Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Okej va bra! 3 grader låter "lite" men egentligen är väl det väldigt mycket hårdare va??

Precis :)
RC-grader är lite som Richterskalan. Det betyder att en enda grads skillnad motsvarar en avsevärt större ökning räknat i procent. Ja har tyvärr inte lyckas med att få tag i själva diagrammet.

3G-stålet är betydligt slitstarkare än VG-10 även vid samma RC-nivå!! Vid + 3 RC-grader är skillnaden rejält märkbar.

~Paul~
 
som jag noterat att tråden mer och mer blivit ett forum för att skryta över knivar som inköpts eller är till salu, frågan är om det är till för annat än vitrinskåpet.
Betydligt intressantare hade varit praktiskt bruk, praktiska knivar och relevanta skötselråd.
go tur

Jag håller med dej Seobserver.
Jag kanske ska börja med att säga att jag själv samlar på knivar och tycker att ALLA knivar har sin plats. Men som det är nu har en del knivar kommit i bakgrunden o det speciellt dom knivar som ska användas. Tex så är det VÄLDIGT få knivmakare här. Det utarmar forumet. Knivmakare säljer inte bara knivar utan hjälper gärna till med svar till folk som vill göra knivar. Alla knivmakare jag känner hjälper gärna till om dom kan.
Jag har diskuterat detta med moddarna men inte fått nåt gehör, det är synd, för jag tror att det bara är forumet som far illa av det o det är synd tycker jag.
Jag lär väl inte stå bättre i kurs efter detta men så tycker jag.

Seved
 
RC-grader är lite som Richterskalan. Det betyder att en enda grads skillnad motsvarar en avsevärt större ökning räknat i procent. Ja har tyvärr inte lyckas med att få tag i själva diagrammet.

3G-stålet är betydligt slitstarkare än VG-10 även vid samma RC-nivå!! Vid + 3 RC-grader är skillnaden rejält märkbar.



~Paul~


Då va det som ja trodde då! Men då känns det som att skalan kanske skulle börja använda komma täcken?

Jag gör lite knivblad själv då och då. Men hur ska jag få reda på hrc? Är det tryck test? Eller är det vid anlöpningen dom ser det? Själv bestämmer jag ju mjukheten när jag anlöper, men ja vet ju inte va de blir för hrc.

Johan
 
Då va det som ja trodde då! Men då känns det som att skalan kanske skulle börja använda komma täcken?

Jag gör lite knivblad själv då och då. Men hur ska jag få reda på hrc? Är det tryck test? Eller är det vid anlöpningen dom ser det? Själv bestämmer jag ju mjukheten när jag anlöper, men ja vet ju inte va de blir för hrc.

Johan

Det finns filar med olika hårdheter som man kan testa med. Det blir ganska bra. Men en provare är lite nogrannare. Du kan säkert lämna in bladen på en härdverkstad annars så kan jag prova dom åt dej.

Seved
 
Det finns filar med olika hårdheter som man kan testa med. Det blir ganska bra. Men en provare är lite nogrannare. Du kan säkert lämna in bladen på en härdverkstad annars så kan jag prova dom åt dej.

Seved

aha! De va ju en smart grej!
Okej dom har maskiner för att se hrc'n då.
Okej va bra! Då hör ja av mig :) när ja e lite bättre :)

johan
 
Som Seved skriver så finns det olika sätt att mäta hårdhet på. Det svenska Brinell-testet är ett exempel. Alla dessa skiljer sig något i utförandet, beroende på vilket material och hårdhet man testar. Mohs test mäter exempelvis hårdhet i trä.

Det testet som är aktuellt i samband med hårda metaller är Rockwell C. Det går ut att under ett 150 kg tryck pressa in en diamantkon i stålet, varefter man mäter djupet på intrycket. Detta test utförs i två steg. Det första steget (förtestet) påverkar metallen under en kortare tid och det andra testet mäter under en längre period. Detta syftar till att eliminera den felmätning som uppstår pga metallens elastiska egenskaper.

Ett typiskt Rockwell-test utförs dessutom på flata metallytor och genom att upprepa proceduren minst 10 ggr (professionell nivå). Man använder en maskin som nu för tiden mäter djupet på intrycket med hjälp av laser: http://innovatest-europe.com/?gclid=CPOk4JCUmMMCFSSQcgodzw4ANw

Det enklast du kan göra för att mäta stålet hårdhet är trots allt att skicka kniven till ett provlabb. Sandvik har ett sådant, liksom en del andra företag. Klarar du dig med enklare mätmetoder, dock inte lika exakta så är Seveds förslag att beakta.

~Paul~
 
som jag noterat att tråden mer och mer blivit ett forum för att skryta över knivar som inköpts eller är till salu, frågan är om det är till för annat än vitrinskåpet.
Betydligt intressantare hade varit praktiskt bruk, praktiska knivar och relevanta skötselråd.
go tur

Njae. Vet inte om jag håller med dig helt där. "Skryta" är ett ytterst negativt uttryck för övrigt som jag inte vet om det hör hemma här alls. Om någon delar med sig av en kniv de finner intressant - skryter de då? Då skulle ju i princip inga handgjorda knivar visas här då de nästan per definition är jäkligt dyra och i många fall ouppnåeliga för flertalet.

Själv är jag inte vare sig jägare eller fiskare men möjligen samlare ;) men tycker att jag har rätt att tycka till om knivar ändå.

Därutöver är jag en mycket aktiv användare av knivar inom diverse olika områden och bloggar även om dem som kanske är bekant för några. Men jag vill göra en liten invändning av det enkla skälet att jag anser att "praktiskt bruk" är en ytterst vag term och vad som är vad är väldigt individuellt.

Vad jag menar är att som vi alla vet är kniven ett nästan oändligt användbart föremål. Praktiskt kan ju sträcka sig allt från att putsa naglarna med dem, peta ut en speta, öppna brev, paket, emballage, skära kartonger och plast till återvinning till att stycka djur av allehanda format och storlekar. Sen kan man ju förstås massakrera en fisk eller två, använda den i jobbet vare sig man är styckare, slaktare, kallskänka, kock eller snickare eller golvläggare etc. Sen var det allmänt friluftsliv och camping av alla de typer vare sig det sker till fots, per cykel eller automobil.

Och icke att förglömma hela matlagningsbiten hemma....och så vidare. Mer specialiserat blir det när man som jag tidigare i livet fridykt. Då används dykarknivar, jag har själv två - är de praktiska? Ni förstår kanske vart jag vill komma?

Jag ser också gärna också fler knivmakare här och mycket kunskap finns redan i den här väldigt omfattande tråden. Men jag vill inte ha mer av den vanliga snobbism som avlutat många andra knivtrådar genom åren på Utsidan som alltid slutar med att moraknivar alternativt någon samekniv så länge de är små i princip är de enda acceptabla och allt annat betraktas med överdriven skepsis.

Jag anser för övrigt att det finns plats för alla typer av infallsvinklar på knivintresset både inom vår hobby och denna tråd!

Själv fick jag nyss hem den här som jag är mycket nöjd med. För mig är den ytterst praktisk givet vad jag skall använda den till. Dvs "EDC"/vardagsbruk/fickkniv för allehanda förekommande skäruppgifter. En modern lommekniv.

Zero%20Tolerance%200770CF.jpg

ZT 0770CF​

vänliga hälsningar

/ John
 
RC-grader är lite som Richterskalan. Det betyder att en enda grads skillnad motsvarar en avsevärt större ökning räknat i procent. Ja har tyvärr inte lyckas med att få tag i själva diagrammet.

3G-stålet är betydligt slitstarkare än VG-10 även vid samma RC-nivå!! Vid + 3 RC-grader är skillnaden rejält märkbar.

~Paul~

Hur är slagtålighet är 3G-stålet?
Är det svårslipat med enklare diamant- och safirbryne, typ Fällkniven DC4
(Fast antar att diamantbrynet sällan kommer till nytta)?
 
Hur är slagtålighet är 3G-stålet?
Är det svårslipat med enklare diamant- och safirbryne, typ Fällkniven DC4
(Fast antar att diamantbrynet sällan kommer till nytta)?
Som jag nämnde tidigare. PM-processen bidrar till bladets ökade slagseghet (kräver en något invecklad förklaring ;)). Självklart är ett ordinärt kolstål slagsegare. Dock har man genom att laminera bladet ökat på dess övergripande elasticitet och slagseghet. Kärnstålet är dock förstås känsligt för överdrivet våld.

Keramiska brynen och diamantbrynen är att föredra i samband med rostfria ståltyper med mycket hårda karbider i matrisen. Naturstenar är de minst lämpliga eftersom de hårda karbiderna kommer i princip äta upp stenen på nolltid.

~Paul~
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg