Det är ju i såna här lägen man ska fundera över vad som är gamla konserveringsmetoder. Vad hade de för pålägg innan kylskåpet uppfanns? Vad har de för pålägg i fattiga varma länder (där de inte har kylskåp)?
Rökt korv och rökt kött är ju klassiska konserveringsmetoder. Problemet är att idag är mycket av det som kallas "rökt" i affären i själva verket bara impregnerat med rökvätska. Det gäller alltså att hitta sånt som verkligen ÄR rök, inte bara smakar rökt.
Ysta ost är ju faktiskt också en konserveringsmetod. Har nån koll på hur (på vilket sätt alltså) ost blir dålig? Om den blir möglig eller härsknar märker man ju rätt tydligt, men hur är risken för bakterietillväxt på ost? Om osten har vaxad yta (man kanske kan lägga på extra paraffin (med gasbinda i) för att täcka skurna ytor?) så kan man ju se till att skära bort så lite som möjligt av vaxet. Den skurna ytan skär man ju bort varje dag så där hinner knappast nåt börja växa.
Egentligen behöver man inte så många varianter, det viktiga är att man har ett par att växla mellan. De flesta äter ju samma pålägg till frukost år ut och år in utan att tröttna. I fält så äter man ju dock påläggen kanske även till lunchen och kvällsfikat och då kan man tröttna.
Rökt korv och rökt kött är ju klassiska konserveringsmetoder. Problemet är att idag är mycket av det som kallas "rökt" i affären i själva verket bara impregnerat med rökvätska. Det gäller alltså att hitta sånt som verkligen ÄR rök, inte bara smakar rökt.
Ysta ost är ju faktiskt också en konserveringsmetod. Har nån koll på hur (på vilket sätt alltså) ost blir dålig? Om den blir möglig eller härsknar märker man ju rätt tydligt, men hur är risken för bakterietillväxt på ost? Om osten har vaxad yta (man kanske kan lägga på extra paraffin (med gasbinda i) för att täcka skurna ytor?) så kan man ju se till att skära bort så lite som möjligt av vaxet. Den skurna ytan skär man ju bort varje dag så där hinner knappast nåt börja växa.
Egentligen behöver man inte så många varianter, det viktiga är att man har ett par att växla mellan. De flesta äter ju samma pålägg till frukost år ut och år in utan att tröttna. I fält så äter man ju dock påläggen kanske även till lunchen och kvällsfikat och då kan man tröttna.