Powerbank som tål kyla

Som sagt lithium-ion batterier tar skada om de laddas i temperaturer under 0 C.

"Many battery users are unaware that consumer-grade lithium-ion batteries cannot be charged below 0°C (32°F). Although the pack appears to be charging normally, plating of metallic lithium can occur on the anode during a sub-freezing charge. This is permanent and cannot be removed with cycling. Batteries with lithium plating are more vulnerable to failure if exposed to vibration or other stressful conditions. Advanced chargers (Cadex) prevent charging Li-ion below freezing.

Advancements are being made to charge Li-ion below freezing temperatures. Charging is indeed possible with most lithium-ion cells but only at very low currents. According to research papers, the allowable charge rate at –30°C (–22°F) is 0.02C. At this low current, the charge time would stretch to over 50 hours, a time that is deemed impractical. There are, however, specialty Li-ions that can charge down to –10°C (14°F) at a reduced rate."

http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_at_high_and_low_temperatures
 
Jag har Zendure A2 (6700mAh), och ar valdigt nojd med den. Haller laddningen bra, och ger mer eller mindre vad den lovar. Vet dock inte om den finns i Sverige, aven om den nog skall ga att fa tag pa i Storbritannien.
 
Tycker denna är prisvärd, robust och är vattentät till 1 meter under vattenytan om man har luckan stängd

http://www.clasohlson.com/se/Vattentät-powerbank-med-ficklampa-10050-mAh,-Clas-Ohlson/38-7700

Den har förvisso en liten ficklampa men den drar så lite att den förmodligen kan lysa i många dygn innan batteriet är tömd. Har inte råkat ut för att den blivit tänd av misstag heller.

laddningselektroniken i denna är helt klart på den bättre halvan i kvalitet och verkningsgrad, blir inte speciellt varm när den laddas eller laddar andra prylar och min intryck med 9 Ah varianten jag har, motsvarar nästan många andra 10.4 Ah-batteripack när det gäller hur många gånger man ladda en viss telefon.

Den som nu säljs är på 10050 mAh.

---

Alla batterier bli tröga när det är kallt. LiIon/LiPol batterier har dessutom en egenskap att inte tåla att laddas med full ström om man är under 0 grader C och beror på att litiumet som bildas vid laddning inte sugs in i grafitens kristallstruktur med den takten som krävs mha. laddströmmen och det blir en lithiumplätering på ytan av grafiten som inte går att få bort igen.

Detta är en kemi-fysikalisk process som är svårt att göra något åt när det gäller lithiumjon/pol-batterier och tex. telefonen har laddkretsar som hindrar att ladda telefonen om den är för kall (under 0 grader C)

Med andra ord skall man ladda telefon och/eller batteripack, värm dessa och se till att de inte är fryskalla innan de strömsätts.

Detta gäller _alla_ produkter med litiumion/pol-batterer.

---

Skall man riktig tåliga batterier som kan misshandlas både strömmässigt, urladdningsmässigt och temperatur - både till kokvärme och -50 grader C så är det dom klassiska NiCd-batterierna som gäller - men energiinnehållet är låg med dagens ögon mätt - 500 mAh på en R6-cell.

NiMh-batterier är inte ens i närheten av de gamla NiCd-batterier när det gäller att tåla misshandel.
 
Kör själv med märket Anker. Finns att köpa på Amazon. Men oklart om de fraktar powerbanks över en viss storlek till Sverige går att hitta på eBay också men se upp för förfalskningar. Har både ett par 10000 mAh och en på 26000 mAh. Båda modellerna jättebra.
 
En sån här har jag köpt i USA. Tål rejält med kyla och drar igång en dieselbil med heldött batteri. Laddar även telefonen. Perfekt på vintern.
 

Bilagor

  • Noco GB40.jpg
    Noco GB40.jpg
    298.4 KB · Visningar: 488
Vanheden:

Den typen av jumperstartare använde batterier som finns motsvarande i el-modellhobbyn (lipo-batterier av högströmstyp) - dom är tämligen stora, inte så vikt/volymoptimerade och precis som alla andra LiIon-batterier skall de helst långtidförvaras halvladdade om de inte skall tappa kapacitet i förtid.

hur är det med vattentäthet på dessa - det är inte helt oväsentlig faktor om de är i packning och det är dåligt väder i dagar i sträck.

---


Har haft lilla ficklampan påslagen i nu typ 4 dygn i sträck (>96 timmar) från fulladdad batteri på 9 Ah motsvarigheten av batteripack som http://www.clasohlson.com/se/Vattentät-powerbank-med-ficklampa-10050-mAh,-Clas-Ohlson/38-7700 och alla 4 indikerings-lysdioder lyser fortfarande som att batteripacket är tämligen fulladdad.

Med andra ord om denna lilla ficklampa i powerbanken råkar slå på sig av misstag i packningen (har ej hänt ännu) ger ingen fatal konsekvens på kvarvarande batterikapaciteten om det upptäcks inom ett antal timmar eller tom. inom antal dygn... det verkar som att den lilla vita lysdioden bara drar ett fåtal mA när den är påslagen.
 
xxargs:

NOCO GB är klassade IP65 och har en funktionstemperatur ned till -30 grader. Batterityp är LI ion. Laddar man det innan avfärd är det mycket användbart under en vintervecka.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg