Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Men hur får man med sig mat för 7 dagar...
Känns som om det blir tungt.
Vad för mat är att föredra?
Soppa är väl enklast men lite tråkigt i längden.
En tanke jag haft är att ta med hunden så då måste man ju även räkna med hans mat
Det kan bli tungt med mat för 7 dagar o ffa om man även ska ha mat till hunden. Det är ännu en fördel med att göra en stugtur. Ganska många stugor har försäljning (dyrare men man slipper bära...)
En del fjällstugor/stationer har även servering tex Blåhammaren och Storulvån i Jämtlandsfjällen.
Antingen kan man köpa frystorkat och ta med sig och tycker man det är roligt att testa kan man även torka sin egen mat och ta med, tex köttfärs.
Det finns många fina forumtrådar och artiklar om lätt, lättlagad & god vandrarmat, sök på bägge avdelningarna. Färdiga påsar med frystorkat är inte mest effektivt vad gäller förhållandet näringsinnehåll/vikt, för att inte tala om priset och smaken. Du kommer lätt ner i 600 kcal/100 g som snittvärde på din proviant, om du ger dig mödan att komponera och förpacka den på egen hand.
Det behöver inte vara så avancerat, det är enkelt att torka mat själv, men vill/orkar/hinner man inte det, så finns massor med torra ingredienser med korta eller inga koktider att köpa färdiga.
I vanliga mataffärer:
couscous, bulgur, matkorn (alla tre kräver bara uppkok och svällning i hetvatten, men olika länge), tunna nudlar, tortellini, basmatiris (godare än snabbris), potatismospulver...
frukostflingor, havregryn, knäckebröd...
sojabitar, torra korvar, parmaskinka (som dock bör eftertorkas lite i ugnen), riven parmesan m fl torra ostsorter, "wild chips" (dyrt, torka t ex renskav själv blir billigare och godare)
jordnötssmör, andra sorters nötssmör, mandelmjöl (till bakning/matlagning/redning av soppa)
soltorkade tomater och andra torkade grönsaker, stekt lök...
alla sorters torkad frukt
alla sorters nötter, frön, mandel - den i särklass godaste och mest "näringseffektiva" vandramaten
I affärer med "invandrad mat" från Asien, Mellanöstern och/eller Centraleuropa: det mesta ovan fast billigare, plus:
Äggpulver, äkta gräddpulver, torkat kött, korv och tonfisk, samt många sorters fina torkade grönsaker till ett mycket modest pris finns även att köpa här.
Viktigt är sockarna tycker jag.
Byt fuktiga sockar vid raster, för det blir lite svettigt i kängorna.
Skaffa tunnare "coolmax" sockar närmast huden som minskar friktion och transporterar bort fukt.
På den ett par "tekniska" lite tjockare för komforten och mindre skav.