Om du upplever att ett visst kök är säkrare än ett annat kök, kan det vara pga att du är mer van att använda det. Samt att du inte letat efter riskerna eller olyckorna.
När man pratar om risker så tycker jag det är väldigt viktigt att hålla isär begreppen.
Inom riskhantering pratar man om:
Skada (Harm på engelska)
Farofylld situation (en situation där en skada kan uppstå, Hazardous situation på engelska)
Allvarlighet (på skadan, Severity på engelska)
Sannolikhet (att skadan uppstår, Probability på engelska)
Sannolikheten att skadan uppstår kan sen delas upp i två delar:
1. Sannolikheten att den farofyllda situationen uppstår
2. Sannolikheten att den farofyllda situationen leder till skadan
Tyvärr tenderar många som inte är vana vid riskhantering att fokusera bara på den farofyllda situationen och allvarligheten, men bortser helt från sannolikheten. Men poängen är att när man försöker minimera risker så är det nästan alltid sannolikheten man jobbar på att minska.
Exempelvis så ger en exploderande gasbehållare antagligen en allvarlig skada. Man försöker minimera risken genom att göra behållaren tåligare, så att sannolikheten för en explosion minskar. Men allvarligheten hos explosionen är fortfarande lika stor.
Att uppskatta sannolikheten är såklart svårt, det man ofta gör är att man tittar på statistik över vad som har hänt tidigare. Gaskök används i väldigt stor utsträckning, men det är väldigt ovanligt att det sker olyckor av den typen att flaskor exploderar. Det tyder på att sannolikheten för en sån skada är väldigt liten.
Sen tycker jag ju att din text innehåller flera faktafel. Sprit kan visst samlas i fördjupningar, Trangias bränner bygger ju på principen att spriten är samlad i en fördjupning (brännarens hål).
Och de spritkök som rekommenderas i båtar är inte den typen, utan den typ av spritkök där spriten är absorberad i nån form av ull.
https://www.youtube.com/watch?v=ISkadP7dBPc