Diska gör man om man har lock/steckpanna genom att ångkoka kärlet med vatten - hälla ut och sedan torka av med papper.
Steriliserat och klart - det jobbiga fettet är ju lättflytande och förvinner med 1-2 avtorkniningar så länge kärlet är varmt.
Använder c:a 0,1dl diskmedel per år - mest för blötläggning då man stekt fisk i pannan.
Då har jag mellan 50-100 utenätter.
Kaustiksoda är superkoncentrarerat tvättmedel - värm upp lite vatten i köket (1L) och gör en hal
blandning med en matsked eller 2 - häll i en vattentätsäck och fyll på med vatten från en sjö
så du har en ännu svagare hal blandning mellan fingrarna - svagt hal - lite lite.
Se till att kornen från sodan är upplösta - annars bleker dom eller dödar kläderna.
Är man inte haj på det kan man köra med vanligt tvättmdelel för kläder men det tar lite större plats - för en tvåveckors tur så kanske man måste bära på 200g istället för 30...
I med kläderna och tvätta runt - sköjlningen måste ske en 3-5 gånger som med vanligt medel.
Klart
Grönsåpa tar mer vikt och ger en märklig doft åt kläderna.
Däremot kan man ha det i sista sköljvattnet för att ge antibakteriell impregnering.
Det kan användas på fötterna som fotvårdskräm för att döda bakterier/svamp och användas som shampoo - så helt oandvanbärt är det inte.
Desutom kan det användas som salva på lätt infekterade sår - i vissa vall även vid svårare sår.
Klorin - kan man ha med sig i svarta/mörka(ljuskänsligt) behållare i väldigt små mängder för att snabbt ta kontroll över sårskador som blivit infekterade - utspätt 50/50 med vatten.
Typ ett provrör 20ml kan rädda en från ett sjukhusbesök med efterföljande antibioc kur
Säkert jättebra.
Men kaustiksoda och klorin är inget som här hemma i naturen. Inte ens till de värsta fläckarna i hemmet använder jag sådana produkter.