Riktigt enkla multipitch-leder?

Via Lara är nog inte hårdare än 4+ nånstans. Kanske är den inte 4+ heller. Den har dessutom fördelen att i stort sätt tillåta att man bygger stand överallt. Välsäkrad är lite av ett understatement. Den är vidare så pass flack att man svårligen kan lida av exponeringen. Det är å andra lite svårt att njuta av exponeringen... Många har klättrat leden i mycket eller lite regn, så ock jag, och det innebar inga direkta hinder även om det var lite halkigt på slutrepan.

Enda svårigheten jag upplevde var att hitta rätt väg i skogen. Jag gick förbi, och eftersom vi ändå hade lite bråttom att bli första replag, så gick vi en repa extra i och med att vi kom till insteget lite från höger. Kan f ö ha varit hårdaste repan - eller så var man bara lite vilsen och obeslutsam... Sämre säkrad var den i någon mån. Att gå till rätt insteg är nog inte svårt om man inte har så jäkla bråttom.
 
Som Gustav redan skrivit så räcker ju två repor för att man ska få öva multipitch i någon mån. Och då finns ju både Häggsta och Tunaberg. Lätta leder finns på båda ställena, men placeringarna i Tunaberg älskas av det flesta medan det kan höras klagomål i Häggsta.
 
Ja, jag har ju klättrat "single-pitch" både i Tunaberg och häggsta, och gillar dem bägge. Inbillar mig att en led som Svärfar borde vara bra att öva multipitch på för den som är lost på området.
 
(Tunaberg)

Ja, det går förstås - jag har klättrat multipitch med tre i laget, på Fissuren...

Pelaren är ju lite mer än 4, men Graviditeten är ju egentligen två repor även om de flesta fuskar och går en omväg upp till stand. Kring Klinkers kamin finns också lite tvåreporsalternativ. En slingrig kombination är också Flickornas vattenmeloner, Christinas kakbit samt Tiger- och Harsprånget Kan väl göras i valfritt antal repor men knappast som en enda.
 
Hej!

Den här klassiska 3- leden borde gå att göra på tre relängder.
http://www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=21208

/Örjan

Alltså det här är ett offentligt forum. Då är det inte lämpligt att skylta med så oansvarigt lättsinniga säkringar. Tänk om en nybörjare ser bilden och får för sig att det är OK med extrema run-outs, "för så gör proffsen på utsidan"

Skämt åsido så vill jag (igen) slå ett slag för "multipitch" i skogsbacke. Då får du med just dom momenten som saknas när du delar upp en kortare led i flera replängder: Kommunikationssvårigheter, repdrag, reptrassel etc.
 
Jag har även gått igenom momenten med rep- och livskamraten inför en reda, hemma i trappan. Jag tror vi gjorde bestigningen till övervåningen i två replängder med stand på vilplanet. (Vi fikade faktiskt inte på hela turen.)
Dock är det i viss mån så att man kanske först lär sig vissa saker på första lite längre multipichen, t ex att inte glömma saker på den andres sele från förra standplatsen. Allt sånt där beror ju lite på om man växlar ledare eller inte, vilket kan göra att det tar ett tag innan såna små saker sker automatiskt.
 
Kom just på att vi ju kört multipitch-kurser på Nordens ark, i Smögen-trakten. Finns två leder i högerkant på berget som både är lätta och väldigt fina. De är också 40 m långa, och lämpar sig perfekt att dela upp i två-tre korta pitcher. Dessa rekommenderar jag starkt. Fixar du dessa är du redo för via lara.

Sen vill man ju som vanligt rekommendera en fortsättningskurs i klippklättring, där du kan få massor av bra tips och öva på ett säkert sätt! Framför allt bli snabbare, vilket är kul om du sedan ska dra till norge och vill få ut max av resan.
 
Att splitta en kortis på flera är helt annorlunda jämfört med att klättra en enskild långis. Alltså att 3x10 < 1x60. En fördel när du klättrar Via lara är att om det kommer ett brant parti kan du alltid sätta en säkring och dra dig förbi det svåra partiet.

Vet ej om någon har nämnt klippan, men Rösås http://www.sverigeforaren.se/index.php/Rösås har några leder. Har hört mycket gott om Svarta leden, 4- 110meter.

(Svårt att hitta information om det, men det ska finnas fler områden i södra Norge än Nissedal har jag hört).

Vad som för mig har varit väldigt viktig lärdom i Norge är hur kroppen reagerar på att man befinner sig mer än en firning till den säkra marken. Helt plötsligt så försvåras evakuering och mycket annat, vilket kräver att man är skärpt. Hantera två rep, bygga stand också vidare kan du säkert redan.
 
Här i Göteborg kommer jag inte på nåt lättare än Slow fox, som väl är en femma, typ?

Några fler finns det väl?

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Fjällbo/Ulf_och_Susannes_led ~1-3 replängder

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Fjällbo/Sodom ~1-4 replängder

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Fjällbo/Smala_leden ~1-2

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Fjällbo/Till_Linnéa ~1-2

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Utby/Lasses_hörn (upplevs väl som allt mellan 4 och 7 beroende på hur man klättrar den) ~1-2 (Luftiga steget inräknat)

Utby, byxspräckareleden kräver magiska fingrar om den ska göras i en replängd utan repdrag.

Z-leden (har ej provat att klättra, men har hört lite *host host*)
 
Tjena, du verkar vara ute efter riktiga flerreplängders, dvs. leder där det är naturligt att dela upp leden i flera replängder, och inte bara ta med några långa slingor och länka ihop allt till en lång replängd.

De enda berget i norra sverige, utom fjällkedjan, som mig veterligen uppfyller det är:

* Frösön, några leder
* Stugun, rätt många leder
* Rösås, massor av leder men rejält med mossa på många av dem. Kanske det mest intressanta berget efter dina parametrar.
* Offerhällan, rejält mycket svårare än du efterfrågar, men luftigt! ack så luftigt!
* Blåberget, ganska många leder men de flesta betydligt svårare än 4+. Nästan alla går klättra i en replängd med ett 70m rep och några få flytt löpande (jag brukar klättra de flesta leder där i en replängd). Den tidigare nämda "Till Anki" är inte längre än 50 m och går utmärkt att klättra i en repa då den är rak som ett snöre. "Fallkanten" är grad 5, men med drag i en bult eller två så är den nog inte svårare än slät 4, annars tror jag inget uppfyller dina krav.
* Död-Lasse, som jag aldrig varit till men det verkar rätt lågt, mestadels lägre än 50-60 meter så kanske inte så intressant?
* En klippa till i Jämtland eller Härjedalen som jag inte vart till men har 50-60 meters leder som följer sprickor?

I fjällen finns det också en del av intresse, förutom Keb-massivet, t.ex. Sylarna och Helags.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg