här fallet och din släkting kunde ha sparat några tior på sina knivar och köpt IKEA-knivar i stället :). Det vill säga om man bara tar hänsyn till stålet ;). Det finns som bekant andra kriterier som ergonomi, balans och precision. Eftersom jag inte äger någon av dessa märken så kan jag inte uttala mig därom.

2. Det är väldigt svårt att fastställa, eftersom frågan är så pass invecklad och har så många bottnar. Men visst. Det är mycket prisvärda knivar i sin kategori.

3. Vi har nog alla varit där. Själv investerade jag i början av mitt samlande på vad jag idag anser är rena skräpknivar. Det är först när kunskapen gällande sin hobby ökar som man inser och ångrar detta :).

~Paul~
 
Några knivfynd på mellandagsrean?
Jag har funderat på Karesuandokniven (Vildmark) och Morakniv (Garberg), men inte slagit till.
Kanske är det nog med knivar... jag är ingen samlare utan en brukare.

TBS Boar
Fällkniven F1
Esee 4
Morakniv BushCraft Survival
Det räcker och blir över för utelivet.

I fickan:
Spyderco delica
EKA Swede 9
Opinel no 7
Leatherman Wave

Vad saknas?
 
Några knivfynd på mellandagsrean?
Jag har funderat på Karesuandokniven (Vildmark) och Morakniv (Garberg), men inte slagit till.
Kanske är det nog med knivar... jag är ingen samlare utan en brukare.

TBS Boar
Fällkniven F1
Esee 4
Morakniv BushCraft Survival
Det räcker och blir över för utelivet.

I fickan:
Spyderco delica
EKA Swede 9
Opinel no 7
Leatherman Wave

Vad saknas?
Inga nya knivar för min del.

Fin liten samling du har. Det som jag eventuellt saknar är en fiskfilékniv och en utpräglad, flatslipad campingkniv/matpreppkniv med ett något tunnare blad.

Men som bekant så hänger knivvalet på vad man sysslar med mest därute ;).

~Paul~
 
Jag har betydligt fler knivar än dessa... men de som listas hör till favoriterna.

Primus har en tunn campingkniv för matlagning, i två storlekar: http://www.primus.se/campfire-knife-large-15-cm
http://www.primus.se/campfire-knife-small-12-cm
Kanske inte ett imponerande hantverk, men fungerar bra för sitt ändamål.

Fiskfilékniv:
https://morakniv.se/produkt/fishing-comfort-fillet-155/
https://morakniv.se/produkt/fiskekniv-basic-549/
Inga imponerande hantverk här heller - men 100% funktion.
 
1. Jag har betydligt fler knivar än dessa... men de som listas hör till favoriterna.

2. Primus har en tunn campingkniv för matlagning, i två storlekar: http://www.primus.se/campfire-knife-large-15-cm
http://www.primus.se/campfire-knife-small-12-cm
Kanske inte ett imponerande hantverk, men fungerar bra för sitt ändamål.

3. Fiskfilékniv:
https://morakniv.se/produkt/fishing-comfort-fillet-155/
https://morakniv.se/produkt/fiskekniv-basic-549/
Inga imponerande hantverk här heller - men 100% funktion.
1. Jaha OK :).

2. Vet inte så mycket om den här kniven, annat än att den ser rätt intressant ut. Svårt att se på bilden huruvida bladet är flatslipat, vilket jag hoppas och tror att det är. Står heller inte vilket stål som kniven är gjord i.

3. Av dessa två knivar föredrar jag nr 1 (äger den här modellen) eftersom tvåan har en alldeles för utstående parerskydd som enligt min åsikt förhindrar ett effektivt arbete. Det går förstås att fila ned parerskyddet men varför jobba sig när det finns andra och bättre alternativ? ;)

~Paul~
 
Erfarenhet av Böker? Närmare bestämt Böker plus sanyougo?

https://www.boker.de/en/kitchen-knives/boker-plus/sanyougo-green-03bo051

Letar efter en food prep/matlagningskniv för skogen in litet och lätt format, trött på att skära lök och fläsk med 5-6 mm överlevnadskniv.
Jag har en Böker Gnome som är snarlik i designen. Skulle inte vilja använda den till de arbetsuppgifter du listar. Greppet är allt för diminutivt och bladet för brett för en allround matpreppkniv.

Ett brett blad är i o f något som man finner hos en traditionell kockkniv, men där använder man en helt annan skärteknik (push cut) än den som denna lilla kniv ger möjlighet till.

I ärlighetens namn bör sägas att din kniv trots allt är lite bättre eftersom den saknar en utpräglad häl.

Till den här sortens aktiviteter skulle jag vilja föreslå en kniv vars blad är åtminstone 10 cm långt, inte alltför brett och ett grepp som är tilltaget och halksäkert. Bladet bör vara flatslipat och förhållandevis tunt.

~Paul~
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg