Jag ogillar skarpt att man uppmanar folk att laga mat i fjälltält.
Kanske måste man ha en egen personlig erfarenhet för att förstå att eld och fjälltält är en extremt dålig kombination!
Att minnas: när ett fjälltält väl börjar brinna - brinner det väldigt snabbt!
Då får du ogilla mig om du så vill, men som jag sa....laga mat i absiden är ingen big deal ur eldsäkerhetssynpunkt...så länge du inte har gasköket mot tältduken eller lyckas välta omkull det i den absoluta närheten av innertält/tältduk så är det ingen fara.
Är du helt oerfaren och skvättar runt med t-sprit i ett trangia så ökar naturligtvis risken, självklart. Använder man det är man med fördel på utsidan....
Att fördöma att människor som lagar mat i absiden, lägg väl märke till att vi pratar inte Inne i själva tältet, som jag definierar som innertältets area. Utan vi pratar i absiden, oavsett storlek.
Att man ska vara försiktig med eld, absolut...men det behöver inte gå till överdrift.
Fjälltält numera består oftast av silnylon och ger ingen direkt explosiv brand enligt min mening, naturligtvis påverkar vindriktning/vindhastighet eldens spridning.
Här kommer ett par klipp.
Det första är ett mindre tält av silnylon som används i de flesta fjälltälten...och klipp nummer två visar ett par campingtält i polyester. Märk skillnaderna hur dom brinner, den svara röken som avges från campingtälten....och håll ett öga på tiden det faktiskt tar.
Silnylon/fjäll
https://www.youtube.com/watch?v=w492-EVCHQo
Polyester/camping
https://www.youtube.com/watch?v=JV8txsa3Kvo