Olika bränseln för sommar och vinter?

Det som stökar till med colman-flaskorna är att anslutningen inte är den vi är vana med ( ibland benämns den som US1) och det är svårt att hitta adaptrar och ännu mindre produkter för dessa i Sverige samt flaskorna är tyngre då de är i järnplåt, men en fördel rent säkerhetsmässigt när det gäller för hög tryck - dessa har en säkerhetsventil!.

En motsvarighet med samma US1 anslutning som finns i Sverige än så länge är http://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/svets-och-lod/lod/lodgas/gasflaska-218534/ som är ren propylen med ännu lite lägre kokpunkt än propan (och lite högre tryck än propan vid rumstemperatur), men ser ut att det håller på att ersättas med annan lösning med sedvanlig primusanslutning istället (som de flesta campingasolkök har) och med troligen 'utspädd' propylen (med ca 20% isobutan) liknande den gamla Sievert 2206 - hittas på http://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/svets-och-lod/lod/lodgas/maxgasflaska-218543/

Ar man inte någon storförbrukare och kan lagra så kanske det är lämpligt att bunkra upp några flaskor för närmaste åren då tillgängligheten inte verkar säker över åren för outblandat propylen eller propan och all inblandning med butan och isobutan höjer direkt kokpunkten och därmed tål kyla sämre och man får så kallad 'glide' dvs. sista skvätten kan vara trögt att få ut i kall väderlek då det som är kvar är mest butan och isobutan.

flaskvikten är klart högre i flaskor för ren propan och propylen då det har tjockare väggar för att tåla den högre trycket Jula RIMAC-flaskan 218534 med ren propylen (99.5%) och är i plåt, väger tom. ca 430 gram och full ca 830 gram och väger ungefär 200 gram mer än en 450-grams campingasolflaskan (som väger ca 213 gram tom)

---

Finessen med primus 'bruna' flaskor är så vitt jag vet är att man satt veke runt väggen invändigt (typ läskpapper/filt) på insidan så att värmeupptaget utifrån genom väggen blir bättre och över större avdunstningsytor (samma verkan får man när man skakar flaskan - väggen är varmare ovan vätskeytan och gasen kokar av värmen när man skakar om lite samt skvalpet ger större avdunstningsyta från av skvalpet vätta väggarna en kort stund efter)

Gasblandningen har inte ändrat sig nämnvärt då man måste ha en annan och tyngre typ av flaskor om man skall ha blandningar med högre tryck och det är några länder (bl.a Frankrike) med sina regelverk som förhindrar högre tryck i existerande flasktyper, även om det går att höja trycket en smula utan att riskbilden höjs och Primus mfl. vill ha en produkt som går att sälja internationellt.


Ren propan även i de stora husvagnstuberna är sällsynta nere i Europa utan är en gas-blandning som påminner om campingasol i småtuberna - medans i Sverige och i norden så är det alltid propan 95 (dvs. minst 95% ren propan) just för att det skall fungera bra även vintertid i stark kyla och tuberna vid fast installation är utomhus under användning vilket de enligt gällande regler måste vara om de har storlek för mer än 2 kg gas i sig.
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg