Som jag redan skrivit så är det en process att CE-märka som innebär att man gör dokumentation i enlighet med flera direktiv, man samlar då ev underliggande Tillverkadeklarationer, gör riskanalys mm. EU-försäkran gör du för att klargöra överenstämmelsen, men det kan också underleverantörer också redan gjort på deklarationerna i det underlag du samlat.
För att CE-märka produkten ska du som tillverkare ha
bevis för att direktivet är uppfyllt. En underleverantörs tillverkardeklaration är inget bevis, bara ett
påstående.
För att få
bevis behöver du t.ex. få ta del av underleverantörens testrapporter eller tredjepartscertifikat som visar vilka normer som är uppfyllda. Att underleverantören bara påstår att normerna är uppfyllda räcker inte.
Ofta behöver du även säkerställa att underleverantörens produktion är kvalitetssäkrad, i många fall räcker det med att underleverantören är t.ex. ISO 9000-certifierad, men ibland måste du som tillverkare ha insyn i underleverantörens kvalitetssystem eller tillhandahålla processdokumentation som underleverantören skall följa (det ska de såklart då även dokumentera att de följer).
Om produkten visar sig inte uppfylla direktivet är det du som tillverkare som är 100% ansvarig, du kan inte skylla ifrån dig på att en underleverantör garanterade nåt.
Det är ju rätt enkelt att inse. Ponera att en tillfrågad underleverantör inte har en produkt som uppfyller de standarder du vill att den ska uppfylla. Han har då tre val:
1. Låta bli att sälja
2. Lägga tid och pengar på att modifiera och testa produkten
3. Ljuga och skriva ihop en falsk tillverkardeklaration
Det är inte så osannolikt att många aktörer tyvärr väljer alternativ 3, det är ju det som drar in mest pengar och de begår inget lagbrott. Det värsta de kan råka ut för är att du försöker stämma dem.