Så är det snart dags att börja torka mat för sommarens vandringsäventyr. Jag tar tacksamt emot tips för goa recept på torkat, samt erfarenheter om tillagning av olika matvaror.
Några erfarenheter vi har av torkning:
Köttfärssås: Går utmärkt att torka, blötlägg i varmt vatten ca 20 minuter brukar räcka! Väg före och efter torkning för att få reda på mängden vatten att blötlägga med. Här kan man ju också se till att få betydligt mer kött än som brukar finnas i de (patetiska) frystorkade spaghettirätterna.
Fisk: Plattfisk som först rimmas (saltas) och sedan torkas går utmärkt att göra goda grytor av. Häll av blötläggningsvattnet bara, om du inte gillar _salt_ mat.
Kyckling: Har inte lyckats bra med detta. Köttet blev i det närmaste oätligt. Här undrar jag om någon har lyckats, och i sådana fall, hur?
Marinerat oxkött i tunna skivor: Kan ätas direkt. Tog lååång tid att blötlägga dock. Några idéer på recept? Vi äter det med potatismos...
Potatis: Fick inte detta att bli bra. Någon som har tips om förkokninstider och efterföljande tillagning, eller annat att tänka på för att det skall bli bra?
Köttfärs: Går bra. Kan användas i grytor bla. Andra idéer?
Grönsaker: Lök, purjo, morot blir fina att ha i grytor.
Persilja säljs ju färdigtorkat...
Torkad svamp: Gott i grytorna. Säljs ju även färdigtorkade (dyra...) om man inte orkar plocka själv.
Som utfyllnad i grytor går det bra med nudlar och cous-cous bla. Andra idéer?
Buljongtärningar är också suveränt för smaken...
Så finns det andra idéer, tips mm, skriv gärna en rad om detta.
Några erfarenheter vi har av torkning:
Köttfärssås: Går utmärkt att torka, blötlägg i varmt vatten ca 20 minuter brukar räcka! Väg före och efter torkning för att få reda på mängden vatten att blötlägga med. Här kan man ju också se till att få betydligt mer kött än som brukar finnas i de (patetiska) frystorkade spaghettirätterna.
Fisk: Plattfisk som först rimmas (saltas) och sedan torkas går utmärkt att göra goda grytor av. Häll av blötläggningsvattnet bara, om du inte gillar _salt_ mat.
Kyckling: Har inte lyckats bra med detta. Köttet blev i det närmaste oätligt. Här undrar jag om någon har lyckats, och i sådana fall, hur?
Marinerat oxkött i tunna skivor: Kan ätas direkt. Tog lååång tid att blötlägga dock. Några idéer på recept? Vi äter det med potatismos...
Potatis: Fick inte detta att bli bra. Någon som har tips om förkokninstider och efterföljande tillagning, eller annat att tänka på för att det skall bli bra?
Köttfärs: Går bra. Kan användas i grytor bla. Andra idéer?
Grönsaker: Lök, purjo, morot blir fina att ha i grytor.
Persilja säljs ju färdigtorkat...
Torkad svamp: Gott i grytorna. Säljs ju även färdigtorkade (dyra...) om man inte orkar plocka själv.
Som utfyllnad i grytor går det bra med nudlar och cous-cous bla. Andra idéer?
Buljongtärningar är också suveränt för smaken...
Så finns det andra idéer, tips mm, skriv gärna en rad om detta.