Rengöra stora mängder aluminiumkärl från sot?

Våtsandbläster...
Med rätt avstånd blir det bra.

Låter som en bra idé! Har inte det nu dock men ska kanske fixa det till nästa år. Var inte så farligt dyrt heller.

Trodde man sprejade på såpa som fick gro in i soten innan man diskar.

Också en bra idé. Kem + väntetid vinner nästan alltid. Vi brukar bara lägga alla grytor i svarta sopsäckar innan vi åker hem och sedan fixa dem på hemmaplan. Om man redan vid lägerplatsen sprayar med såpa och låter dem ligga i säcken ett dygn innan man ger sig på dem så borde det släppa lättare. Tack för bra tips!
 
Alltså...aska och vatten är vad du letar efter. Det löser upp sotet direkt tillsammans med en disksvamp. Du hade diskat allt på tiden det tar att bevaka denna tråd. Varför göra det krångligare än vad det är?😊
 
Skrubba dom med aska och vatten! Det löser upp all sot
Eller som vi gör med glasluckorna i vår vedkamin, fuktigt hushållspapper som doppas i aska och sen bara torka av rutorna med det fuktiga askpappret. Glasrutorna blir helt sotfria på nolltid och man behöver inte gno eller ta i.
 
Om man stryker på såpa innan man använder grytorna, går det lättare att tvätta bort sotet.
Har jag fått lära mig, en gång i tiden.
 
Att smörja in utsidan med såpa innan användning är det bra förebyggande knepet. Funkar även med diskmedel och antagligen även flytande tvål. Hela poängen är att det ska bli en hinna som sotet fastnar i och som sen går lätt att få bort.

I vår kår har det traditionellt sen varit stålullen som varit det som använts till det som suttit kvar sen, men när vi delade läger med Svedala scoutkår (Camp in camp under WSJ) så tipsade de om Ajax skurpulver.

Vill man köra maskin finns det väl såna här sliprondeller som är som en scotch brite som kanske funkar. Man vill ju inte nöta för mycket på aluminiumet, men använder man nylonrondell utan slipmedel borde väl det vara mjukare än aluminiumet men hårdare än sotet. Man kan ju börja med nåt som inte slipar och blir det nåt som är svårt att få bort går man på grövre doningar där.

Sen är ju frågan hur mycket man behöver få bort.
 
Super10.
Ett miljövänligt rengöringsmedel som uppstod när de ville
ta fram en miljövänlig avfettning. Resultatet blev ett väldigt
effektivt rengöringsmedel.
Det man köper är i koncentrerad form som skall spädas med vatten.
En del Super10 och 3 delar vatten för hårdare rengöring, annars 1 del Super10
och 10 delar vatten för lättare rengöring.
Det funkar suveränt att ta bort sot med.
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.