Jo detta handlade ju om uthållighetsidrott, men jag tror inte att behovet av protein är så specielt mkt mer radikalt i styrkeidrotter. Men det artikeln säger är att det flesta som tränar "normalt" klarar sig med "normlat" kostintag medan de med som tränar "extrem hårt" bör äta mer protein. Detta ifrågasätter dels deffinitionen av "normalt" och "hårt" och dels hur mkt en "normal" människa äter. Många av de undersökning jag sett som ifrågasättet ett högt intag av proteiner har väldigt vaga deffinitioner av vad hård träning innebär. De verkar tycka att om man tränar tre pass i veckan så är det "hårt". Man kan dessutom ha väldigt olika uppfattning om vad ett normalt proteinintag är via vanlig kost. Jag tror också att om man anstränger sig så är det helt rimligt att få i sig tillräckligt med protein via vanlig kost! Men jag har också träffat många människor som tränar extremt hårt och inte har kunskapen/tiden/pengarna att lägga på högkvalitativ proteinkost och därmed förlorar mer på sin ökade träningsdos än de vinner! I dessa fall tror jag proteintillskott kan vara väl investerade pengar.
(/QUOTE]
Håller med. Det är alltid ett problem med standardiseringen i reviews dessutom. Dock så är jag fortfarande övertygad om att man inte har några problem att få i sig det protein som behövs om man äter en mängd mat som gör att man energimässigt klarar av denna "extremt hårda" träning.
Självklart måste man även titta på hur hårt man tränar. De nivåer på 1,5-1,8g som anges är för extremt hårt tränade personer och om man tränar på mortionsnivå så är särkeligen inte protienintaget nivåsättande.
Det man ändå bör tänka på är att en tränande person behöver mer protein än en icke tränande person och att proteiner är bättre för att tillfredställs hungerkänslan än snabba kolhydrater. Det är också skillnad på protein och protein. Som någon skrev tidigare så innehåller säkert ett glas juice 1,5g protein, fast frågan är om det är rimligt att jämföra 1g protein av ett slag med 1g protein av ett annat slag lr om man bör titta på aminosyrerna i proteinet....
Det viktigaste i sammanhanget är att tänka på att de aminosyror som kroppen inte själv kan syntetisera kallas essentiella, och att få i sig det man behöver av dem gör man lättast genom att äta typ en köttbit eller kycklingfilé till en måltid per dag. Då är det fixat. Alla andra aminosyror kan kroppen syntetisera. Visst är det inte optimalt, men det är så hypat allt sånt här.
Som artikeln som nämdes i tidigare inlägg säger så tar det ett tag för kroppen att anpassa sig till ett nytt stadie av proteinförbrukning (tar ett tag innan kroppen börjar återanvända förbrukade proteiner) så om man helt plötsligt får för sig att träna hårt kan det ev. vara värt att slänga i sig ett tiotal extra "ägg" per dag.
Dessa artiklar ska så klart tas med en nypa salt eftersom det finna undersökningar som pekar åt båda hållen. Vissa säger att protein inte spelar någon roll med vissa säger att protein gör hela skillnaden. Generelt kan man väl säga att de som säger att protein inte spelar någon roll och att normalt proteinintag räcker har väldigt vaga deffinitioner av vad "hård" träning är och oftast tittar på begränsade tidsperioder. De utrycker sjäva ofta dessutom osäkerhetsfaktorer i bestämmandet av proteinupptag/nerbrytning vilket jag själv helt håller med om. De som talar om possitiva effekter talar gärna om elitidrottare och idrottsliga resultat som setts nät en person getts tillskott. Dessa resultat har självklart en rad felkällor som tex. ökad motivation iom testen (blindtest ej lätt att utföra), placebo (en ändrad kost ger gärna en ökad motivation/energikick) osv.
Håller med om att det egentligen inte finns speciellt många tillförlitliga studier, vilket också är anledningen till att jag är skeptisk till att man behöver så extremt mycket mer protein som det uppmålas i press. Angående begränsade tidsperioder så är alla studier det i princip, och att använda tävlingsresultat som mätinstrument är inte alls tillförlitligt och rekommenderas ej.
Det man kan säga är väl att alla som tränar bör se över sina kostintag och iom det se över sina proteinintag. Om man tränar seriöst/hårt så bör man se till att få i sig tillräckligt med protein (upp till 1,8g/dygn och kg kroppsvikt, kanske 1,6 eller 1,4)
Många idrottare har nog inte kunskapen/tiden/pengarna/orken för att fixa detta med normal kost och då tror jag att proteintillskott kan vara befogat.......vissa kan iofs tycks att 60 ägg per dag är ett bättre alternativ
Faktum kvarstår dock att denna mängd är extremt lätt att få i sig om man äter en relativt schysst och balanserad kost i övrigt.
I frågan om vilket proteintillskott tycker jag att man kan rekomendera det tillskott med lägst pris / g protein som finns tillgängligt. Framställningen av protein är såpass enkel så tillskotten bör ej skilja sig så mkt åt. Nyttan med förspjälkade proteiner kan man också ifrågasätta iom den syra/trypsin miljö som finns i magsäcken vilken illa kvickt (tillräckligt snabbt) borde ta hand om icke spjälkade proteiner.....
Skippa twinlab och köp billigatse protein med bäst smak (vid behov)
Håller med. Dock bör man välja märken vars produkter testats i obundna lab efter ej tillåtna substanser. Många kosttillskott tillverkas i läkemedelsfabriker. Sen så är det ju aldrig fel att välja svenska prylar.