Två Dagar
tog det att läsa igenom den här tråden. Jag har gått från att inte kunna någonting alls till att kunna en hel del jämfört med de flesta. Jag har ingen kniv. Sist jag hade en kniv var en Victorinox som tappades någonstans i Kina år 2003 och jag vet inte riktigt hur jag klarat mig sen dess. För två veckor sen tältade jag en vecka i skogen utan skärverktyg (vi kapade linor meddelst cigg tändare).
När jag var yngre och fortfarande bodde i skogen hadde jag ett par moraknivar - en med rött plasthandtag och en klassisk i rött trä.
I köket har jag en japansk kniv min som min bror köpt i Kyoto för runt fyrahundra. Den var sinnessjukt skarp men är nu ganska illa medfaren eftersom min lägenhetskamrater inte kan fatta att man inte diskar knivar tillsammans med allt det andra. Jag vet inte hur man slipar knivar. Den står Sakai Itimonji Mituhide på knivbladet och här är företagets hemsida
http://www.ichimonji.co.jp/
såg nu att där dessutom är en buckla på kanske 0.5mm i eggen. Inte bra. Våra andra knivar är oanvändbara. Det går inte att komma igenom en lök utan att först trixa och knixa och sedan lägga på kroppstyngden! (ni snackar om knivtyngd hahaha)
Drömkniven just nu tror jag är en Fällkniven PXL med vitt skaft.
Hursomhelst, jag skall nu skaffa mig en riktigt bra fickkniv som ingen annan kan trycka in i kastrullplåt som den stackars japanen. Det står mellan en EKA Swede 88 (först i ek men så skrev någon att det inte var så bra så nu blir det kanske bubinga även om det inte är lika fint) och en Opinel no 8. Mycket svårt val. Jag gillar utseendet på den franska kniven men den svenska ser väldigt ergonomisk och helylle ut. Vilken av dem håller skärpan bäst?
Jag bor i Skottland och undrar om ni känner till någon bra brukskniv typ mora som jag kan hitta i järnaffären här i Glasgow?
med vänliga hälsningar
Tor