Receptförslag torkad mat

Så är det snart dags att börja torka mat för sommarens vandringsäventyr. Jag tar tacksamt emot tips för goa recept på torkat, samt erfarenheter om tillagning av olika matvaror.

Några erfarenheter vi har av torkning:
Köttfärssås: Går utmärkt att torka, blötlägg i varmt vatten ca 20 minuter brukar räcka! Väg före och efter torkning för att få reda på mängden vatten att blötlägga med. Här kan man ju också se till att få betydligt mer kött än som brukar finnas i de (patetiska) frystorkade spaghettirätterna.

Fisk: Plattfisk som först rimmas (saltas) och sedan torkas går utmärkt att göra goda grytor av. Häll av blötläggningsvattnet bara, om du inte gillar _salt_ mat.

Kyckling: Har inte lyckats bra med detta. Köttet blev i det närmaste oätligt. Här undrar jag om någon har lyckats, och i sådana fall, hur?

Marinerat oxkött i tunna skivor: Kan ätas direkt. Tog lååång tid att blötlägga dock. Några idéer på recept? Vi äter det med potatismos...

Potatis: Fick inte detta att bli bra. Någon som har tips om förkokninstider och efterföljande tillagning, eller annat att tänka på för att det skall bli bra?

Köttfärs: Går bra. Kan användas i grytor bla. Andra idéer?

Grönsaker: Lök, purjo, morot blir fina att ha i grytor.
Persilja säljs ju färdigtorkat...

Torkad svamp: Gott i grytorna. Säljs ju även färdigtorkade (dyra...) om man inte orkar plocka själv.

Som utfyllnad i grytor går det bra med nudlar och cous-cous bla. Andra idéer?

Buljongtärningar är också suveränt för smaken...

Så finns det andra idéer, tips mm, skriv gärna en rad om detta.
 
torkad mat

Hej pär
Kan väl börja med kycklingen, så här gör du: Koka kycklingen en timme i en kastrull, där kan du ha i en buljongtärning eller vad du vill.
Sen är det enkelt att ta bort köttet och sen bara in med det i ugnen i tunna bitar.
Har precis varit på en 3 veckorstur till jotunheimen och kycklingen med currysås o ris vart kanongod, behöver knappt blötläggas.
Anledningen till att jag vet detta är för att jag gått en kurs med sveriges torkdrottning Anita forsell och det är bara att läsa hennes bok friluftsmat där står det allt. Den finns att få tag på i de flesta bra bokhandlarna med jag har sett den på stf:s fjällstationer, den kostar max en hundring.
Där står hur man gör och en jävla massa recept oxå.
Lycka till
marcus
 
Kyckling

Jag gjorde som Anita beskrev i boken, kokade kycklingen en stund och sedan torka. Men det tog en hiskelig tid vid blötläggningen, och resultatet blev mediokert. Men jag skall försöka igen, kanske kokade jag inte tillräckligt lång tid.

Vad gäller Anitas bok har jag iofs gamla upplagan, men tycker den är aningen tunn vad gäller recept och vag vad gäller vissa uppgifter om torkningen.
 
Kyckling går finfint

Hej Pär,

Du undrar i ditt långa inlägg om någon har erfarenheter av att torka kyckling.

Jag är novis inom egenhändigt tillverkad och torkad friluftsmat, men provade ändå förra året inför en Sarek vandring.

I all enkelhet köpte jag "Mor Stinas" färdiga kycklingpaket, skar ner kycklingen i mindre bitar, tillsatte buljongtärning och "eldade" på kryddningen lite. Efter en natts torkning, var vikten mycket låg.

Både jag och min vandringskamrat gillade verkligen skarpt vad vi åt.
Enligt mitt tycke blir det kanonbra. Prova igen så får du se.

P.S. Vi blötlade maten ca 3 tim innan tillagning.
 
Torkad kyckling

Torkade du kycklingen från "rått" tillstånd, eller tillagade du den före torkningen?

// Robert
 
Kyckling i torkat tillstånd

Hej Robert,
Jag gjorde det så enkelt som man bara kan. Jag köpte helt enkelt Mor Stinas kycklingpaket, skar ned kycklingköttet i små bitar och så in i ugnen i ca 6 tim a 50 graders värme. Sedan tillsatte jag en kycklingbuljongtärning och så var det klart!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg