Riktigt enkla multipitch-leder?

Vad är syftet med dom lätta multipitchlederna du efterfrågar? Om det är för träning av rephantering kan ju vilken led som helst i lämplig grad göras i flera replängder.. mitt rekord är 20 meter i 6 replängder!

Den här varianten är inte alls dum. Man kan även utveckla den genom att traversera och även fira av utan att fira ända ner utan alltid "vända" med en hängande standplats. Mitt rekord är en hel förmiddags (is)klättring på en 15 meter hög klippa utan att röra marken en enda gång.

/Thomas
 
[...]. Mitt rekord är en hel förmiddags (is)klättring på en 15 meter hög klippa utan att röra marken en enda gång.

/Thomas
Det låter som något som [insert random sportklättrare] skulle kunna klara av, en hel förmiddag vilandes i selen utan att göra ett enda flytt. Förutsatt att [insert random sportklättrare]s mamma säkrar den dagen.
 
Lånar tråden, någon som vet var man kan få tag på information om klättring i Lake district, England? Typ vilken förare man ska ha och var man köper den? Lake district ska väl också innehålla några lätta multipitch-leder. http://www.youtube.com/watch?v=uPLMm_5mMng

http://www.needlesports.com/Catalog...-Guidebooks/Lake-District-Climbing-Guidebooks

FRCCs böcker är bra. Selected Climbs är rätt okej om du bara ska ha en bok. Duger nog bra om du har bil och är där en vecka. Tänkte du nöta mycket mer på varje ställe borde du skaffa Definitive-böckerna för respektive dalgång. Tyvärr är vissa out of print, men det kanske går att snacka runt på UKC och få låna eller få sällskap med nån som har.

Fråga mer om det är nåt. :)
 
Några fler finns det väl?

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Fjällbo/Ulf_och_Susannes_led ~1-3 replängder

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Fjällbo/Sodom ~1-4 replängder

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Fjällbo/Smala_leden ~1-2

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Fjällbo/Till_Linnéa ~1-2

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Utby/Lasses_hörn (upplevs väl som allt mellan 4 och 7 beroende på hur man klättrar den) ~1-2 (Luftiga steget inräknat)

Utby, byxspräckareleden kräver magiska fingrar om den ska göras i en replängd utan repdrag.

Z-leden (har ej provat att klättra, men har hört lite *host host*)

Har aldrig hävdad att jag har ett särskilt bra minne. 75% av alla leder jag klättrat är höljda i cerebralt dunkel. Men några av de där är väl rätt obskyra, och knappt att beteckna som multipitch annat än med mycket god vilja.
 
Men...
nu minns jag! Jag har ju själv skapat en led som är helt okrystat trerepors! 1003 aka Ett, Tu, Sen tre i Stegeborg, nära Norrköping. Finns i Schlyters östgötaförare. Länk till nätförare på Linköpings klätterklubb finns på Sverigeföraren (Stegeborg)
Den är fin men lite svårare än önskat:
Ett kamin, 5, 8 m. Tu spricka, dieder, fin 4, 14 m. Sen tre, grunt svadieder 5+, 8 m
I Stegeborg och även Ramunderberget i Söderköping finns en del andra fina leder i lättare grad, några av dem lämpar sig också för multipitch.
Fortfarande är nog Nissedal bäst ändå. Via Lara är riktig klättring men lär inte skrämma någon, no hands rest överallt:)
 
När kan man dra till Nissedal? Kan man ha flyt med vettigt väder redan i April?
Om du menar Haegefjell (Via Lara, Agent Orange etc etc) så kan vägen upp vara stängd om det har varit mycket snö. Du kanske får ett bättre svar av kjpil, han har varit uppe i Nissedal rätt tidigt, har för mig att det slutade med att de klättrade på Langefjell istället för Haegefjell.
 
Om du menar Haegefjell (Via Lara, Agent Orange etc etc) så kan vägen upp vara stängd om det har varit mycket snö. Du kanske får ett bättre svar av kjpil, han har varit uppe i Nissedal rätt tidigt, har för mig att det slutade med att de klättrade på Langefjell istället för Haegefjell.

Men jag vet att Haegefjell har fått ett flertal vinterbestignar nu...
 
Håller med andra om att Haegefjell är bästa platsen att bli trygg på multipitch.

Bortsett från det finns det många ställen runt både stockholm och göteborg där man kan göra hyfsat naturliga splits på pitcher som är i grad 4+, t ex Simonsberget och Ryssgraven.

Kan väl dock sägas att det är ganska ont om dokumenterade leder lägre än grad 4, eftersom klättring på grad 4 i princip är en brant promenad, och lägre grader ofta inte är så kul att klättra om man har normal fysik.


Utöver det tycker jag att man kan lära sig mycket multipitch-teknik på marken, genom att låtsas-klättra och säkra i grenar, eller längs en klippa som är fylld av sprickor. Det enda man inte riktigt lär sig är väl den pirriga känslan att leda på egna säkringar, samt det som påpekats - att det blir en annan mental känsla när man är mer än en firning från marken.
 
Kan väl dock sägas att det är ganska ont om dokumenterade leder lägre än grad 4, eftersom klättring på grad 4 i princip är en brant promenad, och lägre grader ofta inte är så kul att klättra om man har normal fysik.

I England finns det dokumenterade leder ifrån Moderate och uppåt, fast det kanske hör mer till scrambling (vilket jag har hört att det finns tre grader inom). Precis som det finns forum för bergsklättring finns det forum för scrambling/hill walking. Sök runt lite på nätet och du kanske lär dig något nytt.
 
När kan man dra till Nissedal? Kan man ha flyt med vettigt väder redan i April?

Jag har varit där tidigt i maj, och då har enda problemet varit snölegor vid nedstigningen, och lite väta på lederna så fort solen smälter av snöfläckar. Man klättrar ju där på vintern, och alltihop är sydvänt, så april borde kunna funka. Naturligtvis i rätt väder och snöläge. Bilvägen upp kan vara ett krux, men ring campingen och fråga!
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg