En källa?
" Då och då förekommer utbrott av salmonella som smittat via ägg. I somras var amerikanska delstaten Iowa hårt drabbad, upp emot 3 000 människor insjuknade och mer än 550 miljoner ägg fick återkallas. Det finns två vägar för ägget att bli smittat. Dels kan hönan få salmonellabakterien, av vilka det finns 2 300 olika sorter, från sin närmiljö och värpa smittade ägg. Dels kan bakterien ta sig in genom själva skalet, som har ungefär 9 000 porer.
Ägget som hönan värpt innehåller som regel inte mer än mellan två och fem mikroorganismer och det krävs minst 100 för att en människa ska bli sjuk. Men om inte ägget kyls ned tillräckligt snabbt eller på annat sätt behandlas ovarsamt sker dubbleringen med svindlande hastighet. På en timme blir 2 till 32, efter två timmar är bakterierna tusentals och efter åtta är de miljoner.
Det påpekas dock från producenthåll att ägg står för mindre än 1 procent av alla matförgiftningar i västvärlden, det finns effektivt vaccin att ge hönsen och man prövar en ny metod för att snabbt kyla ned äggen med flytande koldioxid. Dessutom är det enkelt att skydda sig själv.
Undvik ägg med defekt skal, förvara i kylen och, eftersom bakterien vanligen finns i membranet runt gulan – vändstek. "
Saxat från Allt om Vetenskap
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/sa-kan-agg-ge-salmonella
Källan är allt annat än vetenskaplig. Så jag skulle inte satsa mitt liv på den.
/John