Kompisen har gått om rönnbär hemma på sin tomt så vi har gjort rönnbärsgelé ihop och delat på burkarna som det blev.
Recept Rönnbärsgele
Recptet är från f. d. ishotellsdirektören i Jukkasjärvi.
Recept Rönnbärsgele
- Rensa och skölj bären. 2 kg rönnbär och 1,5 liter vattten.
- Koka sur saft. Ca 20 min.
- Låt saften svalna och sedan sila den i en silduk som är sköljd i varmt vatten.
- Rör inte ned saften när den silas. Låt den rinna så blir gelen klarare.
- Tag till varje liter avrunnen saft 8 hg syltsocker med pektin.
- Koka saften i syltgrytan 5 min.
- Rör i sockret lite i taget och låt det koka försiktigt utan omröring i ca 8-12 min tills allt skum samlats på ytan.
- Ta bort skummet och gör sedan ett geleprov. En tesked saft på en tallrik och dra med en sked genom gelet. Om den inte flyter ihop så är den klar.
- Värm burkar och lock i 100 grader C.
- Fyll på gelen och sedan när den svalnat är den klar att avnjutas.
Recptet är från f. d. ishotellsdirektören i Jukkasjärvi.