Soppa på svamp?!

Hejsan!!

Jag har så sent som idag hittat flera liter trattisar, och det är där jag bor (sundsvall) inte så ofta de står kvar så här långt in på hösten. nåja, får väl medge att några var lite småfrusna ;-) men endå..

nu hade jag tänkt laga någon smaskig soppa på dessa, men behöver ett recept!!!!

snälla du som läser detta, om du har något recept, eller en länk till en sida där du tror det kan finnas recept, skriv till mig!!! (här eller maila)

mvh/sara
 
Trattisar

Hej, de här recepten hittade jag direkt på Google, hoppas att de passar.

Kantarellpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 ägg
1 krm salt

Fyllningen:
1 liter färska kantareller eller 3 dl förvällda
2 msk smör
1 kryddmått timjan
2 kryddmått salt
1 kryddmått svartpeppar
2 dl riven västerbottenost
3 ägg
3 dl vispgrädde


--------------------------------------------------------------------------------

Den här pajen kan antingen göras som en stor paj eller ca 14 småpajer. Småpajerna är perfekta som tillbehör på en kräftskiva eller till söndagssteken.

Blanda till pajdegen och ställ in den en kvart i kylen. Tryck ut den i formen/formarna. Förgrädda pajskalet till den stora pajen ca 8 minuter. Småpajerna behöver inte förgräddas. Fräs kantarellerna i smöret, tillsätt kryddorna och hälften av saltet. Läggsvampen i formarna/formen. Blanda ihop äggstanningen - ägg, vispgrädde och hälften av saltet. Grädda stora pajen ca 40 minuter och småpajerna 20 minuter.

Pajerna kan ätas varma, ljumna eller kalla.


--------------------------------------------------------------------------------

Trattkantarellsoppa
1liter trattkantareller,
(frysta eller torkade och blötlagda ca 3 dl)
2 msk margarin
4 msk vetemjöl
8 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
1 msk tomatpurré
1 msk roquefortost
1 msk färsk timjan
Salt och peppar efter smak


--------------------------------------------------------------------------------

Skär svampen i bitar och koka ur vätskan.
Lägg i smöret och mjölet.
Häll på buljongen.
Smaksätt och tillsätt grädden.
Garnera med en kvist färsk timjan.


--------------------------------------------------------------------------------

Karl-Johansufflé
1 liter Karl-Johansvamp
(frysta ca 3 dl)
1 finhackad lök
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 nypor cayennepeppar
1 dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta


--------------------------------------------------------------------------------

Skär svampen i bitar och koka ur vätskan.
Lägg i smöret och den finhackade löken.
Bryn och tillsätt mjölet.
Häll i mjölken och sjud några minuter.
Låt såsen kallna. Rör ner äggulor och ost.
Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll i suffléform och grädda i 175 grader 50-60 minuter.


--------------------------------------------------------------------------------

Svampbiffar
1 liter blandsvamp
(frysta ca 3-4 dl)
1 finhackad lök
400 gram nötfärs eller blandfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk eller grädde
Salt och peppar
Örtkryddor t ex rosmarin, basilika eller timjan


--------------------------------------------------------------------------------

Skär svampen i bitar och koka ur vätskan.
Blanda ägg, grädde, ströbröd och kryddor.
Låt det svälla ett tag.
Blanda i färsen.
Forma biffar och stek i stekpanna eller i ugn 200 grader ca 25 minuter.


--------------------------------------------------------------------------------

Karljohan med bacon och vitlök
1 svampsats Karljohan enligt grundreceptet
1/2 paket strimlat bacon
1 skivad lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 burk crème fraiche
salt och peppar

Fräs först löken en kort stund. Tillsätt svampen, baconet och de hackade vitlöksklyftorna. Stek tills svampen fått yta. Tillsätt crème fraichen och låt allt koka ihop en stund.
Mycket gott till pasta
 
Troligtvis mitt första recepttips genom tiderna, men här kommer ett snabblagat ungkarlstips, med vida gränser och oändliga variationsmöjligheter. Skapa din egen favoritsoppa. VÅGA!

Trattisar, frästa med lök och smör, upptages.
Sedan typ en liter grönsaksbuljong, lite mjöl,
sedan ilägges svampen.
Creme fraiche är gott (ett paket), ett glas mjölk, låt detta koka litegrann

smaka av med salt och peppar, kanske lite persilja och citronsaft? Varför inte...

Går ävem med torkade trattisar, om man blötlägger dessa i ca 45 min INNAN... Man kan även strö mjölet över den fräsande svampen och hackelöken, men då kanske små degklumpar kan bildas om man inte är noggrann dvs. Men detta bryr man sig inte om om man äter ensam.

Inmundigas företrädesvis och fördelaktigt med hårt bröd, gärna hareknäckebröd med Ejders kaviar...

/Jan Danielsson
 
Hej, Sara

1) Traktkantaräller ger bäst aroma om man torkar dom i omnen, ungefär 50 grader torrluft över natten, tills dom går i knas om man tar upp dom! Bevara dom på tätt glas. Nytta dom i suppar och sauser, som smakstillsetning! Knus dom i handen. Fungerar ochså bra som krydder och som tilbehör til turmat!
2) Kantarällcreme: Steka kantarällerna till all väskan träkker inn i svampen. Ha i grädde och örter! Surra lite! Yum Yum på bröd, med äller utan ost!
 
Enklaste och godaste soppan gör du på följande sätt:

Tag en näve torkade trattisar och blötlägg dem. Fräs därefter upp dem i en kastrull med lite matfett. Häll på cirka 8 dl vatten och låt koka i ca 20 minuter.
Släng trattisarna och reducera vätskan till ungefär hälften genom kokning. Tillsätt ca 2 dl grädde och eventuellt 1-2 msk sherry (kan uteslutas men är dock en otrolig smakförhöjare) och ca 1 msk soja; salta och peppra efter smak och sjud en stund (5-7 min) tills smakerna utvecklat sig. Red av med maizena utrört i lite vatten.

För extra god smak kan du med fördel komplettera med 1 tärning svampbuljong men bör då vara extra försiktig med saltet.

Personligen föredrar jag soppan som den är men man kan också finhacka lite färsk (stekt) svamp och ha i soppan om man vill göra den lite matigare.

Anders
 
Det låter gott Anders!

Jag lagar en hel del kinesiskt och i ditt recept finns två viktiga ingredienser som också finns i kinamat; soja och sherry.

Jag kan tänka mig att den här soppan har lite av orientalisk touch? Det är ju annars inte de vanligaste soppkryddorna.

Jag har lite torkad blandsvamp. Det borde kanske gå att använda den också, skall prova.

~Paul~
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jonken Någon soppa men vilken och är den ok att äta? Bär och svamp 9
kattentassar Hjälp med artbestämmning av svamp på min uteplats Bär och svamp 1
Osterberg Vad är det för fel på trädet? Bär och svamp 7
Gaaless Behöver hjälp med namnet på... Bär och svamp 2
scandec Svartbrun, kulaktigt och på ek... Bär och svamp 1
pacific Läget på havtornsfronten? Bär och svamp 10
mipert Kan man ta fel på kvickrot (och vilka är dessa växter) Bär och svamp 5
Gidde Varför så dåligt intresse på svampsidan? Bär och svamp 20
Ljo002 Torka svamp enkelt och billigt Bär och svamp 6
Oaker Vilken svamp är detta? (häxring-typer) Bär och svamp 1
fowwe Läderboll eller annan svamp? Bär och svamp 9
Vik945 Svamp doftar Vanilj. Bär och svamp 47
malinb2 Ätbar svamp? Bär och svamp 3
Adine Vad är detta för svamp Bär och svamp 2
Knalle12 Vad är detta för svamp. Bär och svamp 1
Bubblor Hej! söker någon som vill plocka svamp med mig. Bär och svamp 0
sece Vad är detta för svamp? Brunsopp? Bär och svamp 2
awad Vilken svamp? Bär och svamp 1
Zarran89 Svamp och bär i Luleå? Bär och svamp 5
Småtärna Svamp i Jämtland? Bär och svamp 1
Peos3145 Karl-Johan svamp Bär och svamp 4
iphonefisken Vad är detta för svamp? Bär och svamp 3
Sunniva Hur länge håller sig svamp? Bär och svamp 5
the_raz konstig svamp! Bär och svamp 10
honkydory Tokigt mycket Karl Johan svamp! Bär och svamp 2
Wolf25 Vilken svamp har vi plockat? Bär och svamp 19
Krysmynta Vad är detta för svamp? Bär och svamp 3
dave1 Svamp i Skåne Bär och svamp 0
thomasj Svamp i närheten av Sälen? Bär och svamp 1
teresia svamp i Öresundsområdet Bär och svamp 2
thomasj Vilken svamp kommer tidigast? Bär och svamp 2
5212 Vilken sort svamp Bär och svamp 2
prl Hur är det med svamp i Stockholmstrakten nu? Bär och svamp 8
Mysmatilda Svamp i göteborgstrakten? Bär och svamp 8
Atle svamp Bär och svamp 7
leif_frisk Svamp Bär och svamp 1

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg