Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
jag kom på en till fråga. Om man kallhammrar rwl-34 för att få lite mönstrad yta blir stålet svagare. Tänkte om det blir små små sprickor eller andra svagheter uppstår eller det kanske det inte går för att det är för hårt.
jag kom på en till fråga. Om man kallhammrar rwl-34 för att få lite mönstrad yta blir stålet svagare. Tänkte om det blir små små sprickor eller andra svagheter uppstår eller det kanske det inte går för att det är för hårt.
Nej svagare blir det inte. Men jag tvivlar på att du får så stora märken. Så ska man passa sej lite om stålet inte är avspänt för då är det hårt å kan gå av. Men RWL brukar vara avspännt. Det bästa är nog i så fall att värma det först. Jag är inte så hemma på att smida rostfritt. Men du bör nog ha runt tusen grader iafJag tror att Maikel Eklund har liknande mönster i sina AEB-L blad. Fråga honom vet ja.
Nej svagare blir det inte. Men jag tvivlar på att du får så stora märken. Så ska man passa sej lite om stålet inte är avspänt för då är det hårt å kan gå av. Men RWL brukar vara avspännt. Det bästa är nog i så fall att värma det först. Jag är inte så hemma på att smida rostfritt. Men du bör nog ha runt tusen grader iafJag tror att Maikel Eklund har liknande mönster i sina AEB-L blad. Fråga honom vet ja.
där jag ska göra kniven är egentligen ett förråd så jag har inte nån möjlighet till att bygga nån liten "ugn". Jo en till fråga till, när ni slipar den färdiga eggen när bladet är härdat använder ni då vattenkylda slipar så härdningen inte förstörs eller är ni bara hysteriskt försiktig och kyler den ofta
där jag ska göra kniven är egentligen ett förråd så jag har inte nån möjlighet till att bygga nån liten "ugn". Jo en till fråga till, när ni slipar den färdiga eggen när bladet är härdat använder ni då vattenkylda slipar så härdningen inte förstörs eller är ni bara hysteriskt försiktig och kyler den ofta
Om du slipar med bandslip så är det viktigt att du har fräscha band det är A och O. Sen får du känna efter varje drag om det börjar bli för varmnt. Då är det bara å kyla i vatten. Hellre en gång för mycket än tvärtom.
Ässjan är pga gnistbildningen bäst att ha utomhus och hammare och städ (=en bit järnvägsräls, räcker länge för klensmide) samt varmt stål brukar gnistra och låta, så utomhus är nog amatörens enklaste plats.