Ruopsokjåkkå i månadsskiftet juni/juli?

Jag planerar en relativt tidig Sarek-tur i månadsskiftet juni/juli och funderar på vadet över Ropsokjåkkå (det höga stället); har bara gjort det på sensommaren/hösten själv då det var lite vatten och enkelt, men är tveksam till hur det ska gå så pass tidigt? Är det ens möjligt?

Jag vill gärna - efter denna intressanta diskussion - återvända till trådstarten och fråga alla er som har använt vadstället vid ca 980 meter hur ni bedömer det. Låt oss anta att det är mycket vatten i jokken (pga snösmältning, kraftigt regn eller annat): tror ni att det går att ta sig över? Är det enkelt? Svårt? Skulle ni rekommendera det?
 
Jag vill gärna - efter denna intressanta diskussion - återvända till trådstarten och fråga alla er som har använt vadstället vid ca 980 meter hur ni bedömer det. Låt oss anta att det är mycket vatten i jokken (pga snösmältning, kraftigt regn eller annat): tror ni att det går att ta sig över? Är det enkelt? Svårt? Skulle ni rekommendera det?

Jag har bara gått där i början av augusti och då var det ett mycket lätt vad.
Det var dessutom markerat med ett stenröse.
Jag kan alltså inte säga hur det är vid snösmältning och/eller kraftigt regn.

/ Bertil
 
Ja, den här ravinen från Tjievrra är tyvärr inte helt obetydlig. Jag förstår det argument du och dHANScan anför för att ta övergången på ca 980 meter. Tidigt på säsongen kan man kanske räkna med att det pga skugga finns snöbryggor att använda i denna biravin. Men jag är ändå lite bekymrad över den. Man har en del ganska branta lutningar att ta sig förbi.

Jag får inte riktigt ihop det - hade du själv testat den variant som du tipsar om här och idin bok, dvs att gå ner från 1150-1250-nivån på östra sidan Ruopsokjåkkå och däremd korsa "Tjievrra-ravinen"? Det ser som sagt lite halvruggigt ut närmast sammanflödet med Ruopsokjåkkå, men längre in i dalen, längre upp mot Tjievrra borde det vara flackare och dessutom större chans för bryggor. Det bör väl hur som helst inte vara allt för stora vattenmängder i den ravien.

Brigas - gick du ner längs jokken på östra sidan, eller fortsatte du uppåt?

Men fson's sista foto som sägs att visa mitt (eller den andra Hans? ritade) vadställe TROR jag inte stämmar helt, jag tror du har hittad en lite lägre passage?
Om du tittar i min uppsats (som fowwe linkade till) ser bildet annorlunda ut: Min "fors" är större. Jag minns också att "min brant" var lite brantere än på ditt bilde?

Nej, det kan inte vara samma plats vi passerat på, min "980m" stämmer däremot bra med janstj's plats. Den plats du hittat måste ligga längre ner, i annat fall ligger den ovanför biravinen mot Tjievrra, eftersom den variant jag och janstj gjort ligger precis nedan sammanflödet (se bilden nedan).
 

Bilagor

  • kors.jpg
    kors.jpg
    276.8 KB · Visningar: 488
Vilka trevliga inlägg ni har. Det här "petiga" ni beskriver blir så konkret och levande. Så jag skrev ihop ett litet blogginlägg från en vanding för länge sedan. Ni hittar den på:
http://www.utsidan.se/blogs/bees/18073.htm

Är det nåt sånt här du menar i din berättelse? (dock så kommer jag på Luohttoláhko svänga av mot Noaidevágge – Lullihavágge)

Större karta:
http://cyberjunkies.files.wordpress.com/2010/04/sarek2010_porek_alternativ.jpg

Hälsningar,
Fredrik
 

Bilagor

  • sarek2010_porek_alternativ.jpg
    sarek2010_porek_alternativ.jpg
    127.4 KB · Visningar: 460
Ja nästan

Vi gick längst ner vid sjöarna upp mot 1425 men det ser du ju när du är där. Jag har skapat ett litet album med stereobilderna på min användare. Där syns det också var vi gick ner från hyllan. Försök att få fram stereoeffekten. Jag har skrivit en kort instruktion för hur man bär sig åt, du ser den om du klickar på "Stereobilder från Sarek". Bilderna ser förstås lite konstiga ut som tumnaglar men det är bara att klicka fram den stora bilden. Titta speciellt på bilden från renvaktarstugan i Rapadalen. Det tycker jag är den finaste tältplatsen i Sarek. Många kanske går förbi men det finns faktiskt plats för ett tält. Ja bilden.... får du fram stereoeffekten så lovar jag att du blir överraskad. Titta speciellt på stenarna under vattnet längst fram.
 
Jag får inte riktigt ihop det - hade du själv testat den variant som du tipsar om här och idin bok, dvs att gå ner från 1150-1250-nivån på östra sidan Ruopsokjåkkå och däremd korsa "Tjievrra-ravinen"? Det ser som sagt lite halvruggigt ut närmast sammanflödet med Ruopsokjåkkå, men längre in i dalen, längre upp mot Tjievrra borde det vara flackare och dessutom större chans för bryggor. Det bör väl hur som helst inte vara allt för stora vattenmängder i den ravien.

Jag och min kompanjon gick i somras utmed Ruopsokjåhkås västra sida på omkring 1200 meters höjd. Vi hade föresatt oss att kolla upp ett högt vadställe som skulle fungera även vid mycket höga vattenflöden. Detta fann vi också vid Y-förgreningen på ca 1250 meters höjd. När det gäller sträckan på den östra sidan (ner till och förbi ravinen från Tjievrra) hade jag aldrig hört talas om att det skulle finnas några direkta svårigheter. Kikarspaning av terrängen bekräftade också för oss att östra sidan är flack och lämplig att gå på.

Vid mina efterforskningar fann jag heller inte någon som helst indikation på problem - vare sig med den östra sidan av Ruopsokjåhkå eller med ravinen från Tjievrra. Jag har läst vad några vandrare som passerat ravinen har skrivit, och ifråga om problem är det bara själva Ruopsokjåhkå som nämns. I den mån passagen över ravinen och bäcken från Tjievrra nämns är det bara i förbigående. Om jag hade haft den minsta indikation om att det kunde finns ett problem här hade jag planerat in en inspektionsrunda till ravinen i somras. Nu valde vi att prioritera en annan inspektion och gick alltså inte dit. Det ångrar jag nog idag.

Men jag är fortfarande övertygad om att Tjievrra-ravinen inte vållar några egentliga problem - om man är försiktig på de rätt branta sluttningarna. Man bör troligen bibehålla en aning höjd om man kommer norrifrån och alltså undvika att gå ner till klipporna nära Ruopsokjåhkå. Bottnen av ravinen har genomsnittligt ganska liten lutning (syns bra på kartan) och det bör inte vara svårt att gå på skrå en bit upp i ravinen om det skulle behövas.

/Hans

PS. Det vadställe som diskuteras i denna tråd (på ca 980 möh) kände jag inte särskilt väl till i somras annat än att det kanske var svårt att hitta och möjligen osäkert vid höga vattennivåer. Nu vet jag mer, den samlade kunskapen på Utsidan är imponerande! Det är troligen det mest effektiva valet under normala förutsättningar och med det som skrivits i denna tråd går det ju nu bra att hitta.
 
Senast ändrad:
När det gäller sträckan på den östra sidan (ner till och förbi ravinen från Tjievrra) hade jag aldrig hört talas om att det skulle finnas några direkta svårigheter. Kikarspaning av terrängen bekräftade också för oss att östra sidan är flack och lämplig att gå på.

Vid mina efterforskningar fann jag heller inte någon som helst indikation på problem - vare sig med den östra sidan av Ruopsokjåhkå eller med ravinen från Tjievrra.


Jag tror som du, håller man bara upp en bit från Ruopsokjåkkå så är det nog inga problem. (och det var inte meningen att 'dissa' dina råd; jag var bara nyfiken på erfarenheter!)

Fast nu blev jag ju lite nyfiken på att gå varianten över 1425-passet och Tjeurajauratjah i stället, och om inte annat så är det ju ett alternativ om Tjievrra-ravinen trots allt skulle vara svår!

Per
 
[

Brigas - gick du ner längs jokken på östra sidan, eller fortsatte du uppåt?
Svar: Vi gick mot Säkok för att längre fram ansluta på "leden",ej ner längs jokken utan på lättvandrad mark ungefär i samma nivå som tidigare.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Sverigesnationalparker.nu Vadvetjåkkå i månadsskiftet juli / augusti Fjällvandring 20
danordgren Dörrsjöarna månadsskiftet maj/juni? Fjällvandring 5
mikol Jämtland månadsskiftet juli/augusti Fjällvandring 5
hakno1 Kaskasavagge 29e juni 2023 Fjällvandring 1
ybe Tips på turer kring Abisko slutet av juni? Fjällvandring 11
Crimper Dela helikopter från Stora Sjöfallet i juni Fjällvandring 0
sebsts Tips på vandringsrutter 7-14 dagar i Norge, Juni/Augusti Fjällvandring 9
Fjällkjell Muddus i juni? Fjällvandring 6
Moga Snöläge Kebnekaise eller Sylarna runt 20 juni? Fjällvandring 7
Mperorpalpatine Flerdagarstur i Jämtland i Juni Fjällvandring 11
Denisee1 Hemavan-Ammarnäs i mitten av juni Fjällvandring 5
pixbopelle Jämtlandsleden 12 juni 2020 (v.24)? Fjällvandring 3
labbman Sarek i andra halvan av juni Fjällvandring 17
8Bald Galdhöpiggen början juni Fjällvandring 0
mojson Vandring tidig Juni Fjällvandring 3
Fjällfantast Delvis oledad vandring i Kebnekaisefjäll i juni Fjällvandring 3
robinbobbin Katterjåkk -> Unna Allakas från cirka 21 juni Fjällvandring 11
kopperhead Vandra till Skierfe början av juni 2019 Fjällvandring 2
Michael177 Transport Kiruna Airp - Nikkaluokta 15 Juni 2018 Fjällvandring 5
Quebec Vandringskompis sökes sen juni eller juli Fjällvandring 1
coffeefolder Solovandring 7-10 dagar i fjäll slutet av Juni/början av juli Fjällvandring 16
KimmyA Hardangervidda / Finse i Juni? Fjällvandring 4
hansjr Nikkaluokta i Juni Fjällvandring 0
KimmyA Aurlandsdalen i juni? Fjällvandring 2
Knallarn Jämtlandstriangeln början av juni - möjligt? Fjällvandring 25
spillevink vandring nikkaluokta- abisko i juni Fjällvandring 20
jorika Samåkning Nikkaloukta - Kiruna 1 juli (och från kiruna - nikkaloukta 25 juni) Fjällvandring 0
Vrana Cape Wrath från mitten av Juni Fjällvandring 0
Ivar.T Jämtlandstriangeln sista veckan i juni Fjällvandring 16
Fjällhjärtat Högakustenleden i Juni Fjällvandring 4
Hemskis Fjällvandring första veckan i juni Fjällvandring 3
markus.sandell 3-5 Dagars fjällvandring i juni Fjällvandring 2
mindful Abisko kring 7 till 10 juni Fjällvandring 2
mewaan Jotunheimen i juni Fjällvandring 5
givdeh Vandring i juni? Fjällvandring 5
Theoakstone Sonfjället juni Fjällvandring 1
Kadua Dalafjälllen i juni? Fjällvandring 3
md4fb Abisko-Nikkaloukta i Juni Fjällvandring 1
j_muir Sarek - 11 till 22 juni - tillgänglighet? Fjällvandring 17
CathrineC Lunndörren mitten av juni Fjällvandring 6
cloud76 Vandring Abisko-Alesjaure mitten av juni - snö? Fiske? Fjällvandring 7
rolang Jämtlandstriangeln maj/juni Fjällvandring 11
mbd3f Kvikkjokk-Saltoluokta 8-18 Juni Fjällvandring 8
kalle_cowboy nikkaluokta/kebnekaise 4-10 juni Fjällvandring 11
fjellinden Nikkaluokta - Vakkotavare juni v 24 Fjällvandring 10
JKAbrams Snöläget i Sarek Juni 2014 Fjällvandring 9
Fjäderklätt Abisko-Nikkaluokta vandringsbar juni 2014? Fjällvandring 19
Boullan Rekommendera stugtur, i Jämtland eller i närheten av Trondheim, 3-4 dagar, juni 2014! Fjällvandring 6
areez Hardangervidda i Juni Fjällvandring 22
Tobbe C Stora Sjöfallet kring 10e juni Fjällvandring 16

Liknande trådar