Soppmänniskorna

Någon som såg Outsiders förra veckan då det handlade om "sopmänniskorna"? Det handlade iallafall om människor som levde på sopor. Det hade ingenting med att dom hade dåligt ställt ekonomiskt utan dom gjorde det för miljöns skull och det chckade mig då man fick följa med dom och se hur mycket fräsch mat resturangbranschen faktiskt slänger! Det var allt från fullt dugliga ägg till mjukt bröd i stora mänger! Köttfärs, pasta - allt möjligt! Han som man mest fick följa berättade även att han aldrig blivit sjuk utav maten han har tagit. Där har vi några som kämpar för miljön! Kan bara inte släppa bilderna på näthinnan över hur förbaskat mycket mat som hamnar i soporna!
 
Senast ändrad:
Jag såg ett avsnitt av dirty jobs på discovery där Mike besökte en grisfarm utanför Las Vegas där grisarna blev utfodrade med överbliven mat från Las Vegas alla matställen. De kokade ihop ratet till en föga tilltalande sop(p)a men grisarna verkade väl smaka.

Nu vet jag inte om jag själv skulle tilltalas av att äta "överblivet"; mat är mer än ett näringsämne för mig, men å andra sidan borde man ju kunna använda den som kompostmaterial.
 
Ja du..

Sop(p)människorna gjorde det väl främst för att dom vill väll nå ut till folk om det dom håller på med och jag tror att många ställer upp för att dom ska veta vilket helvete dom har. Jag gissar på att dom bara vill ha förståelse. Många säger saker och tittar snett på folk som t.ex. stammar och har tics och jag tror dom t.ex. vill visa att ord och blickar faktiskt skadar dom, precis som dom hade kunnat skada vem som helst. Dom vill slippa fördommarna och visa sanningen. Det är vad jag gissar på och det skulle vara den anledningen jag skulle ha för att vara med där.

Jag menar främst att jag tycker att viss mat kan ges till härbergen och så, ge till dom behövande eller vad som helst, tycker det är otroligt onödigt att så pass duglig mat går till spillo, så mycket också!
 
Tja, antingen får resturangerna klagomål av livsmedelsverket på grund av dålig kvalitet på råvarorna eller så får de klagomål för att de slänger utgången men fullt ätbar mat. Det kan inte var lätt att vara krögare!

Wessén
 
Det handlar inte om klagomål, den kommunala livsmedelstillsynen kräver en viss hantering av råvaror och färdiglagad mat. Detta är även bakgrunden till allt liv det varit om köttfärsen på iCA. De hade dock börjat "skära hörnen" lite väl mycket...

Jag har jobbat 4 år i återvinningsbranschen i Stockholm och kan bara bekräfta mängden "ok" mat som slängs. I synnerhet bröd och mejeriprodukter.
 
... Kan bara inte släppa bilderna på näthinnan över hur förbaskat mycket mat som hamnar i soporna!

Ur rent praktiskt perspektiv är det svårt att på ett kontrollerbart och repeterbart sätt hålla koll på när maten egentligen blir dålig.
Några bakterier finns ju alltid där, så det handlar ju om en glidande skala utan några definitiva brytpunkter. Sen är folk olika tåliga också, det som sänker vissa lämnar andra helt oberörda.
Tills dess att vi får en bakterieräknare som är lika enkel att att använda som en termometer så får vi nog finna oss i att storkök och butiker fortsätter följa Livsmedelsverkets/hälsovårdsmyndigheternas tämligen konservativa och försiktigt satta regelverk.
Och då har vi fortfarande inte kommit undan diskussionen om vid vilken bakteriehalt som maten går från "tjänlig" till "otjänlig":
Sen tror jag att det kan finnas en oro bland den som ursprungligen betalar för råvaruinköpen att om resterna kommer till användning så uppstår ju plötsligt ett motiv för att kassera mer mat...
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg