Jag håller inte med om att det är så stor risk för att vi har förflyttats in på nåt sluttande plan. Vi är just där lagstiftningen placerat oss, och produktansvarslagen är inte så särskilt ny. Den passar nog dessutom rätt bra in i övrig lagstiftning, och principen är ändå ganska enkel. Ofta skyddas "svagare part" av lagstiftning kring köp och vid försäkringsärenden. Som privatperson så anses du alltid som svag gentemot en näringsidkare. Du kan även som näringsidkare vara svag part gentemot en annan näringsidkare, så det är inte så vattentäta skott som man kan tro mellan näringsidkare och privatpersoner.
Tanken med produktlagstiftningen, och även i fallet med arrangerad klättring, är väl helt enkelt att om man som mindre kunnig vänder sig till någon som är mer kunnig och arrangerar klättring, så är det också så att man väntar sig att den kunnige och professionelle, känner till det som är värt att veta avseende personsäkerhet.
Att klättring innebär högre risk, än många andra aktiviteter är dock uppenbart och inget som man försöker lagstifta bort. Man vill väl bara att den som kan förväntas vet hur man gör rätt - inte gör fel, så att det blir en onödig risk.
Det finns många sammanhang där man inte äger rätt att prioritera som man vill. Dvs, om du har en bil och du ska köra den i trafik, så MÅSTE den vara besiktad. Du kan inte hänvisa till att bilen är till så stor nytta i ett visst fall, att du kan låna ut den och säga att föraren kör på egen risk. Som bilägare har du ett ansvar även om det är nån annan som kör - ifall du lånat ut bilen till någon, och den faktiskt har körförbud. På samma sätt kan du faktiskt bli medansvarig om du lånar ut bilen till någon som fått körkortet indraget p g a rattfylleri. Friskrivning funkar inte i alla lägen, och det finns som regel goda skäl till det.
Tunabergsträffen är en träff där man bjuder in allmänheten. Det ökar i viss mån ansvaret, men man har ju i och med själva inbjudan goda möjligheter att informera om vad klubben egentligen erbjuder. Det är en styrka att i efterhand kunna hänvisa till en formell inbjudan. Jag tror förutsättningarna är goda för att missförstånd inte ska behöva ske. Vi behöver inte heller oroa oss för att reglerna drar iväg inom överskådlig framtid, i oönskad riktning.
Att lagstiftningen på lång sikt blir mer uppdaterad, mer tydlig, säkrare osv, tror jag däremot är nåt som gäller generellt. Där kan inte vissa delar av klätterpopulationen inte påverka jättemycket, utan lagar/regler kring klättring kommer att se ut på ett sätt som stämmer väl överens med resten av samhällets säkerhetsregler.