Temperaturen verkar ha gått upp nästan 12 grader på ungefär 20 000 år när istiderna har tagit slut, i snitt 0,0006 grader per år. Att bygga långtgående hypoteser av korta interval har vi väl redan förpassat till skräpkorgen? Såvida det valda intervallet inte bevisar ens egna uppfattning förstås.
Man kom fram till det så här:
1: Analysera koldioxidens värmeisolerande egenskaper. Gjordes på 1880-talet.
2: Kom fram till att koldioxiden även värmer upp vår planet, och att ökning av gashalten ökar temperaturen. Gjordes på 1930-talet (av en svensk forskare faktiskt).
3: Kom fram till att halten av CO2 stiger. Gjordes på 1960-talet.
4: Dra ihop alla klimatologer, geofysiker med flera som kan om sånt här, diskutera saken, och kom fram till att våra utsläpp av CO2 kommer att värma upp planeten. Gjordes på 1970-talet. 1979 hölls slutligen en konferens där man så att säga kom överens om saken.
5: Publicera förutsägelser om framtida klimatförändringar.
6: Se dem gå i uppfyllelse.
7: Säg "Vad var det vi sa".
8: Få panik.
9: Bygg en rymdraket och lämna jorden för en annan värld.
Vetenskapsmännen befinner sig på 8.
Det är spännande att notera hur vanligt folk antar att vetenskapsmän som lyckats kartlägga atomernas och stjärnornas inre liv, räkna ut hur en DNA-molekyl ser ut, skicka folk till Månen, operera folk i hjärnan, lära chimpanser att läsa och tusen miljoner andra saker, inte kan analysera klimatet med vetenskapliga metoder, utan gissar och chansar så i blindo att de behöver vända sig till vanliga svenssons för att få råd om hur de ska utföra sitt arbete.
Låt mig säga det här en gång till: det som händer i år förutsades för decennier sedan. Du bör lyssna till samma människor när de förutsäger vad som kommer att hända om några decennier till. Hade de haft fel förra gången kunde du glömma dem, men de hade rätt då. Liksom de sanolikt har rätt nu.