Intressant, vi hamnar på ungefär samma basvikt men på delvis olika vägar. Några funderingar:
- Har du testat att vara utan höftrem på längre turer? Jag bär 100% på höfterna och skulle tycka det var plågsamt, oavsett packvikt. Men det måste inte vara något tjockpolstrat, snarare tvärtom. Jag använder Mountain Harwears Scrambler ULT på mer alpina turer, den har höftrem och urtagbar ryggplatta, och väger kring 400 g precis som din säck.
- En reflektion om tält är att man har rumpan bak hur man än vänder sig. Visst hjälper de nya svindyra materialen att pressa ner vikten något, men räknar man in stavar, så skiljer sig totalvikten inte dramatiskt (om något) från de lättare klassiska tvåskikts enbågstälten (Helsport, Nordisk, Terra Nova m fl). Och de senares form bör vara mer vindtålig, men jag kan ha fel. Har du hunnit testa ditt Zpacks i riktigt busväder?
- Om du kände att du var precis på gränsen med ditt sovsystem, och om du tror att liggunderlaget var den svaga länken, så testa med bubbelplast under tältgolvet. Väger knappt något (men tar lite plats), skyddar tältgolvet och min upplevelse är att den höjer komfortgränsen betydligt.
- Men det kan också vara så att den mark du sov på i februari var en jättekylklamp, med hög värmekapacitet och värmekonduktivitet (beror lite på var i landet du gjorde experimentet, härnere i Skåne har vi inte haft någon vinter ö h t). Vandrar du sent på sommaren så kan även fjällmarken vara varmare än så.
- Man får mycket marginalförbättring av lite extra dunvikt i sovsäck och/eller jacka . Huva på sovsäck gör också stor skillnad (men ställer till problem för oss magsovare).
- Dunjacka som extra rastplagg har varit en uppenbarelse för frusna mig - innan dess handlade allt om att komma i sovsäcken så fort som möjligt. Men jag vågar fortfarande inte förlita mig på att det ska vara mitt ENDA värmeplagg - dun blir ju helt värdelöst när det blir blött (sovsäck är enklare att hålla torr). Hydrofoberat dun skulle kanske få mig att släppa sargen. Erfarenheter?
- Samma resonemang om uppblåsbara liggunderlag: ett haveri = noll markisolering. Hur ser ni som INTE dubblerar med skumplast på detta?
- Lagar du mat, eller bara värmer vatten med din lilla smalstrålande brännare och titankastrull? Om det förra - erfarenheter? Jag tyckte själv det var för lätt att bränna vid även en vattnig gryta med ett liknande kombo.
- Enligt denna test verkar inte brännaren höra till de mer bränsleeffektiva, och då äts ju viktvinsten upp av extra bränslevikt på längre turer. Hur tycke du den verkade i praktiken?
- Har du långtidstestat dina regnplagg i heldagsregn + blåst? Min egen (dyrköpta) erfarenhet får mig att sätta 20 000 mm vattenpelare som ett absolut minimum, då börjar de läcka mot slutet av dagen.
Ja det är intressant. Dela gärna med dig av din packlista. Som jag tidigare nämnt så tycker jag att det är kul att läsa vad andra packar med sig och hur andra resonerar. Bra funderingar. Jag betar av dom enligt listan ovan:
*Jag har bara fått med ryggsäcken på helgturer hittills så det är svårt att säga hur det skulle kännas efter en vecka eller längre. Min tidigare uppfattning är att allt under 7 kg är lugnt och då tänker jag att jag i princip ätit upp det kilot som är övervikt på dag 1 sen är det lättare och lättare för varje dag som går. Klart att man inte kommer upp i samma vikt med mat och dylikt på en helgtur som man hade haft på en längre tur men har vid ett tillfälle packat med mig petflaskor fyllda med vatten för att simulera vikten av upp till 4 dagars proviant vilket har fungerat bra för mig. Jag antar att din utdragbara ryggplatta kan användas som sittunderlag? Använder du det? Eller blir det sittandes av bekvämlighet?
*Givetvis väger stavarna sitt och många missar att ha med dom i sin kalkyl när det ska jämföra tält. I mitt fall behöver jag avlastningen som stavarna ger pga ett dåligt knä. Så ett tält där jag kan nyttja stavarna för att hålla ner vikten är att föredra. Var och är fortfarande lite inne på tarp och bivy. Men fick tältet väldigt billigt lättare begagnat så det va inte så mycket att fundera på. Har ingen erfarenhet av storm med tältet ännu men kraftigt och långvarigt regn har inte varit några problem. Har läst om folk som har haft tältet i storm och klarat sig bra. Tillverkarna skriver själva att vindbyar på 27m/s inte är några problem för deras tält så det ska bli spännande att se vad tältet är kapabelt till.
*Jag upplevde inte liggunderlaget som bristfälligt. Testet utfördes på västkusten och det var milt väder. Väderleksprognosen sa att det skulle bli regn och mellan 2-5 grader under natten. Hade inte med mig termometer men regndropparna som pärlat sig på tältduken var frusna när jag gick upp på morgonen så under nollan måste det ha varit. Jag sov med mössan långt ner över ögonen, buff upp till näsan, tunna ull strumpor, ull underställ, mellanlager på överkroppen och fleecetröjan på. Jag vaknade runt 3 tiden och va kall om ben och fötter. Slängde på mig mina byxor och benen blev bättre men var fortfarande kall om fötterna. Jag hade missat ta med mig tjockare strumpor. Raggsockar är med på packlistan nästa gång eller något sånt här för att spara volym i packningen
http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/jackets/accessories/cover-boots?gid=176&vid=1
Ska komma ihåg bubbelplast nästa gång det är nära nollan för att se om det gör skillnad.
*Dilemmat är fleecetröja eller dunjacka. Fleece är kanon när jag är fysiskt aktiv. Dunjacka är betydligt varmare men för varm vid fysisk aktivitet.
Jag saknar huva på quilten men en sån här kanske hade matchat dun bootsen bra
http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/jackets/accessories/sleeping-down-hood?gid=196&vid=1
*Hydrophobic är det enda rätta för mig. Utan hydrophobic så väljer jag syntet. Vågar inte lita på att vanlig dun håller sig torrt. Betalade 25€ extra för hydrophobic dun i min quilt och det är jag glad för att jag gjorde för lite sinnesro.
*Har som sagt inte upplevt att mitt upplåsbara xlite liggunderlag med isoleringsvärde/r-värde på 3.9 varit bristfälligt på mina turer. Men hade jag gett mig ut på en renodlad vintertur där det förväntas vara under nollan hade jag tagit med mig en xtherm istället som har r-värde på 5.7 och om jag mot all förmodan hade gett mig ut på något under -10 så hade jag dubblat den med någon skumplastmatta.
*Värmer vatten som jag häller i frystorkad påse. Ska jag laga mat så åker trangia köket med och då är kaffekannan och yxan också med! Men då blir det en helt annan tur och packningen är allt annat än lättvikt.
*Jag behöver 4dl kokande vatten per måltid och får kokat 4dl ungefär 10-13 ggr per 100g gas så jag klarar mig ungefär 3-4 dagar på en 100g flaska. Min ryggsäck har inte kapacitet för mer än 4 dagars proviant så påfyllning av mat och bränsle är ett måste om jag ska vara iväg i mer än 4 dagar i stöten.
*Har inte långtidstestat regnplaggen i heldagsregn + blåst. Tror inte att någon jacka håller för det. Absolut finns det material som klarar det men designen av en jacka är 4 hål och en dragkedja. Vatten tar sig in på ett eller annat sätt eller så skapar du kondens på insidan av jackan med din kropp i fysisk aktivitet. Har alltid varit av den uppfattningen att om det väntas heldagsregn så slår man läger eller så krigar man på om det är ett pressat schema och är tacksam för att man har kläder som värmer även om det är blött. Men jag kanske borde göra ett experiment där med så vet jag vad min utrustning går för och vad jag kan förvänta mig.